Συνεχιζόμενη χρεοκοπία

Συνεχιζόμενη χρεοκοπία

- in Επικαιρότητα
0

Επειδή στο Ζάππειο ο κ. Τσίπρας και οι άλλοι τσιφούτηδες του τσιπρισμού, μαζί και ο συγκυβερνήτης Καμμένος, αράδιαζαν τα συνηθισμένα τους ψεύδη, ας συνοψίσω την πραγματικότητα της δήθεν «καθαρής» εξόδου και δήθεν «ελάφρυνσης» του χρέους.

Πρώτα, δεν έγινε καμία ελάφρυνση. Δεν μας χάρισαν ούτε ένα Ευρώ! Επομένως το χρέος είναι βιώσιμο μόνο ωσότου αρχίσουμε να το αποπληρώνουμε μετά από μια δεκαετία – 325 δισεκατομμύρια…

Ούτε ορίστηκε πραγματική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Αυτή υπολογιζόταν γύρω στο 2070. Η πραγματική περίοδος είναι τώρα μέχρι το 2060 (!), όπως φοβούνταν οι πραγματιστές και όχι οι ονειροπαρμένοι αναρχοαριστεροί.

Ούτε έγινε δεκτή η γαλλική δικλείδα που έλεγε πως θα γινόταν κάποια αναθεώρηση, κάποια αναπροσαρμογή, αν τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά.

Το μόνο καλό είναι πως δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε τίποτα προς εξόφληση για 10 έτη. Μα το «μαξιλάρι ασφαλείας» που ο κ. Τσίπρας με την κυνική του ψευδολογία δίνει ως 24 δις και περισσότερα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα – ίσως τα μισά. Οπότε πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ψάξει για νέα δάνεια.

Οι «αγορές» γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση και δεν πρόκειται να δώσουν δάνεια με επιτόκια χαμηλά – σίγουρα πάνω από 4%!

Γνωρίζουν πως η εσωτερική κατάσταση παραμένει άρρωστη δίχως ορατή ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης. Η υπερφορολόγηση δεν θα πάψει, εκτός κι αν βγει μια ισχυρή κυβέρνηση τεχνοκρατών, όχι πολιτικών, που θα μειώσει δραστικά το όσιο δημόσιο και τις σπατάλες του. Σε ορισμένους τομείς όπως τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους περιουσίας, η φορολογία μάλλον θα αυξηθεί.

Επίσης μια μείωση θα εκδηλωθεί μέσω πρόσθετων περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις.

Μα υπάρχουν και προαπαιτούμενα όπως η εκπαίδευση δικαστών για τις υποθέσεις «κόκκινων δανείων» και τουλάχιστον άλλα 50. Και θα υπάρξει αξιολόγηση 4 φορές το έτος και μια γενική ανασκόπηση των πάντων το 2032! Είπαν οι καταραμένοι ξένοι πως το τσιπρικό πρόγραμμα με ακλάδευτες συντάξεις και νέες παροχές δεν βγαίνει. Προφανώς δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα της τσιπρικής κυβέρνησης και της ικανότητές της – να δίνει παροχές κι επιδόματα…

Τέτοια κατάσταση δεν θα ευνοήσει μια ανάπτυξη του 4,5% για 5 τουλάχιστον έτη που χρειάζεται η οικονομία για να θεραπευθεί και να σταθεί στα πόδια της.

Αυτή είναι η κατάσταση πίσω από την αναίσχυντη τσιπρική προπαγάνδα, τις μεγαλοστομίες και τη φάρσα με τη γραβάτα που φόρεσε ο κ. Τσίπρας – άθελα του συμβολίζοντας τη θηλειά στον λαιμό της Πολιτείας.

Συλλυπητήρια στην επόμενη κυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *