Οι ζημιοσκόποι της κυβέρνησης

Οι ζημιοσκόποι της κυβέρνησης

Πάσχος Μανδραβέλης

Γράφαμε χθες ότι κερδοσκόποι πούλησαν μαζικώς τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Κοιτώντας την κατάσταση της συριζανελικής διακυβέρνησης προφανώς δεν το έκαναν για να αποκτήσουν κέρδη, αλλά για να περιορίσουν τις ζημίες. Δεν εκτίμησαν το success story και αυτής της κυβέρνησης. Δεν πίστεψαν το αφήγημα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, κι όλα καλά, αφού υπάρχουν υπερπλεονάσματα για να μοιραστούν και η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη χωρίς πιστοληπτική γραμμή στις αγορές.

Ισως πάλι να το είδαν αλλιώς. Μπορεί κάποιοι να είπαν πως ετούτοι εδώ είναι τόσο ζημιοσκόποι που δεν δέχθηκαν την τζάμπα στήριξη των εταίρων και προτίμησαν να κάνουν δικό τους μαξιλάρι δίχως να τους περισσεύουν τα λεφτά. Ισως να σκέφθηκαν τα χειρότερα: πως η Ελλάδα είναι χώρα μπαταχτσήδων που για ένα αδειανό πουκάμισο, μια κυβερνητική παρόλα, απομυζά πόρους από την οικονομία για μικρά εκλογικά οφέλη. Το ζήτημα είναι πως όλοι αυτοί που έχουν σκοπό το κέρδος, δηλαδή οι κερδοσκόποι, εξετάζουν τα πάντα πριν βάλουν κάπου τα λεφτά τους. Και ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης επόπτης του τραπεζικού τομέα δεν είναι το καλύτερο επιχείρημα για να πεισθούν.

Βεβαίως, σε έναν άλλο κόσμο που δεν έγινε εφικτός, δεν θα υπήρχαν κερδοσκόποι, αλλά θα ήταν όλοι σαν την κυβέρνηση: ζημιοσκόποι. Οι επενδυτές θα έτρεχαν να χάσουν τα λεφτά τους μόλις άκουγαν για κρατικιστικά οράματα και σοσιαλιστικές φαντασιώσεις. Θα εκτιμούσαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση συστήνει άχρηστους οργανισμούς για να βολέψει αγωνιστές, θα συγκινούνταν από την «Ανάπλαση Αθηνών Α.Ε.», η οποία θα ξανακάνει όσα ήδη έχει κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Σε αυτόν τον κόσμο τον καλό, τον χιλιομπαλωμένο, οι CEO των πολυεθνικών θα ήταν στα δικαστήρια μαζί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Ιγγλέση για να σταματήσουν την επένδυση στη Χαλκιδική· θα συνηγορούσαν με τον κ. Νίκο Μπελαβίλα για τους αρχαίους αεροδιαδρόμους του Ελληνικού· θα χειροκροτούσαν τους κυβερνητικούς που φώναζαν «κανένα σπίτι (ούτε και βίλα) στα χέρια τραπεζίτη».

Μόνο που ο κόσμος έχει κερδοσκόπους, που κοιτάζουν το συμφέρον τους. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να πετύχουν τους στόχους των σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολύ ασταθής· μόλις βήξει η Ιταλία παθαίνει πνευμονία η Ελλάδα. Αυτά όλα ήξερε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επέμενε να μην κάνει η κυβέρνηση τον καμπόσο εις βάρος των προοπτικών της χώρας, να μην αρνηθεί την πιστοληπτική γραμμή. Ομως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελαν να πάνε σε εκλογές με «καθαρή έξοδο» στις αγορές. Τους ήρθαν όλα ανάποδα και τον λογαριασμό θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Πάλι…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *