Κι άλλος πελατειακός κρατισμός

Κι άλλος πελατειακός κρατισμός

1. Σε προηγούμενη δημοσίευση έδειξα το τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους που καλύπτουν τις ζημιές όλων σχεδόν των ΔΕΚΟ, πλην πάντα ΕΛΠΕ, όπως η ΕΒΖ, οι Βιομηχανίες δήθεν όπλων κλπ.

Ο βασικός λόγος για την ύπαρξη και ζαλιστική ζημιά αυτών των κρατικών επιχειρήσεων ήταν και είναι ο διορισμός κομματόσκυλων και άλλων ημετέρων με υψηλούς μισθούς που δεν θα βρίσκαν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Μετά, βέβαια, αυτοί έπαιρναν φανταστικά εφάπαξ και παχυλές συντάξεις – πάλι στην πλάτη των φορολογούμενων εργαζόμενων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια! Όσο οι τράπεζες ήταν κρατικές, το πελατειακό κόλπο λειτουργούσε διότι αυτές δάνειζαν την χρεοκοπημένη επιχείρηση αφειδώς. Τώρα όμως ισχύουν και για τις ΔΕΚΟ (χάρη στους άκαρδους δανειστές μας) οι κανόνες νοικοκυροσύνης που διέπουν τον μισητό ιδιωτικό τομέα: συνοπτικά – δεν ξοδεύεις πιο πολλά από όσα κερδίζεις!

2. Η τσιπρική χαλάστρα που περνά για κυβέρνηση βρίσκεται τώρα στην αδήριτη θέση να ιδιωτικοποιήσει πολλές μονάδες της ΔΕΗ (και θυγατρικές) διότι πρέπει να βρεθούν λεφτά να καλύψουν την αναγκαία αναχρηματοδότηση των δανείων της που στο τέλος του 2019 θα φθάσουν 2,2 δις Ευρώ!

Σε διάφορες ημερομηνίες μέχρι τότε πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν (ή να εξοφληθούν) δάνεια από συστημικές τράπεζες (Πειραιώς κλπ.) 440 εκμ, άλλα 190 εκμ στην Ε.Τ. Επενδύσεων, άλλα 1,2 δις σε ελληνικές τράπεζες και άλλα 200 εκμ στην ΕΤΕ.

Δεν υπεισέρχομαι σε πρόσθετες αναλύσεις των δανείων της εταιρείας ούτε τις περίπλοκες σχέσεις των διάφορων μονάδων στη μητρική ΔΕΗ και των θυγατρικών. Τα ανωτέρω νούμερα δείχνουν σαφώς τη φοβερή κατάστασή της λόγω σκοτεινής συνδικαλιστικής δράσης, μαλθακής κυβερνητικής αντιμετώπισης και γενικότερης πελατειακής πολιτικής.

3. Πως μπορεί να γίνει εξυγίανση;

Η ασθένεια δεν οφείλεται στους τσιπριστές. Είχε ξεκινήσει από την μεταπολίτευση και νωρίτερα. Οι τσιπριστές όμως ως αντιπολίτευση πάντα υποστήριζαν τα συνδικάτα μη δίνοντας (και μη γνωρίζοντας) τη σημασία αυξανόμενου κόστους για τον φορολογούμενο λαό.

Τώρα βρίσκουν μπροστά τους τη δυσκολία. «Οι δυνάμεις της Φύσης αργούν, μα δεν ξεχνούν» λέει κάποιος κάπου στον Σαιξπήρο!

Εκτός από τρανταχτές ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση τιμολογίων και μάζεμα χρεωστούμενων λογαριασμών (καθόλου δημοφιλείς πρακτικές), θα πρέπει αυτό το αμόρφωτο τσούρμο καταληψιών να αρχίσουν να απολύουν άτομα ώστε να συμπληρωθούν τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι σε μια πενταετία. Βέβαια, με τον κυνισμό που τους χαρακτηρίζει μπορεί να μην κάνουν τίποτα και να αφήσουν την επόμενη κυβέρνηση να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

4. Οι τσιπριστές δεν γνώριζαν τίποτα περί διακυβέρνησης, όταν με ψευδείς υποσχέσεις προσέλκυσαν τους βαθυπράσινους πασόκους (πάντα πρόθυμους για φαγοπότι στην πλάτη του ηλίθιου λαού) και μετά τους ηλίθιους κεντροδεξιούς και κατέλαβαν την εξουσία. Δεν έμαθαν τίποτα έκτοτε παρά μόνο πρόσθετα βρόμικα κόλπα για να εξαπατούν κι άλλο τον λαό (πρόσφατη δημοσκόπηση τους ανέβασε από 16% σε 25%) και να διατηρήσουν τη νομή της εξουσίας.

Ούτε πρόκειται να μάθουν ποτέ κάτι ορθό. «Τον Αύγουστο του 2018 θα ανοίξουν οι κάνουλες» διακήρυξε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ήδη, όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα (18/2/18) οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς στα υπουργεία από 51 (ούτε 20 υπουργεία δεν υπάρχουν) φθάνουν τώρα τους 152. Μόνο ο πρωθυπουργός έχει τρεις γενικές γραμματείες και η καθεμιά απασχολεί 80-85 χαραμοφάηδες με κόστος (η καθεμιά) 1,5 εκμ ετησίως: δηλαδή μέσος όρος 1.500 ευρώ μηνιαίως – ενώ στον ιδιωτικό τομέα ούτε 800 δεν παίρνουν αντίστοιχα.

Με υγεία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *