Ε1912: Περί τίνος πρόκειται;

Ε1912: Περί τίνος πρόκειται;

 

Πριν μερικά έτη φίλος έδωσε μια διάλεξη για την Αθανασία της Ψυχής. Το τι είπε και αν ήταν σωστό ή όχι δεν είναι του παρόντος. Ένας ευρυμαθής διανοούμενος στο ακροατήριο κάποια ώρα έθεσε το ζήτημα της ανυπαρξίας της ψυχής!

Κανονικά ο φίλος θα έπρεπε να του είχε υποδείξει πως το θέμα της ομιλίας ήταν η Αθανασία της Ψυχής και όχι κάτι άλλο το οποίο θα χρειαζόταν άλλη διάλεξη. Αντί αυτού, κάλεσε τον διανοούμενο στο βήμα να μιλήσει για το δικό του θέμα. Αυτός όντως ανέβηκε στο βήμα και αφού είπε δυο λόγια, ξανασκέφθηκε την όλη κατάσταση και γύρισε στο ακροατήριο…

Πριν λίγο καιρό ανάρτησα το άρθρο Τ351: Τι είναι το Ισλάμ… (2) όπου εξέτασα την άγρια βία που ασκούν οι φανατικοί ισλαμιστές. Άλλες απόψεις του Ισλάμ εξετάστηκαν σε άλλα άρθρα. Θα εξεταστούν και άλλες σε κατοπινά άρθρα.

Μερικοί μη-μουσουλμάνοι εξανέστησαν – όχι πολλοί, ευτυχώς. Ένας έγραψε ένα οξύ σχόλιο στο οποίο αναφερόταν στις έκνομες δραστηριότητες Δυτικών, όπως η αποικιοκρατία, ο βομβαρδισμός της Σερβίας από τις ΗΠΑ και άλλες επιθετικές ή καταπιεστικές ενέργειες των Αμερικανών (και άλλων) αλλού, και το οποίο δημοσιεύσαμε με την υπόδειξη πως δεν έκανα σύγκριση με άλλες κουλτούρες ούτε έγραφα παγκόσμια ιστορία.

Γιατί αυτή η παρανόηση; Και γιατί έγινα ξάφνου “θλιβερός”;

Το άρθρο μου εξηγούσε πως ενώ στο πρότερο άρθρο Τ349: Τι είναι το Ισλάμ… (1) εξέταζα το θεωρητικό υπόβαθρο της Μωαμεθανικής θρησκείας, δηλ. του Ισλάμ, τώρα εξέταζα την πρακτική εκδήλωση που είναι συχνά μια άγρια, απάνθρωπη βία και καταπίεση.

Να κάνω μια σύγκριση με την ανεπτυγμένη Δύση και τη δημοκρατική παράδοσή της; Να την κάνω.

Κανένα ιερό κείμενο του Χριστιανισμού και κανένα Σύνταγμα οποιασδήποτε Δυτικής χώρας δεν ενθαρρύνει τους πολίτες σε βία. Ναι, πολλές φορές στο παρελθόν και η Εκκλησία του Χριστού επιδόθηκε σε τρομερά αμαρτωλές πράξεις, βασανισμούς, βίαιο προσηλυτισμό, γενοκτονίες. Εκατομμύρια μη-χριστιανών μα και χριστιανών εξοντώθηκαν. Μα αυτές ήταν πράξεις αξιωματούχων της Εκκλησίας – ή χριστιανών πολιτικών αρχόντων που επιδίωκαν δύναμη και πλούτη. Και, φυσικά το ίδιο ισχύει για κυβερνήσεις Δυτικών κρατών και την αποικιοκρατία τους.

Κανένα ιερό βιβλίο και κανένα Σύνταγμα σε χριστιανικές χώρες του 20ού αιώνα δεν αγνοεί βασικές ελευθερίες, ούτε παροτρύνει σε βία.

Το Ισλάμ είναι διαφορετικό. Η άγρια βία, η καταπίεση των γυναικών, η θανάτωση λόγω απόσχισης από την επίσημη ορθοδοξία και παρόμοια, είναι θεσμοθετημένα από τον Προφήτη στο ίδιο το ιερό Κοράνι και στα χαντίθ, τα χιλιάδες παραδοσιακά σχόλια που αποτελούν τα θεμέλια του Ισλάμ. Το Ισλάμ είναι η μόνη αληθινή θρησκεία, πρεσβεύουν τα “ιερά¨ κείμενα, και πρέπει να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο δια της βίας!

Όντως είναι η μόνη θρησκεία που εξαπλώθηκε στην υφήλιο δια της άγριας βίας, δια πυρός και σιδήρου. (Σε κάποιο βαθμό το έκαναν και οι χριστιανοί στη Νότιο και Κεντρική Αμερική. Και υπήρξαν άγριοι ενδο-χριστιανικοί πόλεμοι στην Ευρώπη από την εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, τον 4ο αιώνα.)

Υπάρχει τεράστια διαφορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *