Τ113: Πάπας, πανθεϊσμός και τεχνολογία

Τ113: Πάπας, πανθεϊσμός και τεχνολογία

- in Ταυτότητα
0

1. Στην προηγμένη Δύση, πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος δίδαξε κάποιο είδος πανθεϊσμού λέγοντας πως και τα άψυχα πράγματα (ξύλα, πέτρες) έχουν ψυχή!

Άλλες κουλτούρες, επίσης, είχαν ως στοιχείο τους τον πανθεϊσμό. Οι δε Ινδουιστές και Ιάπωνες (και άλλοι λαοί) εξακολουθούν στις μέρες μας να πιστεύουν πως όλα τα πράγματα (πέτρες, μέταλλα κ.λπ) έχουν ψυχή.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ένας κορυφαίος επιστήμονας της ρομποτικής (=ευρύτερα, «τεχνητή νοημοσύνη»), ο Ιάπωνας Hiroshi Isigoura, υποστηρίζει πως τα ρομπότ έχουν ψυχή, συνείδηση, εαυτό.

Ο Ισιγκούρα συμμετείχε με πολλούς άλλους ειδικούς σε ένα Συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στο Βατικανό στις αρχές Μαρτίου 2019.

Σύντομα θα δούμε διάφορες ομάδες να πιέζουν για την αναγνώριση δικαιωμάτων των ρομπότ, όπως έγινε με τα ζώα.

2. Ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να ενδιαφέρεται για πολλά και ποικίλα θέματα πέρα από την ορθότητα δογμάτων και τελετών στην Εκκλησία των Ρωμαιοκαθολικών. Ευχήθηκε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να πάρει το βραβείο Νόμπελ ειρήνης ο κ. Τσίπρας για τη συμφωνία των Πρεσπών (όχι όμως ο κ. Ζάεφ, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας).

Ο ίδιος ενδιαφέρεται πολύ για την επίδραση της τεχνολογικής ανάπτυξης στη ζωή μας. Υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με τη Microsoft σχετικά με την εισαγωγή ηθικών κανόνων στην τεχνολογία. Και προώθησε το Συνέδριο που ασχολήθηκε με το μέλλον της ανθρώπινης ζωής μαζί με τα ρομπότ της προηγμένης τεχνολογίας στο ίδιο το Βατικανό, στην Παπική Ακαδημία Ζωής.

Ένα ρομπότ στο Συνέδριο εκείνο έψαλε σε πέντε γλώσσες!

3. Οι προλετάριοι του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, του τσιπρισμού και άλλων αναχρονιστικών σταλινικών ή αναρχοαριστερών νοοτροπιών, φοβούνται πως οι τεχνολογικές εξελίξεις (ρομπότ, τεχνική νοημοσύνη, υπολογιστές κ.λπ) θα τους πάρουν τις δουλειές – στις οποίες λουφάρουν περισσότερο από ότι εργάζονται.

Αυτή είναι μια βλακωδέστατη αντίληψη αντάξια του νοητικού επιπέδου τους που ανήκει στην εποχή του 1800 περίπου. Κι έκτοτε αποδείχθηκε παντελώς εσφαλμένη.

Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ψάλτες και άλλοι εκκλησιαστικοί. Στις χώρες του Βουδισμού, οι πιστοί ρίχνουν κέρματα σε αυτόματες μηχανές μέσα στους ναούς και αυτές χτυπούν καμπάνες ή σήμαντρα, ψέλνουν και προσεύχονται για πάρτη της ψυχής και των αιτημάτων των πιστών. Μα και στις χώρες του Χριστιανισμού, ίσως και του Ισλάμ, τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης γίνονται συχνά πια με μαγνητοφωνημένες τελετουργίες.

Πολλοί πανθεϊστές πιστεύουν πως θα μπορούμε να μετενσαρκωνόμαστε σε ρομπότ και άλλα μηχανήματα στην αναπτυσσόμενη ρομποτική μετεμψύχωση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *