Ε1713: Ιρανός αυτοκτονεί για το Ιράν

Ε1713: Ιρανός αυτοκτονεί για το Ιράν

Ο Ιρανός φοιτητής της φιλοσοφίας, 38 ετών, που ζει με την γυναίκα του στη Λυών, στη Γαλλία, από το 2019, αποφάσισε να αυτοκτονήσει στις 26 Δεκεμβρίου, 18.30. Το όνομά του Mohammad Moradi. Είχε ήδη Πανεπιστημιακό πτυχίο Ιστορίας.

Μερικοί τον είδαν να ετοιμάζεται να πηδήξει στα κρύα σκοτεινά νερά του ποταμού Rhone και προσπάθησαν να τον μεταπείσουν μα δεν τα κατάφεραν και ο Ιρανός πήδηξε από την Gallieni γέφυρα. Πυροσβέστες καταδύθηκαν κι ανέσυραν το πτώμα του που είχε πιαστεί σε κλαδιά στον βυθό.

Γύρισε ένα βίντεο πριν την αυτοκτονία του εξηγώντας στα Γαλλικά και Ιρανικά τους λόγους για τους οποίους κάνει αυτήν την πράξη. Υπήρξαν εκατοντάδες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στο ίδιο το Ιράν στις πόλεις και στην ύπαιθρο από τον άγριο θάνατο της Mahsa Amini που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο (συνελήφθη διότι δεν φορούσε «σωστά» το πέπλο hijab!).

«Όταν βλέπετε αυτό το βίντεο, θα έχω αυτοκτονήσει… Αποφάσισα αυτόν τον θάνατο στον ποταμό Rhone ως πρόκληση που δείχνει πως εμείς οι Ιρανοί έχουμε κουραστεί με αυτήν την κατάσταση… Δεν είναι μια προσωπική αυτοκτονία επειδή βρίσκω δύσκολη τη ζωή. Ο σκοπός είναι να επισύρω την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Δυτικών χωρών στο θέμα του Ιράν. Δεν θέλω να συνεχίσω να ζω ως Ιρανός αυτήν τη θλιβερή ζωή εντός ή εκτός Ιράν… Η αστυνομία επιτίθεται στον κόσμο κι έχουμε χάσει πολλούς νέους, πολλούς γιούς και θυγατέρες και κάτι πρέπει να γίνει … Έχω εδώ μια καλή ζωή! Οι άνθρωποι δείχνουν κατανόηση, είναι πολιτισμένοι και λογικοί, σε αντίθεση με τους δικούς μας ηγέτες στο Ιράν. Οι αστυνομικοί είναι πολύ πιο φιλικοί και βοηθητικοί από εκείνους στο Ιράν. Να είστε χαρούμενοι, διότι η νίκη είναι κοντά!».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *