Φορολογική φαυλότητα

Φορολογική φαυλότητα

1. Στη δεκαετία 1990 (πριν περίπου 25 έτη) όταν ο κ. Σαμαράς έφυγε από τη ΝΔ του Μητσοτάκη για δήθεν εθνικούς λόγους και ίδρυσε δικό του κόμμα για τη σωτηρία δήθεν της χώρας, του γράψαμε ένα σύντομο κατατοπιστικό γράμμα για τη Γεωφορολόγηση. Σημειώστε πως η Γεωφορολόγηση εφαρμόζεται σε πολλές χώρες από τη Δανία, στις ΗΠΑ ως τη Νέα Ζηλανδία.

Λοιπόν, εκείνος απάντησε πως αυτός ο φόρος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα – χωρίς φυσικά να εξηγήσει τους λόγους που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Κατάλαβα πως επρόκειτο για έναν αμαθή πολιτικάντη του κομματικού σωλήνα κι είπα ευτυχώς που έφυγε από τη ΝΔ.

Το 2004 ο άλλος φανταστικός φαύλος της ΝΔ, Κωστάκης Κ, που έβλεπε αδιάφορα τις απίστευτες ταραχές και πυρκαγιές επί πρωθυπουργίας του και μόνο που, σαν τον Νέρωνα, δεν τραγουδούσε παίζοντας μια λύρα, κάλεσε πίσω τον κ. Σαμαρά και μάλιστα τον υπουργοποίησε.

Μάλιστα, μετά τη συντριπτική ήττα τους το 2009, τα ζωντόβολα της ΝΔ επέλεξαν τον Σαμαρά πρόεδρο του κόμματος!

Λίγο αργότερα, με τον Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαράς επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ (φόρος επί ακίνητης περιουσίας), που είναι μια στρεβλή, εγκληματική εκδοχή της Γεωφορολόγησης, ένας τρισχειρότερος φόρος!

Με τέτοιους παλαβούς πολιτικάντηδες, η ΝΔ δεν θα ορθοποδήσει, όσα ορθά κι αν επιχειρήσει ο Μητσοτάκης.

2. Ο ΕΝΦΙΑ έχει μεγάλο, πολύχρονο βιογραφικό! Είναι γνωστός με πολλές ονομασίες και ακρωνύμια, όπως ΦΜΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, ΤΑΠ, ΦΑΠ κ.λπ. και είναι πάντα μια φάπα στο κεφάλι της εργασίας και του κεφαλαίου.

Γιατί; Διότι πρόκειται για πανηλίθιους πολιτικάντηδες που δεν θέλουν να κοπιάσουν ελάχιστα και να συλλογιστούν απλά πράγματα.

Είναι πανεύκολο να φορολογήσεις όχι μόνο ό,τι κινείται, όπως γράφουν συχνά αρθρογράφοι απηχώντας τον τέως Ρέιγκαν στις ΗΠΑ, μα και ό,τι δεν κινείται και, ειδικά ό,τι έχει όγκο και φαίνεται καθαρά, όπως τα ακίνητα!

Μόνο που ένα κτήριο (ακίνητο) δεν είναι μόνο κεφάλαιο, μα περιέχει και αξία γης (σκέτης επιφάνειας, τοποθεσίας) και εργασίας! Και ο φόρος αποτρέπει την εργασία καθώς αυξάνει το κόστος της! Για τον ίδιο λόγο αποτρέπει και τη χρήση κεφαλαίου!

Η Γεωφορολόγηση δεν κάνει τίποτα τέτοιο. Είναι ο μόνος φόρος που δεν επιφέρει καμία στρέβλωση στην οικονομία της χώρας ή παγκοσμίως!

3. Αλλά το σημείο που θέλω επιπρόσθετα να θίξω είναι κάτι άλλο.

Το 1972 διαλεκτοί ειδικοί (επί Χούντας) εκπόνησαν μια μελέτη που πρότεινε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) να μεταφερθεί στους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης = Δήμοι-Κοινότητες) κι έτσι να καταργηθεί «η ανόητη χρηματοδότηση των ΟΤΑ», όπως το έθεσαν. Μια από τις καλές κινήσεις της Χούντας.

Λοιπόν, η πρόταση αυτή έγινε νόμος του κράτους το 1974. Αλλά, ως συνηθίζεται στη χώρα των χαζοχαρούμενων και τραγικών θυμάτων, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ!

Έκτοτε πολλοί έχουν γράψει επαναληπτικά, κουραστικά, για την ανάγκη να ελευθερωθούν οι ΟΤΑ από το φιδίσιο σφιχταγκάλιασμα του αχόρταγου κράτους. Κατά καιρούς μάλιστα, κάποιος πολιτικάντης, όσο είναι στην αντιπολίτευση, θα εγείρει το ζήτημα.

Αλλά τίποτα περισσότερο. Ο νόμος υπάρχει. Η παρανομία επίσης του κράτους κρετίνων συνεχίζεται ακαταπόνητη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *