Διχαστικός λαϊκισμός

Διχαστικός λαϊκισμός

1. Ήταν πολύ παράξενο να διαβάσω την απάντηση του ηγέτη των τσιπριστών σε όσα του καταμαρτυρεί ο άλλοτε φίλος και συνεργάτης του Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών, πως διόριζε λάθος ανθρώπους – μια άποψη κι αυτή των αυταπατών από τις οποίες πάσχει.

Ποτέ στη γνωστή μας ιστορία, πουθενά, καμιά αμιγώς αριστερή/κομμουνιστική κυβέρνηση δεν πέτυχε τη βελτίωση της κοινωνίας. Λαμπρό παράδειγμα η Ρωσία που έχει μετατραπεί, μετά από 70 χρόνια «λαοκρατίας, σοσιαλισμού, αταξικής κοινωνίας» κλπ, σε μια χώρα ημιδικτατορίας, πάμπλουτων ολιγαρχών και εκατομμυρίων αλκοολικών.

Ή πάρτε το άλλο λαμπρό παράδειγμα της Βενεζουέλας όπου ένας αγράμματος δικτάτορας κρατιέται στην εξουσία με νύχια και με δόντια, ενώ καθημερινά χιλιάδες πεινασμένων και άρρωστων πολιτών διαδηλώνουν καθώς ο πληθωρισμός τρέχει στο 700% φέτος (800 το 2016), μα δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και φάρμακα – μόνο οι οπλισμένοι κολεκτίβοι του παρακράτους του Μαδούρου που δολοφονούν διαδηλωτές.

2. Επομένως καλά θα κάνει η Αριστερά όλη να αφήνει την διακυβέρνηση της χώρας στους λελέδες φιλελεύθερους και να μάθει να συμμετέχει ως πολιτισμένη αντιπολίτευση.

Και την Πληροφόρηση να έχει ελέγχοντας τα μίντια όλα, και τη Δικαιοσύνη με εγκάθετους σαν την κα Θάνου ή τον κ. Σακελαρίδη, πάλι μόνο καταστροφή θα επιφέρει. Είναι φανερό πως όσο μεγαλύτερη εξουσία, όσο σφικτότερη λαβή σε όλους τους θεσμούς έχει, τόσο μεγαλύτερη και η καταστροφή.

Ο αμόρφωτος κ. Τσίπρας δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα και είναι φανερό πως αν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση-τσίρκο που όντως έχει κάποια σύνδεση με αυτήν, φροντίζει επιμελώς να το κρύβει.

Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι τα μορφώματα που λέγονται Κεντροδεξιά. Αυτή η παράταξη είναι σχεδόν εξίσου άσχετη.

3. Είναι παράξενο πως μετά το 1974, μετά τις αθλιότητες της χούντας, η Κεντροδεξιά παραδόθηκε άνευ όρων στην προπαγάνδα των ηττημένων κομμουνιστών, αποδέχτηκε την ψευδολογία τους και προσπαθεί να τους μιμηθεί στις παλαβές πολιτικές πρακτικές τους. Δεν έχουν τίποτα υγιές, αληθινά φιλελεύθερο, να προσφέρουν.

Σχεδόν όλοι πια δέχονται πως ο λαός (παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα) πάσχει από την εκμαυλιστική εκμετάλλευση του καπιταλισμού (ή της παγκοσμιοποίησης) και τις συνεχιζόμενες διώξεις μιας (ανύπαρκτης) φασιστικής Δεξιάς. Οι μόνοι άξιοι άνθρωποι εδώ είναι πλέον οι λαϊκοί αγωνιστές σαν τους τσιπριστές – αυτοί που οργανώνουν απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις, κι έτσι μένουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και συγκοινωνίες ενώ τα παιδιά μας μένουν δίχως μόρφωση και οι άρρωστοι δίχως περίθαλψη (διότι ο υφυπουργός Υγείας τα βάζει με την Δικαιοσύνη) και οι τουρίστες δίχως Μουσεία!

Και τι πέτυχαν όλοι αυτοί οι «αγώνες»; Τέσσερα Μνημόνια!

4. Ο κ. Τσίπρας με απαράμιλλη ασυναρτησία και λαλίστατο λαϊκισμό συνεχίζει να υποδαυλίζει τον διχασμό «Εμείς και διαβολική Δεξιά»- εμείς οι καλοί και, από την άλλη, οι εκμεταλλευτές, οι γερμανοτσολιάδες, οι διεκπεραιωτές των δανειστών.

Και τι κάνατε ως τώρα εσείς, σύντροφοι, εκτός από το να κλαίγεστε στις αυτοδικαιωτικές σαχλαμάρες σας για την ήττα σας που οφειλόταν όχι μόνο στην αποφασιστικότητα του Τσόρτσιλ, μα και στη δική σας απύθμενη ανικανότητα, παρά τους έξυπνους ελιγμούς και τακτικισμούς σας;

Πού θα ήταν η χώρα σήμερα αν είχατε νικήσει;

Με δεδομένη την εγγενή κι επιμορφωτικά βελτιωμένη βλακεία των πλείστων συμπατριωτών μας, εικάζω πως θα είμασταν (αν πέφταμε θριαμβευτικά στην αγκάλη της Σοβιετίας) σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη Λευκορωσία ή την Αλβανία.

Μα ο παλικαράς πρωθυπουργός, που ούτε πείνασε ούτε πένθησε φίλους, μεγάλωσε στην άνεση και καπηλεύεται όλα τα δώρα που του προσέφερε η Δεξιά, εξακολουθεί να έχει ένα σταθερό 15% των ψηφοφόρων που συμμερίζονται τον διχασμό και το μίσος για τους φιλελεύθερους πολίτες «φασίστες».

Όλοι απηχούν τον άλλο απατεώνα λαϊκιστή, που όμως είχε φινέτσα και μπορούσε ύπουλα να εμπνέει μίσος με το «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και όμοια συνθήματα για να μένει στην πρωθυπουργία.

Ξεχνώντας πως ο δικός του πατέρας είχε φέρει και τους Βρετανούς και τη Δεξιά.

Ευτυχώς για όλους μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *