Ευρωπαϊκά κονδύλια

Ευρωπαϊκά κονδύλια

- in Επικαιρότητα
0

Η Real News δημοσίευσε (11/8) επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε αυτήν επεσήμανε 5 τομείς όπου η υπέροχη χώρα μας εμφανίζει πολύ αρνητική επίδοση και ανικανότητα να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, δώρα της ΕΕ σε μας τους πανέξυπνους Έλληνες!

Το αποτέλεσμα είναι να ξεπηδούν εμπόδια στην ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας και να μεταθέτουν οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης στο απώτερο και ίσως μακρινό μέλλον.

Η επιστολή επισημαίνει μια κακοδιαχείριση πάνω από 2 δις – έργο ή μάλλον αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

“Η Ελλάδα”, γράφει ο Επίτροπος, “ήταν μια από τις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι τώρα η Ελλάδα χάνει αυτή τη δυναμική”! Και συνεχίζει – “Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί στην προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες που όμως πλέον δεν υπάρχουν, ενώ άλλα έργα καθυστέρησαν να φθάσουν στην υλοποίησή τους”.

Είναι τόσο παράξενο, τόσο απίστευτο, να σου δίνουν χρήματα για να βελτιώσεις τις υφιστάμενες μεθόδους σου ή να ξεκινάς νέες και παραγωγικά προγράμματα που σε κάθε περίπτωση αποτελούν ανάπτυξη και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας κι εσύ να μην εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες.

Πρόκειται για προγράμματα διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, εξοικονόμησης κατ’ οίκον, ψηφιακής μεταρρύθμισης σε τομείς της δημόσιας διοίκησης και logistics δηλαδή μεταφορές εμπορευμάτων.

Άλλο θέμα που θίγει ο Επίτροπος είναι οι δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις υπερβολικές εκπτώσεις που κάνουν κατασκευαστικές εταιρείες για να κερδίζουν διαγωνισμούς για δημόσια έργα. (Συχνά στη συνέχεια γίνονται ανατιμήσεις.)

Αναφέρεται στην ίδια επιστολή πως ο κίνδυνος απώλειας τέτοιων χρηματοδοτήσεων είχε ξεκάθαρα επισημανθεί σε μια Έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που δόθηκε τον Φεβρουάριο 2019.

Οι αποδέκτες δυστυχώς αγρόν (δεν) αγόρασαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *