ΝΔ και κομματισμός

ΝΔ και κομματισμός

1. Όπως έχει συχνά γραφτεί κι επισημανθεί από πολλούς, τα κόμματα δεν έχουν ούτε αρχές ούτε καν σοβαρή πολιτική. Ξηλώνουν, ράβουν, μπαλώνουν, ανάλογα με το πώς θα κατακτήσουν την εξουσία.

Στους τσιπριστές αυτό είναι προφανέστατο μα μόνο επειδή παίζουν το παιχνίδι φανερά, κυνικότατα και άριστα – παρά την απέχθειά τους στην αριστεία σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Υπό κανονικές, νόμιμες συνθήκες όλοι αυτοί θα έπρεπε να είναι έγκλειστοι σε ψυχιατρικά άσυλα ή στρατόπεδα τύπου γκούλαγκ, μα χάρη στην ηλιθιότητα όλων των άλλων (= του λαού) βρίσκονται στην κυβέρνηση και σύντομα θα αλώσουν πλήρως το κράτος για να ευφρανθεί και ο κ. Πολάκης που διέβλεπε το 2016 πως το κράτος δεν “είναι δικό μας ακόμα”. Την ίδια διαπίστωση έκανε πιο πρόσφατα η καθηγήτρια κα Μπαζιάνα, σύντροφος του πρωθυπουργού.

Οι άλλοι της αντιπολίτευσης μπορεί να έχουν – ορισμένοι τουλάχιστον – ικανότητες τεχνοκρατικές, μα είναι σκέτες κολοκύθες στο πολιτικό παιχνίδι όπου ο μέγας ιεροφάντης κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον Αείμνηστο.

2. Η ΝΔ μπορεί να θεωρείται “φιλελεύθερη” μα δεν είναι ούτε καν με γενικά σύγχρονα (και άσχετα) κριτήρια που έχουν βάση την ελεύθερη αγορά. Πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλό ιστορικό με καλές σπουδές στο εξωτερικό και άριστη εμπειρία της οικονομίας στην πράξη έχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα για 10 έτη. Το δε ξεκίνημά του ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά φαινόταν να υπόσχεται πολλά – τουλάχιστον στο γενικά αποδεκτό επίπεδο νεοδημοκρατικού φιλελευθερισμού.

Είχε τότε ορισμένες φαεινές, πολύ πρακτικές ιδέες για μείωση δαπανών στο Δημόσιο και άλλες κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις.

Μετά όμως αυτές παραμερίστηκαν από τους αρτηριοσκληρωτικούς παλαιότερους και τον Σαμαρά και ξεχάστηκαν.

3. Το φθινόπωρο του 2017 επανήλθε με ένα, όπως ισχυρίζεται, επεξεργασμένο σχέδιο, ένα κοστολογημένο πρόγραμμα για μια ριζική ανάταξη της οικονομίας μας.

Μπορεί να υπάρχουν αυτά τα κοστολογημένα νέα μέτρα. Δεν τα έχω δει δημοσιευμένα. Αυτά που βλέπω δημοσιευμένα είναι συνήθεις συνθηματολογικές κορώνες για να πεισθούν οι πολίτες πως υπάρχει και άλλος δρόμος βελτίωσης και πως μελλοντικοί επενδυτές μπορούν να εμπιστευθούν μια κυβέρνηση ΝΔ!

Ναι, θα μειώσει ορισμένους φόρους. Ναι, θα εδραιώσει, όπως έχουν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Ναι, θα αξιολογηθούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και θα εκσυγχρονισθεί η Δημόσια Διοίκηση.

Αλλά ποιος τον πιστεύει; Όλοι αυτά λένε. Ο δε τσαρλατάνος του τσιπρισμού τα έλεγε πολύ καλύτερα και συνεχίζει τις μαγικές (για το λαό) παραστάσεις του. Και η ΝΔ μένει στις δημοσκοπήσεις στο 30% – ακριβώς γιατί δεν πείθονται οι ψηφοφόροι!

4. Αυτός ο νερόβραστος μεσοβέζικος λόγος του ΚΜ που επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους και ξένους επενδυτές και να καθησυχάζει τους παλαιολιθικούς της ΝΔ, μάλλον δεν θα επιτύχει, μου φαίνεται.

Ο ΚΜ θα πρέπει να γίνει πολύ καλύτερος λαϊκιστής από τον ακατάβλητο Κωλοτούμπα. Να κάνει κι αυτός το κρέας ψάρι και τον σανό σιτάρι.

Αλλιώς θα πρέπει να μιλήσει επιθετικά, υβριστικά όπου χρειάζεται δηλώνοντας – Ναι, θα μειώσω το Δημόσιο, τους βουλευτές και τα υπουργεία. Ναι, τεχνοκράτες θα μπουν στην κυβέρνηση, όχι πολιτικάντηδες του παλαιού πελατειακού κράτους.

Μπορεί βέβαια να καταλήξει στην έρημο. Μα αυτό θα σημαίνει πως οι Έλληνες δεν θέλουν να γίνουν “επιτυχημένο κράτος” – και ό,τι άλλο και να πει δεν θα πιάσει. Εκτός, βέβαια, που είναι και το πιο πιθανό, να θέλει απλώς να γίνει κι αυτός πρωθυπουργός. Και αυτό διαφαίνεται από το πρόσφατο «ήξεις αφήξεις» που εξέδωσε για τους βουλευτές του – «όσοι θένε ας πάνε στο συλλαλητήριο, που δικηρύσσει πως (προσέξτε!) η Μακεδονία είναι ελληνική, όσοι δεν θένε όχι»! Τουλάχιστον μοιράζει το άχυρο ορθά!

Οπότε περιμένουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *