Αναπόφευκτη σύγκριση

Αναπόφευκτη σύγκριση

Δώρα Αντωνίου

Ελαφόνησος, Υμηττός, Εύβοια: μέσα σε λίγες ημέρες τρεις πυρκαγιές, μεγαλύτερη και πιο καταστροφική αυτή της Εύβοιας ασφαλώς, δοκίμασαν την επάρκεια, τα όρια, τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού, από δασοπυρόσβεση μέχρι όλες τις παραμέτρους της Πολιτικής Προστασίας. Αν και οι συνθήκες είναι διαφορετικές, είναι αναπόφευκτη, σχεδόν αυτοματοποιημένη, η σύγκριση με την περυσινή τραγωδία στο Μάτι, που θα μπορούσε, πιθανώς και θα έπρεπε, να κωδικοποιηθεί σε εγχειρίδιο για το τι δεν πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι μια από τις προκλήσεις που κάθε κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί.

Να λάβει τα εύσημα για την προνοητικότητα και την αποτελεσματικότητά της, να δεχθεί κριτική για όσα δεν έγιναν εγκαίρως και σωστά. Υπάρχει, ωστόσο, μια αλληλουχία προτεραιοτήτων που θα έπρεπε να είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη: η ώρα της μάχης προηγείται του απολογισμού, η ολοκληρωμένη διερεύνηση ευθυνών προηγείται της απόδοσής τους.

Η αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο λειτούργησαν οι εμπλεκόμενοι στην πυρκαγιά της Εύβοιας θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, κάθε στοιχειωδώς σοβαρός επιχειρησιακός οργανισμός οφείλει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην όποια κρίση, εάν ήταν η ανταπόκριση ικανοποιητική, ποια λάθη έγιναν, τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά. Αυτός είναι ο τρόπος για να λειτουργήσει την επόμενη φορά (γιατί σίγουρα θα υπάρξει επόμενη φορά) καλύτερα, περισσότερο αποτελεσματικά.

Ως μια πρώτη διαπίστωση, πάντως, διακρίνεται η μεγάλη κινητοποίηση των αρμόδιων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων –γνωρίζουν άλλωστε όλοι ότι η σκιά από την καταστροφή στο Μάτι παραμένει βαριά και θα αποτελεί μέτρο σύγκρισης για πολύ καιρό– καθώς και η απουσία μεγαλοστομιών. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ η πυρκαγιά στην Εύβοια έδειξε περισσότερες από μία φορές να τιθασεύεται, κανείς δεν έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η κρίση έλαβε τέλος. Στα θετικά και το ότι, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, δεν επιχειρήθηκε αυτό να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά. Οπως και το ότι οι πληροφορίες για τις έρευνες των ανακριτικών αρχών δεν διοχετεύονται ανεξέλεγκτα, ούτε έσπευσε κάποιος από τους αρμοδίους να προεξοφλήσει τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά πριν καν οι έρευνες ολοκληρωθούν.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *