Π199: Τέχνη Γης Land Art, Παραδοσιακή και Μοντέρνα

Π199: Τέχνη Γης Land Art, Παραδοσιακή και Μοντέρνα

- in Ποίηση
0

Έτσι λέγεται – Land Art και είναι κλάδος της Μοντέρνας Γλυπτικής μα και Αρχιτεκτονικής Κήπων. Είναι και αυτή ένας κλάδος της Ποίησης στην ευρύτερη έννοια του όρου. Στην πράξη είναι μια παμπάλαιη τέχνη – η λαϊκή τέχνη της ξερολιθιάς (dry stone) όπου χρησιμοποιούνταν ακανόνιστες πέτρες δίχως συνεκτικό κονίαμα, μα στη σύγχρονη εποχή αναπτύχθηκε και η τέχνη του λιθοξόου που χρησιμοποιεί ομοιόμορφες πέτρες και κονίαμα. Στη συνέχεια βλέπουμε διάφορα δείγματα από πολλές τοποθεσίες, κυρίως στα νησιά μα και στην ηπειρωτική χώρα. Αλλού η αισθητική είναι ελάχιστη καθώς κυριαρχεί η πρακτική λειτουργία τοίχου και ορίου και αλλού, στη σύγχρονη εποχή δίνεται περισσότερη έμφαση στην αισθητική, ειδικά σε κήπους.

Η πρώτη είναι οπουδήποτε στις Κυκλάδες, η δεύτερη οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Η πρώτη είναι στη Μύκονο, η δεύτερη στην Κύθνο όπου καθορίζουν ιδιοκτησίες.

Εδώ έχουμε ανεπτυγμένη τέχνη ξερολιθιάς και αρχιτεκτονικής μαζί με χρήση κονιάματος. Η πρώτη είναι στην Τήνο, η δεύτερη οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Ο Richard Long είναι βραβευμένος καλλιτέχνης με το Βραβείο Γλυπτικής Turner (Βρετανικό). Έχει επιδοθεί στην Τέχνη Γης τόσο σε φυσικές τοποθεσίες σε κήπους και αγρούς όσο και σε εκθέσεις.

Εδώ το έργο Rural Contemporanea όπως ονομάζεται είναι σε αγρό και η λειτουργία του ως τέχνημα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Τα επόμενα δύο ανήκουν στην αρχιτεκτονική κήπου κι έχουν καθαρά αισθητική λειτουργικότητα.

Τα επόμενα δυο επίσης είναι καλλιτεχνήματα εκθέσεων χωρίς άλλη πρακτική λειτουργία. Το πρώτο έχει τίτλο Rivoli Mud Circle (Λασπόκυκλος Ρίβολι) και το δεύτερο Urban Environment (Αστικό Περιβάλλον):

Στη συνέχεια βλέπουμε το έργο ενός ανώνυμου, άγνωστου δημιουργού στη Lake District: είναι καθαρά έργο ξερολιθιάς μα καλλιτέχνημα με τον κύκλο που δίνει την όμορφη θέα του Borrowdale – της κοιλάδας, των λόφων, στο βάθος της λίμνης και πιο πέρα τη χιονισμένη κορυφογραμμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *