Λούμπεν και τσιπριστές

Λούμπεν και τσιπριστές

1. Χρησιμοποιούμε και τους δυο όρους – λούμπεν (προλετάριοι, πολίτες, ψηφοφόροι) και τσιπριστές.

Ο όρος «λούμπεν» είναι γερμανικός (Lumpen=κουρέλι) και αναφέρεται στα κατώτερα στρώματα του λαού – ανέργους και φτωχούς, αμόρφωτους ανειδίκευτους εργάτες. Στα ελληνικά έχει αποκτήσει αυτή τη σημασία, αν και ο Μαρξ τη χρησιμοποίησε για τους εξαθλιωμένους «αλητοειδείς» εργαζόμενους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα «λούμπεν προλεταριάτο».

Άλλοι συγγραφείς χρησιμοποιούν τον όρο αυθαίρετα. Ένας αρθρογράφος έγραψε για τη «λούμπεν αστική τάξη». Μα οι λούμπεν προλετάριοι δεν ανήκουν εξ ορισμού στην αστική τάξη: είναι, όπως γράφω, τα κατακάθια, τα κατώτατα στρώματα των προλετάριων, που θα κάνουν την επανάσταση.

Η 17 Νοέμβρη πάλι έγραψε για τη «Λούμπεν Μεγαλοαστική Τάξη» στην οποία συμπεριλαμβάνονται φοροφυγάδες επιχειρηματίες, καπιταλιστές, κερδοσκόποι χρηματιστές και παρόμοιοι. Αυτό είναι σκέτη ανοησία και δείχνει την απύθμενη άγνοια αυτών των «λούμπεν» ανεγκέφαλων για τον Μαρξισμό.

2. Μένοντας με τη βασική έννοια, βλέπουμε πως έχει ευρύτητα και καλύπτει όχι μόνο ανθρώπους και στρώματα κοινωνικά, μα επίσης διαφορετικές νοοτροπίες.

Οι λούμπεν προλετάριοι δεν είναι όλοι κατ’ ανάγκη τσιπριστές ή κομμουνιστές ή αναρχοαριστεροί.

Ο όρος «αναρχοαριστερός» είναι πλατύς και καλύπτει αναρχικούς που σαν τους οπαδούς του Μπακούνιν (19ος αιώνας) θέλουν πλήρη αναρχία, αριστερούς κάθε απόχρωσης και βαθμίδας και σταλινικούς, δηλαδή, ακραίους, άκαμπτους κομμουνιστές.

Οι κομμουνιστές του ΚΚΕ είναι πολλών ειδών. Ενδέχεται να ξέρουν μερικοί κάτι από τον μαρξισμό. Οι πλείστοι δεν γνωρίζουν καθόλου τον Μαρξ ή τον Λένιν παρά μόνο όσα μαθαίνουν από τις εκλαϊκεύσεις και απλουστεύσεις στα νερόβραστα κομματικά εγχειρίδια και σεμινάρια.

Ο κομμουνισμός του ΚΚΕ δεν έχει πολλή σχέση με το Μαρξ και ας τον καπηλεύονται τα έντυπά τους (Ριζοσπάστης κλπ.)

3. Οι τσιπριστές ακολουθούν τη νοοτροπία του τσιπρισμού. Οι κομμουνιστές γενικά του ΚΚΕ συμμερίζονται τις φιλοδοξίες και αντιλήψεις του τσιπρισμού μα δεν έχουν τόση χυδαιότητα και επίδοση στην κωλοτούμπα όντας πολύ άκαμπτοι.

Οι τσιπριστές είναι οπαδοί του κ. Τσίπρα, πρώην βαθυπράσινοι πασοκάριοι και πρώην κουκουέδες και πρώην «ανανεωτικοί» δήθεν, δήθεν «κομμουνιστές με ανθρώπινο πρόσωπο». Δεν είναι κατ’ ανάγκη όλοι μέλη του Σύριζα αν και όλα τα μέλη είναι τσιπριστές. Οι βουλευτές, υπουργοί και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη αποτελούν την ηγετική ομάδα.

Το πρώτο χαρακτηριστικό τους είναι μια επιθετική χυδαιότητα δίχως ίχνος ευγένειας ή αξιοπρέπειας (κι ας έχουν κάνει σύνθημά τους την τελευταία).

Το δεύτερο είναι η απάτη και τα παράγωγά της «αυταπάτη, εξαπάτηση» κλπ. Οπότε, βλέπουμε ανεντιμότητα.

Η απάτη χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο της το ψέμα. Και όπως έχουμε γράψει συχνά σε άρθρα μας «Οι τσιπριστές λένε την αλήθεια μόνο όταν δε μιλάνε».

Αυτά όλα συγκλίνουν στο γενικό χαρακτηριστικό της αναξιοπιστίας και μαζί με αυτήν ανευθυνότητα.

Οι δύο παράγουν απίστευτη ανικανότητα. Δεν υπάρχει τομέας της κυβερνητικής ή κρατικής αναποτελεσματικότητας όπου αυτοί δεν διαπρέπουν ξεπερνώντας κάθε άλλη παρελθοντική κομματική αποτυχία.

Είναι παράξενο που περιμένουμε αυτοί να λύσουν τα προβλήματα πλημμυρών ή πυρκαγιών ενώ ο ηγέτης τους είναι ανίκανος να φορέσει μια γραβάτα. Θα πρέπει να θυμάστε πως ο μέντορας του αγράβατου πρωθυπουργού, ο κ. Φλαμπουράρης, υπουργός του κάτι τίποτα, θα αποπλήρωνε το χρέος με… αέρα!

1 Comment

  1. elias monarchist

    1982 ΑΘΗΝΑ δυτικά προάστια ΒΑΣΙΛΟΦΡΩΝ συντηρητικος

    σας χρειάζεται μεσαίωνας πάλι

    οι λούμπεν έχουν δικαίωμα να εκδικούνται

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *