Η φάρμα της βίας

Η φάρμα της βίας

Γιούλη Επτακοίλη

​Τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, ο Γιάννης σκούπιζε τα σπασμένα τζάμια του μαγαζιού του. Ομάδα νεαρών «κατέβασε» με σφυριά την τζαμαρία του κρεοπωλείου του στα Εξάρχεια, έσκισε τα λάστιχα στο επαγγελματικό του φορτηγάκι και εξαφανίστηκε.

Ηταν η τρίτη φορά που το μαγαζί του γινόταν στόχος. Την ευθύνη ανέλαβε με κείμενο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ΑLF) – Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων». Τι κάνουν αυτά τα «φρούτα»; Υποτίθεται ότι μάχονται για την ελευθερία των ζώων. Το 2010, μέλη του ALF είχαν απελευθερώσει 50.000 γουνοφόρα μινκ από μονάδες εκτροφής στο Χιλιόδεντρο και στη Σιάτιστα. Οσα σαρκοφάγα θηλαστικά δεν έγιναν από τα αυτοκίνητα «χαλί» στην εθνική οδό, πλημμύρισαν τον κάμπο της Καστοριάς προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής.

Στην ίδια οικο-αναρχική, οικο-εξτρεμιστική ομπρέλα δηλώνουν ότι ανήκουν και αυτοί που έσπασαν το κρεοπωλείο του Γιάννη. Ποιος είναι και τι κάνει ο Γιάννης; Δουλεύει ασταμάτητα από 16 χρόνων. Με επιμονή και μεγάλο κόπο έφτιαξε το κρεοπωλείο, όπου εργάζεται επίσης η σύζυγός του και βοηθούν και τα δυο του παιδιά, φοιτητές πλέον. Παλεύει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και στους υπαλλήλους του, είναι νοικοκύρης και αγαπητός στη γειτονιά καθώς βοηθάει όσο και όπως μπορεί, έχει σταθερή πελατεία γιατί είναι ένας τίμιος κρεοπώλης.

Ως πολίτης, ως σκληρά εργαζόμενος στη σημερινή Ελλάδα, ο Γιάννης είναι εντελώς απροστάτευτος, θύμα στις ορέξεις οποιουδήποτε κρεμάει μια ταμπέλα, εν προκειμένω αυτή του βίγκαν αναρχικού, και σπάει, καταστρέφει, απειλεί: «Η πράξη μας αυτή είναι μία μικρή ανταπόδοση στη βία στην οποία συμμετέχει έμπρακτα κάθε κρεοπώλης. Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν “ζει από αυτό” εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων», αναφέρουν στο μανιφέστο τους. Το τρικυμιώδες κείμενο τελειώνει ως εξής: «Η διεθνής εβδομάδα αντισπισιστικών δράσεων 30/10 έως 5/11 ας αποτελέσει αφορμή για να προκαλέσουμε μαυροπράσινο χάος στις γειτονιές των μεγάλων και των μικρών πόλεων:

Να σπάσουμε κρεοπωλεία, να πυρπολήσουμε γουναράδικα, να βανδαλίσουμε pet-shop, να απελευθερώσουμε έγκλειστα ζώα, να σαπίσουμε στο ξύλο κυνηγούς και σφαγείς, να δράσουμε με αντισπισιστική φαντασία και μαυροπράσινο σθένος». Οι προθέσεις τους δεν θα μπορούσαν να διατυπωθούν πιο ξεκάθαρα, δείγμα κι αυτό της γενικότερης αίσθησης ατιμωρησίας.

Οσο το πεδίο της ανομίας θα μεγαλώνει και το έγκλημα, μικρό ή μεγάλο, θα αποθρασύνεται, συχνά ενδεδυμένο τον μανδύα του σωτήρα και του απονεμητή της δικαιοσύνης, τόσο θα διευρύνεται η γκάμα των θυμάτων. Από τον κρεοπώλη μέχρι, αύριο, τον μανάβη της γειτονιάς, η βία θα εξαπολύεται απρόκλητα και απροκάλυπτα, ανεξέλεγκτα, αταξικά.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *