Δ101: Άραβες στο Ισραήλ

Δ101: Άραβες στο Ισραήλ

- in Διεθνή
0

Αντιγράφω από μια επιστολή στο Ίντερνετ κάποιου Άραβα Amir που ζει στη Χάιφα Ισραήλ κι εξηγεί γιατί προτιμά να ζει στο Ισραήλ παρά σε οποιαδήποτε περιοχή που βρίσκεται υπό την εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Υπάρχουν πολλά σχόλια από Άραβες και ξένους που στηρίζουν τα όσα λέει. Δίνει τρεις κύριους λόγους για την προτίμηση και αποδοχή του ισραηλινού καθεστώτος παρότι και περιπτώσεις ρατσισμού υπάρχουν και κάποια μεροληψία (23/3/20).

1) Ελευθερία έκφρασης. Οι περισσότεροι Άραβες είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ζούμε σε μια χώρα όπου γνωρίζουμε καλά ότι δεν θα φυλακιστούμε επειδή επικρίνουμε την κυβέρνηση. Μπορούμε να εκφράζουμε ανοιχτά την όποια γνώμη μας. Αυτό δεν γίνεται στις πιο πολλές αραβικές χώρες όπου η ελευθερία έκφρασης είναι πολύ περιορισμένη ως ανύπαρκτη. Βλέπουμε πολύ καθαρά τον βαθμό στον οποίο οι Άραβες αδελφοί μας αναγκάζονται να περιορίζουν την έκφρασή τους ιδίως στις ζώνες υπό την εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους περιορισμούς. Προτιμάμε μια Δημοκρατία όπου η γνώμη του καθενός είναι σεβαστή και ας διαφέρει από την πλειοψηφία.

2) Βιοτικό επίπεδο. Είναι αλήθεια ότι στο Ισραήλ οι Άραβες στην πλειοψηφία τους ανήκουν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, με λίγους στη Μεσαία Τάξη και ακόμα λιγότερους στην ανώτερη. Υπάρχει όντως φτώχεια μα κανείς δεν ζει σε παράγκες ή σκηνές και δεν στερείται τις κοινές σύγχρονες ανέσεις, περίθαλψη και παιδεία.

Μερικοί προ-Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται λέγοντας πως ζούμε σε καλύβες λάσπης και ότι δεν επιτρέπεται να φτιάξουμε τις κατοικίες μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ούτε στις πιο φτωχές γειτονιές στις Παλαιστινιακές ζώνες (και αυτές είναι όντως πολύ φτωχές) δεν υπάρχουν πια καλύβες λάσπης. Κι εκεί βρίσκονται μοντέρνα χτίσματα και πολλά όμορφα ακριβά σπίτια. Εδώ, πολύ περισσότερο στο Ισραήλ, πάρα πολλοί Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί έχουν ακριβά σπίτια που ακόμα κι Εβραίοι ζηλεύουν. Στη Χάιφα πολλοί Άραβες έχουν υπέροχες μονοκατοικίες, κτήρια που δεν θα είχαν στις ζώνες Παλαιστινιακής Αρχής.

Μπορούμε να σπουδάσουμε στα καλύτερα πανεπιστήμια της Μέσης Ανατολής, να ανοίξουμε δικές μας επιχειρήσεις, να βρούμε εργασία σε θέσεις υψηλής τεχνολογίας, να γίνουμε δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλεύτριες και ό,τι άλλο. Όλες αυτές οι ειδικότητες είναι οι καλύτερες σε όλη τη Μέση Ανατολή και μας επιτρέπουν να σταδιοδρομήσουμε και να ζούμε άνετα στη Μεσαία Τάξη.

3) Δικαιώματα μειονότητας και θρησκείας. Εδώ στο Ισραήλ μπορείς να δεις ζευγάρια γκέι στις ακρογιαλιές χωρίς τον φόβο πως θα πετροβοληθούν ή θα συλληφθούν για απρεπή συμπεριφορά. Κι εμείς, παρά την αυστηρή θρησκεία μας, πολλοί Άραβες, έχουμε αρχίσει να αποδεχόμαστε αυτήν τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους που ανήκουν στην κοινότητα LGBTQ+.

Εδώ έχουμε ελευθερία θρησκευτικής λατρείας, παρότι μερικοί Εβραίοι επιδεικνύουν Ισλαμοφοβία. Όμως σε πολλές αραβικές χώρες και οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί καταπιέζονται ή διώκονται. Εδώ εμείς οι Μουσουλμάνοι έχουμε τα τζαμιά μας και οι χριστιανοί τους δικούς τους ναούς και δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε ή να προσποιούμαστε.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι μα αυτοί οι τρεις είναι, βρίσκουμε, οι πιο σημαντικοί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *