Ε1221: Φανφαρόνοι και σοβαροφανείς

Ε1221: Φανφαρόνοι και σοβαροφανείς

Όσο και να θέλεις να παραβλέψεις ορισμένες αδυναμίες, όσο και να θέλεις να στηρίξεις μια κυβέρνηση που είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη και από συνδυασμούς τσαρλατάνων και φαφλατάδων άλλων κομμάτων, δεν μπορείς να παραγνωρίζεις σοβαρά λάθη, ελλείψεις και αστοχίες.

Με όλη την καλή διάθεση λες «άνθρωποι είναι, έχουν και αυτοί τις κοινές ανθρώπινες αδυναμίες», μα την ίδια ώρα αντιλαμβάνεσαι πως θα μπορούσαν να φερθούν κάπως καλύτερα. Δεν περιμένεις τελειότητα, ούτε καν την παραδειγματική αρετή παλαιότερων κυβερνητών όπως ο Τρικούπης ή ο Καποδίστριας. Μα περιμένεις λίγη τσίπα, λίγη εντιμότητα και την παραδοχή πως «Ναι, συγγνώμη, έκανα λάθος σε αυτόν ή εκείνον τον τομέα. Θα κάνω ό,τι μπορώ να διορθωθεί.»

Τίποτα. Όλοι αλάθητοι σαν τον Πάπα – πρωθυπουργός, περιφερειάρχης, υπουργοί, αναπληρωτές κ.λπ.

Κάποιοι, ελάχιστοι, δουλεύουν σκληρά σαν τον Πιερρακάκη που είναι εξωκοινοβουλευτικός τεχνοκράτης στην Ψηφιακή, και σαν τον Χαρδαλιά τρέχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη, να εποπτεύσουν, να πληροφορηθούν, να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.

Αλλά πως θα βλέπαμε τον Χαρδαλιά, αν, πριν το ισχαιμικό επεισόδιο, δήλωνε πως η χώρα μας δεν περνά κλιματική κρίση κι είναι πλέον θωρακισμένη (όπως έλεγε ο Κικίλιας, ο υπουργός Υγείας, πριν 18 μήνες) κατά του κορωνοϊού;

Και όμως την ημέρα που έπεφτε στους Ταλιμπάν η Καμπούλ, ο Μηταράκης, της Μεταναστευτικής Πολιτικής (σάμπως και χρειάζεται τέτοιο υπουργείο), δήλωνε πως η Ελλάδα «δεν βιώνει πια μεταναστευτική κρίση» κι επικαλέστηκε τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών!

Δεν ξέρει δηλαδή πως οι ροές μειώθηκαν φέτος, πως δεκάδες χιλιάδες ήδη έφευγαν από το Αφγανιστάν και τώρα θα γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες; Δεν ξέρει πως στην χώρα του διαμένουν χιλιάδες τέτοιοι μετανάστες με τα ήθη κι έθιμά τους, τα όνειρα για μια καλύτερη υλική διαβίωση και με τις αδυναμίες, τις αρετές και τις κακίες τους; Τα ξέρει, βέβαια, μα είναι υπουργός κι έχει έλεγχο! Έτσι κάνει τη μια γκάφα μετά την άλλη, όντας ελλιποβαρής.

Το ίδιο ισχύει δυστυχώς για τους περισσότερους, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη, τον Καραμανλή, την κα Κεραμέως και την κα Μενδώνη κ.λπ. κ.λπ. Συνάντησα τον Δένδια και τον άκουσα να φαφλατίζει με έναν απίστευτο αέρα έπαρσης χωρίς να συνειδητοποιεί την πραγματική θέση της Ελλάδας στη παγκόσμια σκακιέρα. Πράγματι απίστευτο!

Αυτά δυστυχώς έχει η Δημοκρατία: μετριότητες που νομίζουν πως είναι αλάνθαστοι σούπερ-ήρωες.

Τον Ιούλιο εγκρίθηκαν οι δηλώσεις για «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή αυθαίρετα (και οικισμοί) μέσα σε δάση. Είναι μια τακτική που έγινε επί Σύριζα και συνεχίζεται τώρα πιο πονηρά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού οι προηγούμενες προσπάθειες ακυρώθηκαν από το ΣτΕ. Αυτό το μέτρο πανουργίας δεν επιχειρεί ούτε στο ελάχιστο να πατάξει την παρανομία της αυθαιρεσίας, μα φροντίζει να παρακαμφθούν οι ενέργειες του ΣτΕ κι έτσι να εγκρίνονται τα παράνομα και να εξασφαλίζει ψήφους ο Μητσοτάκης. Και στο Μάτι θα πληρώσουν εκατομμύρια για έργα ώστε να γλιτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παράνομα αυθαίρετα!

Σε τι διαφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος (Κ. Σκρέκας) ή ο υπουργός Υποδομών (Κ. Καραμανλής) ή οι άλλοι όλοι που συνδράμουν στην συνέχιση της παρανομίας, από τους Κουφοντινιστές;

2 Comments

  1. Καλαπόδι

    Εσείς – απ' όλους – θα έπρεπε να ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς συνεργάτες, σε μία λίμνη τόσο φτωχή όπως η ελληνική. Ο φανφαρονισμός, το πολυξεριλίκι και η κακοδαιμονική διεκδίκηση δημοσιότητας είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα σε διάφορους "υποτελείς" και δελφίνους που συγκεντρώνονται γύρω από τον Ηγέτη. Στο τέλος της ημέρας, την όντως εργασία την κάνουν ένας-δύο άνθρωποι. Οι υπόλοιποι απλώς υποκρίνονται ικανότητα. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία αλλά και άλλων.

    Πέραν αυτών, το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει δουλίτσα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ίδιο και το Υπουργείο Ανάπτυξης και λίγα ακόμη. Ίσως το κείμενό σας να γράφτηκε χωρίς να έχετε υπ'όψιν σας πρόσφατες εξελίξεις, πως να το ξέρουμε άλλωστε;

    1. Νικόδημος

      Σωστά όσα λέτε (μα το κλειδί είναι η Παιδεία)! Συμφωνώ κι ευχαριστώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *