Και λίγα εξωτερικά

Και λίγα εξωτερικά

Η Ελλάδα, παρά την αντιευρωπαϊκή τάση μιας πολύ μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της, η οποία πάσχει από αμάθεια και αναρχοαριστερή δηλητηρίαση, έχει διατηρήσει μια σαφή φιλοδυτική τοποθέτηση. Παρά την κρίση της, οικονομικά είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα στα Βαλκάνια. Μαζί με την Κύπρο, που είναι και αυτή στην ΕΕ, και το Ισραήλ, είναι σίγουρα πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο: και οι τρεις φιλοδυτικές.

Άσχετα με τις αμφιλεγόμενες δοξασίες αναλυτών, η Τουρκία πάντα είχε βλέψεις επεκτατικές στα νοτιοανατολικά της (Συρία, Ιράκ, Κύπρος) και νοτιοδυτικά της στο Αιγαίο. Δεν θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες της να ξεχάσουν πως ήταν άλλοτε, πριν από 150 έτη, μια αυτοκρατορία. Όπως ο Μουσολίνι ήθελε την επανίδρυση της αρχαίας Ρωμαϊκής, έτσι και ο Ερντογάν θέλει μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία. Και νομίζει πως κάτι θα κερδίσει συμμαχώντας με την Ρωσία του Πούτιν (άλλος δικτάτορας). Επιθυμεί επιπλέον όλα σχεδόν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αλληθωρίζει επίσης προς την Περσία έχοντας συγκρουστεί με Ισραήλ κι Αίγυπτο.

Η Τουρκία έχει χάσει την εύνοια των ΗΠΑ με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της και είναι οπωσδήποτε ένας σοβαρός παράγων αστάθειας στην περιοχή.

Άλλος σοβαρός παράγων αστάθειας είναι η Ιταλία του (φασίστα) Ματέο Σαλβίνι. Πότε αριστερός, πότε ακροδεξιός, πότε φλερτάρει με τη Μόσχα, πότε με την Κίνα, πάντα σαν τον δικό μας Τσίπρα το 2015, δείχνοντας έντονα τον αντιευρωπαϊσμό του, διότι η ΕΕ δεν θα του επιτρέψει (όπως και στον Τσίπρα) να εφαρμόσει το δικό του καθαρά τυχοδιωκτικό πρόγραμμα – που θα είναι μάλλον ένα δικτατορικό καθεστώς. Οι Ιταλοί είναι, φυσικά, συνηθισμένοι σε κάτι τέτοιο.

Οι χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σερβία, Βόρειος Μακεδονία, Αλβανία, Κροατία κλπ) είναι πολύ μικρές και οικονομικά υπανάπτυκτες για να παίξουν κάποιο σοβαρό ρόλο.

Απομένει η Ελλάδα λόγω γεωγραφίας και λόγω των κεκτημένων της στη δημοκρατική ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Μπορεί τώρα, αν παίξει ορθά τα χαρτιά της (πολιτική σταθερότητα, επανεκκίνηση ανάκαμψης, θέση στην Ευρώπη), να μετατραπεί σε αποφασιστικό στρατηγικό εταίρο τόσο της Αμερικής όσο και της ΕΕ!

Οι προοπτικές υπάρχουν για νέο αναβαθμισμένο ρόλο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *