Ε1656: Ζωή συνθηματολογίας

Ε1656: Ζωή συνθηματολογίας

Οι αξίες μας δεν είναι αυτά που ανέξοδα κι εύκολα λέμε, μα αυτές που ενεργοποιούν τις πράξεις μας.

Δεν συμπαθώ καθόλου τη νεωτερική διανόηση και την ορθότητά της!

Υπάρχουν τώρα πια πολλά συνθήματα της «ορθότητας». Στην πραγματικότητα πάντα υπήρχαν: είναι οι αντιλήψεις που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε κάθε εποχή.

Επί επτάχρονης χούντας σε ικανό μέρος του πληθυσμού ήταν το κυβερνητικό ακροδεξιό σύνθημα «πατρίς, οικογένεια, θρησκεία» (το βάζω αλφαβητικά αντίστροφα)! Δεν έπιασε πλατιά. Τώρα χλευάζεται και από Δεξιούς!

Παλαιότερα ήταν «η ανδρική τιμή». Και πολλά άλλα.

Διάβαζα τέλος Οκτωβρίου στο δημοφιλές Lifo (που δίνεται δωρεάν – στην πόρτα σου) πολλά και διάφορα λαϊκίστικα τσιπρικού είδους μα όχι πολλά πολιτικά. Τα περισσότερα καλλιτεχνικά και κοινωνικά.

Ένα ήταν πολιτικό – του γνωστού σκηνοθέτη Ολιβιέ Π. (φώτο), «κορυφαίος του παγκόσμιου θεάτρου» όπως τον παρουσιάζουν, που θα ανεβάσει στο Ηρώδειο την όπερα «Μαντάμ Μπατερφλάι» (Πουτσίνι) καλοκαίρι 2023:

Και τι είπε ο κορυφαίος αυτός; «Θα έπρεπε να μας τρομάζει η Τζώρτζια Μελόνι, όχι οι τρανς γυναίκες.» Ιδού νεωτερική ευφυϊα!

Είναι τόσο εύκολο να υιοθετείς και να ξεστομίζεις αβασάνιστα τέτοια συνθήματα. Είναι της μόδας να ξεπετάς συνθήματα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ και κάθε νεωτερικού τύπου λόξα. Μα τι το φοβερό έχει κάποια πολιτικός σαν τη Μελόνι; Το ότι δήλωσε πως είναι πλήρως υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ; Τίποτα, στην πραγματικότητα. Πολύ μεγαλύτεροι απατεώνες είναι άλλοι (Μέρκελ, Μακρόν, Κωστάκης, Γεωργάκης, Αντωνάκης, Αλέξης, κ.λπ.) γιατί αυτοί έχουν και τη δειλία σύντροφό τους.

Το άλλο συγγενικό, μα καθαρά διανοουμενίστικη ανοησία ήταν η δήλωση κάποιας κυρίας πως η μεγαλύτερη αξία είναι «η ελευθερία». Λίγες παράγραφοι σου δείχνουν πως η κυρία δεν ξέρει πράγματι τι είναι «αξίες» και η ελευθερία της είναι στρεβλή και ανώμαλη.

Οι αξίες μας δεν είναι αυτά που ανέξοδα κι εύκολα λέμε μα αυτές που ενεργοποιούν τις πράξεις μας. Ναι, ας καταδικάζουμε τους Αμερικάνους (όσοι έχουμε σταλινική ή σοβιετική έστω νοοτροπία) μα ας μην θέλουμε τα αμερικάνικα προϊόντα (αεροπλάνα και άλλα όπλα, ρούχα και διάφορες συσκευές) και ας μην πίνουμε Κόκα – Κόλα!

Μπορείς να πετάξεις σαν πουλί; Όχι; Τότε για τι είδους ελευθερία μιλάμε;

Η ελευθεριότητα να κάνω ό,τι γουστάρω – κι όποιον πάρει ο χάρος!

Υπάρχει και η ελευθερία υπό τον Νόμο! Αυτήν δεν την γουστάρουν οι μεταμοντέρνοι διανοούμενοι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *