Η μόνη Διεθνής

Η μόνη Διεθνής

Π. Πετριάς

1. Τον 19ο αιώνα, την εποχή του Μαρξ, υπήρξαν μερικές Διεθνείς που συνιστούσαν ενώσεις ή οργανώσεις για σοσιαλιστές: όπως λέει το κομμουνιστικό και αναρχοαριστερό τσιτάτο, “εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε” για να ανατρέψετε σε μια ένδοξη επανάσταση τον καταραμένο παγκόσμιο καπιταλισμό που απομυζά τον μόχθο και πιο πέρα το αίμα σας.

Σήμερα η παγκοσμιοποίηση παραμένει ακόμα πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική στην απομύζηση μόχθου κι αίματος.

Μαζί με αυτήν η μόνη πραγματικά Διεθνής είναι η Αγγλική (γλώσσα).

2. Ο ανεκδιήγητος δεινός διαπραγματευτής και διπλωμάτης, ο μέγας τσιπριστής κος Τσίπρας, φοίτησε ως Κνίτης στις πρώτες Διεθνείς και στα 40 του άρχισε να μαθαίνει και τη σύγχρονη Διεθνή, δηλαδή την Αγγλική. Του αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια.

Όμως η εκφορά του παραμένει αργή και κοπιώδης σα να πιπιλά βότσαλα εξ Αμερικής – όπως low (λόου) αντί για law (λο). Η δε κατανόησή του αν κρίνουμε από μερικά δείγματα, όπως “κιου οβ δε κάμελ” για “ουρά καμήλας” ή το “frozen war” για “ψυχρός πόλεμος” (!) μοιάζει να μένει σταθερά στο στάδιο κακού μαθητή.

Άκουσα και τον μεγάλο πατριώτη, τζογαδόρο στα καζίνο της Αμερικής, και τον κατέταξα δίπλα στον αφέντη του, κ Τσίπρα.

Ο κ. Κοτζιάς ξέρει καλά Γερμανικά, μα δεν έχω ακούσει στα Αγγλικά του. Ελπίζω να είναι αρκετών τάξεων ψηλότερα.

3. Επιπλέον, αυτά τα μαθητούδια της Αγγλικής, της Πολιτικής, των Οικονομικών και των Διεθνών Σχέσεων πρέπει να καταλάβουν πως στις συνομιλίες με ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες κάθε λέξη μετράει – και στην Ελληνική και στην Αγγλική. Οι μπούρδες που άνετα εκστομίζουν στο Common-will (Κοινο-Βούλιο), στο Μέγαρο της μίζας, μεγαλοσχημοσύνης και μικροκομματισμού των Αθηνών, έχουν πολύ διαφορετική επίδραση σε ξένους. Η διεθνής διπλωματική γλώσσα έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις ακρίβειας και γνώσης.

Πόσα από τα μπούμεραγκ που οι μαγκιές των τσιπριστών πολιτικάντηδων εξαπέλυσαν για να τα φάνε μετά στη μούρη (και η χώρα στο κεφάλι) οφείλονται άραγε στην ελλιπή γνώση τους της διπλωματικής γλώσσας;

4. Πρόσφατα είχαμε σύμφωνα με τους τσιπριστές μας τα δώρα δυο φρεγατών τελευταίου τύπου εξολόθρευσης εχθρών από τους Γάλλους. Μα το ελληνικό “μαύρο μέτωπο” που απορρίπτει κάθε τσιπρική τσαπατσουλιά ξαφνικά μεταφέρθηκε και στη Γαλλία όπου πολιτικοί και ΜΜΕ εκδήλωσαν κατάπληξη για το “εξωφρενικό κομφούζιο” της ελληνικής δήθεν-κυβέρνησης. Μήπως οι Γάλλοι είπαν κάτι και οι δικοί μας κατάλαβαν κάτι άλλο;

Θυμόμαστε κι άλλα περιστατικά. Τον απερίγραπτο δήθεν-πρωθυπουργό μας να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα με τον Ομπάμα εδώ ή, πριν χρόνια, με τον Κλίντον στην Αμερική των πολυεθνικών (τότε που του έμεινε να φάει την queue of the camel, όπως είπε!).

Μήπως άραγε και οι εξάρσεις του γείτονα Ερντογάν, που σε μας φαίνονται τόσο αλαζονικές, οφείλονται σε παρόμοιες γλωσσικές ολισθήσεις του πολυμήχανου και θαυματουργού (πάντα προς τον πάτο της βαρβαρότητας) πρωθυπουργού μας; Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται πως ο κ. Τσίπρας του είχε πει πως σε 10-15 μέρες θα είχε κανονίσει την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Έχουν περάσει χρόνια και ζαμάνια από τότε!

Μήπως άθελά του ο κ. Τσίπρας είπε αυτό ενώ εννοούσε κάτι άλλο;

3 Comments

 1. Αλφειός

  Αγαπητέ κε Π.Πετριά χαίρετε,
  Τι ζητάτε την … Διεθνή, ούτε καν την εγχώρια : σήμερα 31/07/2018
  Ο σύντροφος Βερναρδάκης ("Υπουργός") για την συμφορά στο Μάτι Αττικής:
  "Έχει συντελεστεί ένα ζήτημα που αγγίζει πολλές δεκαετίες" !
  Ακούστε : "Έχει συντελεστεί ένα ζήτημα που αγγίζει πολλές δεκαετίες" (!)
  Απορώ, να γελάσουμε ή να κλάψουμε;
  Η νοητική τους κατάσταση είναι τραγική!
  Με εκτίμηση
  Ο Αλφειός

 2. Αλφειός

  Τώρα διάβασα στο βιογραφικό του: Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι Πανεπιστημιακός Δάσκαλος, εκτός από βουλευτής και Υπουργός Επικρατείας.

  Υ.Γ. (προς διαχειριστή ιστοτόπου) Παρακαλώ , αν είναι δυνατόν , να ενσωματωθεί στο 1ο σχόλιο στο τέλος.
  Ευχαριστώ.

  1. Π. Πετριάς

   Είναι όλοι τους καθαρόαιμα καθάρματα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Ε1228: Νεοδημοκρατικός λαϊκισμός

Ο Αλέξης Πατέλης ανέλαβε τον ρόλο του λογικού