Το κόστος της συριζοφρένειας

Το κόστος της συριζοφρένειας

1. Ας κοιτάξουμε ψύχραιμα σήμερα λίγα νούμερα Ευρώ για την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι τσιπριστές με τις δυο αιχμές του βέλους που ξαμόλησαν – μια ο Τσίπρας, άλλη ο Τσακαλώτος: και οι δυο ψεύτες όπως κάθε πρωτοκλασάτος αναρχοαριστερός.

Όλοι σχεδόν οι αρθρογράφοι και αναλυτές αναφέρονται στη μεγάλη ζημιά του πρώτου εξαμήνου 2015 όταν ο αγράβατος αγράμματος και ο νάρκισσος Βαρουφάκης με το πουκάμισο έξω έδιναν μαθήματα Οικονομίας στο Γιούρογκρουπ, μα υπέγραψαν το πιο επονείδιστο μνημόνιο, το τρίτο και φαρμακερό.

Μακάρι να ήταν μόνο εκείνο που κατά τη δική τους ομολογία ήταν 60 δισ., ενώ οι Ευρωπαίοι λένε 100 δισ.! Δυστυχώς το καθαρό κόστος σε χρήματα, παραβλέποντας τη ζημιά σε διορισμούς, καθυστερήσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ., αυξανόταν συνεχώς.

2. Ο άχαστος, αλάθητος Αλέξης, σαν τον ακάματο Κωστάκη Κ. (2005-9), διαβεβαίωνε κάθε τόσο τους επιχειρηματίες και παραγωγικούς φορείς πως “το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ θα γράψει μπροστά το 2”, δηλαδή θα ερχόταν ανάπτυξη αλματώδης για τα δεδομένα της σακατεμένης οικονομίας μας χάρη στην εμπνευσμένη πολιτική του οικονομικού επιτελείου του.

Μετά από έτη ύφεσης το ΑΕΠ (= Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν = σύνολη παραγωγή στη χώρα) έκλεισε με μικρή μα σημαντική τότε άνοδο 0,7% στα 185,6 δισ.

Αρχές 2015 ήρθαν τα σαΐνια της ανικανότητας. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κομισιόν ήταν άνοδος για το 2015 με 2,5% και το 2016 με 3,7%. Δυστυχώς το 2015 είχαμε πτώση -0,3% και το 2016 -0,2%! Ευτυχώς το 2017 ανέβηκε κατά 1,5% (πρόβλεψη 2,7%). Για το 2018 η πρόβλεψη ήταν 2,5% αλλά έγινε τελικά 1,9%.

Γι’ αυτό το 2%+ ήταν το ρεφρέν του κυρίου Τσίπρα.

3. Για το 2019 η τσιπρική πρόβλεψη είναι άνοδος 2,3% μα η ΤτΕ και το ΙΟΒΕ, πολύ πιο προσγειωμένα στην πραγματικότητα, βλέπουν 1,9%, αφού για το πρώτο τρίμηνο 2019 ο ρυθμός αύξησης ήταν μόλις 1,3%.

Μα είναι γνωστό πως, χάρη στις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις και παλινωδίες για τις αποκρατικοποιήσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις και τη γενικότερη επιχειρηματική κόπωση όπως και τη μείωση τουρισμού κι εξαγωγών, τα γενικά αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.

Εκτός των ανωτέρω, έφυγαν από τις καταθέσεις στο εξωτερικό πάνω από 65 δισ. τα οποία δεν έχουν επιστρέψει παρά την “κανονικότητα”! Η ζημιά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανήλθε στα 25 δισ.! Ανυπολόγιστο δε είναι το κόστος για την παραγωγή και τις εξαγωγές που προκάλεσε το ηλίθιο μέτρο των κάπιταλ κοντρόλς.

Στις υγείες μας! Αυτά είναι τα πιο φανερά μόνο!

Οι τσίφτες οικονομολόγοι τσιπριστές και ο αμαθής αλάνθαστος διαλαλούν πως συχνά οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ και της ΤτΕ διαψεύδονται στο τέλος του χρόνου. Ναι, ορθό, μα γίνεται μόνο διότι μια κάπως συνετή κυβέρνηση άκουσε τις δυσοίωνες προβλέψεις και προειδοποιήσεις και διόρθωσε την πορεία!

Με το τσούρμο των ανίκανων κάτι τέτοιο δεν ήταν μπορετό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *