1. Στον χρόνο που μεσολάβησε από το Ε1213: Αμερική και Αφγανιστάν ως τώρα, προσπάθησα να θυμηθώ και να βρω αν άφησαν κάτι ουσιαστικό και αξιόλογο οι Αμερικάνοι στις χώρες όπου ενεπλάκησαν για να μεταφυτεύσουν, όπως συχνά ισχυρίστηκαν, δημοκρατικές αξίες.
Οι Βρετανοί, για να πάρουμε ένα καλό παράδειγμα, σε όλες τις αποικίες τους άφησαν μια υπέροχη γλώσσα που τώρα είναι διεθνής, ορισμένες δημοκρατικές αρχές και κάποια γνώση του Κράτους Δικαίου.
Οι Αμερικάνοι έχουν ευτυχώς την Αγγλική ως γλώσσα κι έτσι εδώ δεν δυσκολεύτηκαν. Μα τίποτε άλλο. Δικτατορίες κατέβαζαν, δικτατορίες ανέβαζαν – στη Νότιο Αμερική, στην Ασία (Βιετνάμ, Φιλιππίνες). Στην Κίνα στήριξαν τον Chang Kai Shek ενάντια στους κομμουνιστές – μα όχι ολόκαρδα. Στην Ιαπωνία – μόνη εξαίρεση – τελικά εδραιώθηκε μια Δημοκρατία υπό την απόμακρη εποπτεία του Αυτοκράτορα.
2. Ο Τραμπ είχε ήδη παραδώσει το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν με μόνο αντάλλαγμα την άδεια να φύγουν οι Αμερικάνοι στρατιώτες χωρίς να τους πυροβολούν οι Ταλιμπάν ως τον Μάιο 2021!
Ο Μπάιντεν, που θα χρεωθεί την προδοτική απόσυρση, είχε σχεδόν δεμένα τα χέρια. Το να διατηρήσει την κατάσταση θα κόστιζε πλέον πάρα πολλά σε χρήματα και άνδρες. Ο Μπάιντεν καθυστέρησε 4 μήνες μα τα θαλάσσωσε ως προς τους ίδιους τους Αφγανούς και ξένους που άφησε ξεκρέμαστους – με πραγματικά ελεεινό τρόπο.
Γιατί; Γιατί και αυτός και το επιτελείο του δεν έμαθαν κάτι περισσότερο, κάτι πολύ απλό, για τους Αφγανούς που, υποτίθεται, εκπαίδευαν ώστε να γίνουν δημοκρατικό κράτος. Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για τη γρήγορη επικράτηση των Ταλιμπάν.
Διότι δεν είχαν οι Αμερικάνοι το λίγο έστω ηθικό μεδούλι των Βρετανών και τον ζήλο τους να εμφυτεύσουν τις δημοκρατικές αξίες έτσι που να πιάσουν και να μείνουν (όπως στην Ινδία, την Κολομβία και αλλού).
3. Οι Αμερικάνοι δεν δίδαξαν τίποτα ουσιαστικό. Οι στρατιώτες δεν ήταν τόσο άσχετοι όσο στο Βιετνάμ (μαστούρα σε βάθος), μα δεν έμαθαν τις γλώσσες, τις θρησκευτικές σέχτες του Ισλάμ, τις παραδόσεις των διαφορετικών φυλών.
Σε 20 έτη από το 2001 ξοδεύτηκαν πάνω από 100 δισ. δολάρια και χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες στρατιώτες και σύμβουλοι. (το πραγματικό συνολικό ποσό ξεπερνά τα 1 τρις!)
Υπήρχαν και συνεισφορές από χώρες του ΝΑΤΟ!… Πού πήγαν αυτά τα χρήματα, όλη αυτή η προσπάθεια;
Ως συνήθως πρέπει να πήγαν τα χρήματα σε τσέπες ανθρώπων, Αμερικανών και Αφγανών, που δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για να εδραιώσουν ένα δημοκρατικό Αφγανιστάν. Μόνο να κάνουν κομπόδεμα!
Οι Ρώσοι είχαν πολύ λιγότερες δυνάμεις όταν πολεμούσαν τους Μουτζαχεντίν τους οποίους όπλιζαν οι Αμερικάνοι με stinger. Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικάνοι είχαν τα τελευταία όπλα ενώ οι Ταλιμπάν οπλισμό της δεκαετίας 1990 (και 1980).
4. Σχεδόν παντού ο Αφγανικός στρατός παραδόθηκε αμαχητί ενώ οι πολιτικοί ηγέτες δραπέτευαν από τη χώρα.
Οι επίσημες δυνάμεις των Αφγανών είναι, υποτίθεται, 300.000. Μα αυτός ο αριθμός συμπεριλαμβάνει αστυνομικούς και άλλο προσωπικό ασφαλείας (και συνταξιούχους). Οι Ταλιμπάν είχαν 75.000. Ο κυβερνητικός στρατός ανερχόταν σε 185.000.
Από τις 185.000 στρατιώτες το 60% είχε λιγοστή ως μηδενική εκπαίδευση. Μένουν λιγότεροι από 100.000. Και αυτές οι μονάδες είχαν ελάχιστες προμήθειες τροφίμων, οχημάτων και όπλων.
Γι’ αυτό παραδόθηκαν αμαχητί. Η ειρωνεία είναι πως το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος γνώριζαν την αληθινή κατάσταση από το 2017, μα δεν ήθελαν να τη διορθώσουν. Γιατί δεν τους ενδιέφερε πιά!
Οι όποιες προσπάθειες των προηγούμενων ετών πήγαν στον βρόντο!
Το γράφημα από το Forbes δείχνει το συνολικό κόστος.