Τσιπρική τσαπατσουλιά

Τσιπρική τσαπατσουλιά

1. Ένα από τα ποικίλα “θα” στο λάβαρο των τσιπριστών ήταν και η απάλειψη της διαπλοκής που έχει διαφθείρει τα πάντα στον Δημόσιο Τομέα. Θα έδιωχναν τη διαπλοκή κι ανάμεσα σε πολλά άλλα καλά θα έφερναν εξυγίανση στο κράτος όλο και, φυσικά, παντού αποδοτικότητα – και στις ΔΕΚΟ!

Έχω ξαναγράψει για το μαύρο χάλι των ΔΕΚΟ, ιδίως για τα συγκοινωνιακά που ήταν/είναι απύθμενα ζημιογόνα και χρειάζονται πολλά εκατομμύρια ετησίως για να μπορούν να συνεχίσουν να βολεύουν “ημετέρους”. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που υπάρχουν ΔΕΚΟ, δηλαδή κρατικοί οργανισμοί πάσης φύσεως (= ευρύτερο Δημόσιο) συμπεριλαμβανομένων κι επιχειρήσεων. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν, εκτός από ατύχημα, να βγάλουν κέρδος. Ο σκοπός ίδρυσής τους δεν είναι το επιχειρείν και συνεπώς το κερδίζειν αλλά το να βολεύονται κοπρίτες “ημέτεροι” που δεν βρίσκουν εργασία πουθενά στον απαιτητικό ιδιωτικό τομέα.

2. Οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ (σιδηρόδρομοι, οπλική βιομηχανία, μεταλλεύματα, ζάχαρη κ.λπ) δεν είναι δημιούργημα των τσιπριστών καθεαυτών. Η μόνη ΔΕΚΟ που κατόρθωσαν να ιδρύσουν είναι το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Ανικανότητα κι εδώ!

Αλλά δεν εξυγίαναν καμιά ΔΕΚΟ και τώρα χτυπούν πένθιμα καμπανάκια στις πιο πολλές διότι τα χρέη τους οδηγούν στο θάνατό τους.

Η ΕΥΔΑΠ είναι ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ είναι ΔΕΚΟ. Όμως αυτές διανέμουν η πρώτη νερό και η δεύτερη ηλεκτρισμό σε όλους τους πολίτες. Για την ώρα, με την υφισταμένη τεχνολογία, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσθετες ανταγωνιστικές εταιρείες που να παρέχουν νερό και ηλεκτρισμό (αν και το τελευταίο αρχίζει πια να γίνεται εφικτό με την αιολική και ηλιακή ενέργεια).

Η παραγωγή και διάθεση χάλυβα ή ζάχαρης είναι πολύ διαφορετική. Ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν κάλλιστα να ανταγωνιστούν τις κρατικές.

Η ΕΒΖ είναι η κρατική μονάδα παραγωγής ζάχαρης και η Λάρκο είναι η κρατική μονάδα παραγωγής χάλυβα: και οι δύο είναι ζημιογόνες.

3. Μια προεκλογική εξαγγελία την οποία τήρησαν οι τσιπριστές ήταν να ξαναλειτουργήσουν οι άχρηστες ζημιογόνες ΕΡΤ (ώστε να προπαγανδίζουν υπέρ της κυβέρνησης των συριζανελλήνων) και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι χρεοκοπημένες ΕΒΖ και Λάρκο. Αλλά η τήρηση αυτή έχει τεράστιο κόστος.

Δεν θα μακρηγορήσω. Η Λάρκο χρωστά μόνο στη ΔΕΗ 250 εκατομμύρια και το χρέος αυτό αυξάνεται κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια τον μήνα! Η ΕΒΖ χρωστά 160 εκατομμύρια σε πιστωτική τράπεζα και άλλα 25 εκατομμύρια προς τρίτους ιδιώτες!

Εδώ η ΕΒΖ πληρώνει 35 λεπτά το κιλό τα τεύτλα ενώ στη Γαλλία είναι 22! Έτσι με 200 υπαλλήλους (μέσος ετήσιος μισθός 48.000 €) που εργάζονται ουσιαστικά μόλις 1 μήνα το έτος, ένας τόνος ζάχαρης κοστίζει 700€ και πωλείται προς 400 για να είναι ανταγωνιστική τιμή. Η τράπεζα Πειραιώς δεν θα δώσει άλλο δάνειο και απαιτεί τα λεφτά που ήδη δάνεισε! (Γι’ αυτό άλλωστε οι σοσιαλιστές θένε κρατικοποιημένες τράπεζες – για να δανείζουν απεριόριστα το αδηφάγο ευρύτερο Δημόσιο!)

Η Λάρκο έχει ζημιά 100 εκατομμύρια το έτος! Εντούτοις οι συριζανέλληνες διόρισαν 250 κομματόσκυλα και προήγαγαν 132 με αυξημένους μισθούς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε κατά της επιθυμίας της εταιρείας και της κυβέρνησης να χρηματοδοτηθεί με 136 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό ενάντια στην πολιτική της ΕΕ. Να δούμε, θα εφορμοστεί η απόφαση, ή όχι, οπότε θα επιβληθεί και πρόστιμο!

Η τσαπατσουλιά δεν είναι απόλυτη, ευτυχώς. Σκέφτονται οι τσιπριστές να ιδιωτικοποιήσουν μέρη της ασυμμάζευτης Λάρκο και ίσως όλη την ΕΒΖ!

Φτάνει να βρουν επενδυτές με τη τσαπατσουλιά και αναξιοπιστία τους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *