Ακραίος τραμπουκισμός κατά καθηγητού και πολιτική στήριξη σε φοιτητικές διαμαρτυρίες.
Τέλη Φεβρουαρίου, μάγκες (ή λεβέντες!) φοιτητές εισέβαλαν στο γραφείο καθηγήτριας Ψυχολογίας στο ΑΠΘ και απαίτησαν με σκαιό τρόπο να αναβαθμολογηθούν τα γραπτά τους που έδειχναν έλλειψη μελέτης και γνώσης του θέματος. Η Πρυτανεία και οι άλλοι καθηγητές καταδίκασαν την εισβολή – μα τίποτα περισσότερο ως προς την τιμωρία των τραμπούκων. Σύντομα οι Αναρχοαριστεροί θα απαιτούν να συμμετέχουν στη βαθμολόγηση των γραπτών και να έχουν λόγο στις εξετάσεις!
Στο χιουμοριστικό μα και σοβαρό άρθρο του ο Τάκης Θεοδωρόπουλος (26/2/23, Κυριακάτικη Καθημερινή) γράφει πως η εναντίωση στην αριστεία δεν είναι πολιτικό θέμα. Μάλλον όχι. Είναι ψυχολογικό – αποφαίνεται. Και, οπωσδήποτε, σχεδόν όλα τα θέματα που μας προβληματίζουν έχουν ψυχολογικά αίτια. Μα το γεγονός παραμένει πως είναι οι Αναρχοαριστεροί μπαχαλάκηδες, όχι μόνο φοιτητές μα και καθηγητάδες και πολιτικοί, που απαξιώνουν και πολεμούν την αριστεία και επιδίδονται σε τέτοιους τραμπουκισμούς ως ήρωες. Ακολουθούν πολλά και μεγάλα αποσπάσματα από το άρθρο.
Προσπαθώ να θυμηθώ πώς συμπεριφερόμουν στην ηλικία των φοιτητών που εισέβαλαν στο γραφείο της καθηγήτριας Ψυχολογίας του Αριστοτελείου απαιτώντας την αναβαθμολόγηση των γραπτών όσων είχαν αποτύχει. Σημειωτέον ότι δεν υπήρξα άριστος ούτε ως μαθητής ούτε ως φοιτητής. Μάλλον μέτριος με εκλάμψεις αριστείας όποτε κάποιο μάθημα κέντριζε το ενδιαφέρον μου. Αδιαφορούσα για τους βαθμούς, φρόντιζα όμως πάντα να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις της φοιτητικής αξιοπρέπειας. Μία από τις τραυματικές εμπειρίες μου ήταν η προφορική εξέταση (…) για τον «Πρίγκιπα του Χόμπουργκ» του Χάινριχ φον Κλάιστ (…). Ο καθηγητής (…), ένας στεγνός τυπικός Γάλλος (…) μου είπε «Κύριε, δεν μπορώ να σας μάθω σε μισή ώρα ό,τι δεν διδαχθήκατε έναν ολόκληρο χρόνο που δεν παρακολουθήσατε τα μαθήματά μου» (….) Δεν σκέφθηκα ούτε να διαπραγματευθώ ούτε να διαμαρτυρηθώ (…)
Το επεισόδιο στο Αριστοτέλειο με θύμα την καθηγήτρια Ψυχολογίας δεν είναι πολιτικό γεγονός. Είναι ο ψυχολογικός σπασμός μιας κοινότητας ατόμων. Μια κοινωνική ασθένεια την οποία η καθ’ ημάς Αριστερά προσπαθεί να τη μεταλλάξει σε πολιτική πρακτική. Τα παιδιά που κατέλαβαν το γραφείο της καθηγήτριας Ψυχολογίας πίστευαν ότι παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Αφού η αριστεία είναι στίγμα κοινωνικής διάκρισης, τότε το αντίθετό της σηματοδοτεί την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο η σημερινή Αριστερά έχει ταυτίσει την κοινωνική της πρακτική με την αντιπαλότητα απέναντι στην αριστεία. Καμία σχέση με την παράδοση της αριστερής σκέψης, που αντιμετώπιζε την αριστεία ως προϋπόθεση των κοινωνικών αγώνων. Το προλεταριάτο κατά Μαρξ ήταν οι άριστοι της βιομηχανικής κοινωνίας. Αυτοί παρήγαν την υπεραξία που την καρπωνόταν το κεφάλαιο. Το προλεταριάτο δεν υπάρχει πια. Είναι ένα ιστορικό κειμήλιο. Προσπαθεί να το αξιοποιήσει η σημερινή Αριστερά, όχι μόνον η δική μας, μετουσιώνοντάς το στους μετανάστες και στης γης τους κολασμένους. Οι οποίοι, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή οικονομικής ή κοινωνικής αξίας.
Γιατί αντιπαλεύονται την αριστεία; Παραγνωρίζοντας ότι η αριστεία είναι η εκδοχή της εν δυνάμει πραγματικότητας. Διά της αριστείας η πραγματικότητα μπορεί να απελευθερωθεί από τις δουλείες της. Τα παιδιά που απαιτούσαν καλύτερο βαθμό απ’ ό,τι άξιζαν, στην πραγματικότητα πάλευαν για την υποδούλωση στις συνθήκες ενός πανεπιστημίου καταδικασμένου να παράγει διπλώματα αντί για γνώση. Και αν ήσαν φοιτητές Ιατρικής ή υποψήφιοι πολιτικοί μηχανικοί;
Δεν αρκεί η πανεπιστημιακή αστυνομία –αν και όποτε λειτουργήσει– για να προστατεύσει την καθηγήτρια, ή μάλλον την αξιοπρέπεια του ιδρύματος. Για να γεννηθούν αυτές οι ομάδες χρειάστηκαν δεκαετίες ψυχολογικής υποστήριξης. Η αντιπαλότητα απέναντι στην αριστεία δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι καθαρά ψυχολογικό σύνδρομο, από το οποίο η ελληνική κοινωνία πρέπει να θεραπευθεί.
Πρόκειται για τη δολοφονία (8/1/1991) του Νίκου Τεμπονέρα), αριστερού καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης στην Πάτρα που είχε οργανώσει κι επόπτευε την κατάληψη του Γυμνασίου! Εδώ οι δράστες (Καλαμπόκας κλπ.) ήταν από τη Νέα Δημοκρατία! Ακολούθησαν 4 θύματα σε εμπρησμό στο κατάστημα «Κ. Μαρούσης» στην Αθήνα! Ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και το νομοσχέδιο του για μεταρρυθμίσεις αποσύρθηκε!
Πανταχόθεν!