Πρόγραμμα Μητσοτάκη

Πρόγραμμα Μητσοτάκη

1. Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής στις 16/6/19, ο Μητσοτάκης δήλωσε πως, εφόσον η ΝΔ κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές, τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα είναι 2 και αφορούν τα κόκκινα δάνεια και τη ΔΕΗ, δηλ. τη διάσωση της ΔΕΗ και την ενδυνάμωση των τραπεζών. Τώρα που είναι κυβέρνηση τι θα κάνει;

Πολύ σωστά, όμως. Στον οικονομικό οργανισμό της Πολιτείας οι τράπεζες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο ρυθμίζοντας την πίστη (δάνεια, πιστώσεις, επιχειρείν, ανάπτυξη), ενώ η ΔΕΗ είναι η ατμομηχανή που παρέχοντας ενέργεια τραβά (ή όχι) όλες τις επιχειρήσεις.

Βέβαια, η πραγματική ασθένεια της οικονομίας και τα αίτια της βρίσκονται αλλού.

Οπωσδήποτε και οι δυο αυτοί πρωταγωνιστές χρειάζονται άμεση φροντίδα. Η τσιπρική κυβέρνηση έδειξε το ενδιαφέρον της μόνο στο να αφήσει να βαλτώσουν τα κόκκινα δάνεια για να μη δυσαρεστήσει τους όχλους των ανέντιμων οφειλετών μα ψηφοφόρων της και χρησιμοποίησε τη ΔΕΗ, όπως κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, για να βολέψει κομματόσκυλα και τους δικούς της συνδικαλιστές. Η ΔΕΗ έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.

2. Στα τέλη του 2018 τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 81,8 δις. Έχουν όντως μειωθεί κατά 25,4 δις σε σχέση με το 2016. Αλλά η μείωση οφειλόταν όχι σε πραγματικές εξοφλήσεις μα σε ρυθμίσεις εξυπηρετήσεων, σε πωλήσεις και σε διαγραφές δανείων. Είναι μια επιπόλαιη λύση που ελάχιστα βοηθάει τις τράπεζες.

Η κατάσταση της ΔΕΗ, αντίθετα με τις ψευδείς διαβεβαιώσεις των υπουργών, όλο και χειροτερεύει. Φαίνεται πως οι τσιπριστές δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πραγματικά πόσο έβλαψαν τη ΔΕΗ.

Ενώ ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση πριν το 2016, το 2018 χάρη σε ολέθριες τσιπρικές πρακτικές, ξαφνικά βρέθηκε φορτωμένη με χρέος 900 εκμ. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει πάθει ζημίες 250 εκμ. ευρώ. Και τον μήνα των εκλογών Ιούλιο, χρειάζονται 300 εκμ. για να μη χρεοκοπήσει επίσημα κάνοντας στάση πληρωμών.

3. Αυτά όπως και άλλα προβλήματα οικονομικής δυσπραγίας είναι όντως επείγοντα, μα είναι απλά συμπτώματα.

Μερικοί άλλοι, πάλι, επικεντρώνονται στις ανάγκες επενδύσεων και την επανεκκίνηση έργων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια – το Ελληνικό, οι Σκουριές κ.λπ.

Από το ιστολόγιό μας εμείς συχνά διατυμπανίζουμε την ανάγκη μείωσης του κράτους σε όλα τα επίπεδα.

Άλλοι, πολύ ορθά, αναφέρουν τη μείωση του πληθυσμού που εργάζεται παραγωγικά και τη συγκριτική αύξηση αυτών που δεν εργάζονται! Αυτό θα το βρουν μπροστά τους όλες οι μελλοντικές κυβερνήσεις.

Μα το βασικό πρόβλημα είναι η Παιδεία που αρχίζει με την ανατροφή στην οικογένεια και μετά συνεχίζει με την εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία και πρωτοβάθμια σχολεία. Και δεν αναφέρομαι στις επιστήμες, στους υπολογιστές και γενικά στην τεχνητή νοημοσύνη που εξαπλώνεται και γίνεται απαραίτητη για τη ζωή μας.

Πολύ πιο απαραίτητη για την κοινωνική συμβίωση είναι η εκπαίδευση στις απλές αρετές της Ηθικής όπως η αλληλεγγύη, η εντιμότητα και η φροντίδα για τους άλλους – αντί του αλαζονικού εγωισμού που έχει αποχαλινωθεί.

Αυτή η εκπαίδευση είναι πολύ δύσκολη και γι’ αυτό κανείς δεν την αναφέρει παρά μόνο σε αόριστες γενικότητες. Πάντως η κα Κεραμέως μοιάζει αρκετά θετική ως υπουργός Παιδείας. Ελπίζω για κάτι καλύτερο από το τσιπρικό αλαλούμ.

Αν κατορθώσει να υλοποιήσει τα μισά από όσα σχεδίαζε ο Μητσοτάκης – και οπωσδήποτε ήρθε με σχέδια πρακτικά – θα αλλάξουν πολλά πράγματα, μα θα είναι πρόσκαιρα. Άλλες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.

Πώς μεταρρυθμίζεις τις κακές συνήθειες ενός έθνους; Πώς αλλάζει νοοτροπία ένα έθνος, ένας λαός σαν εμάς;

1 Comment

  1. χαπάκιας

    Ελπίζω να μας απαντήσετε στα τελευταία ερωτήματα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *