Ε1610: Δικαιοσύνη και δικαστές

Ε1610: Δικαιοσύνη και δικαστές

- in Επικαιρότητα
0

Όπως ξέρετε, τον Ιανουάριο 2023, ξεκίνησε η δίκη για δύο υποθέσεις του 2018. Η μια αφορά τον κ. Νίκο Παππά πρώην υπουργό επί τσιπρικής κυβέρνησης 2015-19 και νυν βουλευτή του Σύριζα. Η άλλη την πυρκαγιά στο Μάτι και τους 100+ νεκρούς. Και οι δυο είναι αναμφίβολα σημαντικές. Εντούτοις τώρα μόλις άρχισαν 4 έτη αργότερα!

Αλλά πολύ χειρότερη είναι η περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου κι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που ταλαιπωρείται δικαστικά για 10 έτη! Εδώ υπάρχει και δάχτυλος (ή ουρά) πολιτικής μα η δικαστική άποψη σέρνεται…

Τώρα, αν εσύ ήσουν επενδυτής, ας πούμε 50 εκμ Ευρώ, και για κάποιο λόγο, για κάποια γραφειοκρατική ασήμαντη λεπτομέρεια η υπόθεση πήγαινε στο δικαστήριο και βάλτωνε για 4 έτη, θα είχες διάθεση να τοποθετήσεις τα λεφτά σου; Δεν θα έψαχνες σε χώρες με πιο απλές διαδικασίες και γρήγορες αποδόσεις;

Καλά κάνει ο Μητσοτάκης και άλλα μέλη της κυβέρνησης του να τρέχουν σε ανατολή (Ιαπωνία και αλλού) και δύση για επενδύσεις μα αν δεν διορθωθεί το δικονομικό θέμα, τα τρεχάματα είναι μόνο για κλάματα.

Πρώτα-πρώτα, γιατί οι δικαστές να έχουν 2,5 μήνες για καλοκαιρινή άδεια (συν όλες τις άλλες); Ένας υπεύθυνος κι οποιοσδήποτε ευσυνείδητος δημόσιος αξιωματούχος θα αρκούταν με 1 μήνα. (Οι εκπαιδευτικοί επίσης έχουν πάψει να χρησιμοποιούν τα καλοκαίρια κι άλλες περιόδους για πρόσθετη μάθηση κι εξειδίκευση, οπότε και αυτοί μπορούν να ικανοποιούνται με 1 μήνα καλοκαιρινών διακοπών).

Και γιατί θέλουν οι πανάξιοι δικαστές μας να εξομοιώνονται οι μισθοί τους με αυτούς των βουλευτών; Δεν έχουν τίποτα το κοινό οι δύο λειτουργίες!

Μετά το σύστημα εκδικάσεων χωλαίνει ενώ έχουμε πάρα πολλούς δικαστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Evaluation Report to European Judicial Systems CEPEJ) οι δικαστές μας είναι πάνω από διπλάσιοι με τον μέσο όρο στην ΕΕ: 40,5 ανά 100.000 κατοίκους και 17,6 ανά 100.000 στην ΕΕ!

Από την άλλη, έχουμε λιγότερο δικαστηριακό προσωπικό: 39,17 και ΕΕ 56,13 ανά 100.000. Επίσης, έχουμε λιγότερους εισαγγελείς: 6,15 και ΕΕ 11,10 ανά 100.000. Γι’ αυτό μάλλον φτάνουν στο δικαστικό ακροατήριο της χώρας μας οι πιο γελοίες και παράλογες μηνύσεις (ναι, ακόμα και για ψύλλου πήδημα).

Ιδού ένα τεράστιο μα εύκολο πεδίο για μεταρρυθμίσεις. Και είναι τόσο ολοφάνερο το τι χρειάζεται να γίνει!

Μα οι πελαγωμένοι πολιτευτές μας που θέλουν μόνο την Εξουσία σπάνια στρέφουν τις προσπάθειές τους σε αυτήν την κατεύθυνση. Ούτε καν τώρα που έχουμε προεκλογική περίοδο. Και βρίζουν η μια παράταξη την άλλη για τα πεπραγμένα και τις γκάφες τους αντί να παρουσιάζουν λογικές προτάσεις για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *