Έμποροι και πολιτικάντηδες

Έμποροι και πολιτικάντηδες

- in Επικαιρότητα
0

1. Στα μέσα Ιουλίου (2017) διάβαζα πως οι φρουτέμποροι της ΕΕ παρέκαμπταν τις απαγορεύσεις των πολιτικών της Ρωσίας για εισαγωγές.

Όπως έχω γράψει συχνά, οι πολιτευτές ενδιαφέρονται πρώτιστα για τον εαυτούλη τους (για την εκλογή και διατήρησή τους σε θέση εξουσίας), μετά για το κόμμα και τους πελάτες του και τελευταία για το λαό που υποτίθεται υπηρετούν.

Αυτές οι επιθυμίες τους, ιεραρχημένες με αυτόν τον τρόπο, αναπόφευκτα περιορίζουν την άσκηση της νοημοσύνης τους, σε όποιο βαθμό κι αν την έχουν, κι έτσι αυτή ασκείται ακόμα πιο μειωμένη. Γι’ αυτό οι ενεργητικότατοι πολιτικάντηδες παίρνουν ανόητες αποφάσεις, εφαρμόζουν παράλογες πολιτικές και διακρίνονται ως μεγάλοι βλάκες.

2. Οι έμποροι κι επιχειρηματίες όμως ενδιαφέρονται για το κέρδος κι έτσι συνεχώς επινοούν τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις τους μπορούν να βελτιωθούν και στην παραγωγή και στη διανομή.

Βελτίωση στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει βασικά εξυπηρέτηση των πολιτών από επιχειρηματίες σε ολοένα ευρύτερη κλίμακα. Διότι μόνο εφόσον ικανοποιούν τις επιθυμίες μεγαλύτερης μάζας μπορούν να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Μακρόχρονα δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος.

Υπάρχουν βέβαια και μονοπώλια και ολιγοπώλια που εκμεταλλεύονται τη δύναμη τους και δεν εξυπηρετούν τον κόσμο αλλά μόνο την τσέπη τους. Εδώ ο κοσμάκης πρέπει να ξυπνήσει και να απαιτήσει από τους πολιτικούς να καταργήσουν αυτές τις ολιγοπωλιακές πρακτικές, αλλιώς δεν θα επανεκλεγούν!

3. Θυμάμαι μια απεργία πλοιοκτητών στην Αγγλία τη δεκαετία 1960. Για λίγο παρέλυσαν οι εμπορικές δραστηριότητες – εισαγωγές και εξαγωγές διαφόρων προϊόντων.

Σε λίγες μέρες όμως η κατάσταση άλλαξε σε κάποιο βαθμό. Θυμάμαι γνωστό μου έμπορο, που έκανε τόνους εξαγωγών πατάτας από την Ιρλανδία στην Πολωνία (κομμουνιστικό καθεστώς) και εισαγωγές μανιταριών από εκεί στο Λονδίνο, να λύνει το πρόβλημα νοικιάζοντας φορτηγό αεροπλάνο μαζί με 2-3 άλλους. Έτσι έκαναν τη δουλειά τους και διεκπεραίωναν τα συμβόλαιά τους! Για τους Βρετανούς εμπόρους είναι ιερός και απαράβατος κανόνας να τηρήσουν ένα συμβόλαιο: my word is my bond ‘ο λόγος μου με δεσμεύει’!

Ποιοι έχασαν; Μάλλον οι απεργοί. Διότι στη συνέχεια οι έμποροι βρήκαν το αεροπλάνο εξίσου κερδοφόρο και μόνο όταν τα πλοία τους έδωσαν πολύ καλύτερες τιμές (το αεροπλάνο ήταν πιο γρήγορο, βλέπετε) ξαναγύρισαν στην παλιά μα τώρα βελτιωμένη πρακτική!

4. Έτσι και τώρα, οι έμποροι βρίσκουν τρόπο να συνεχίσουν τη θεάρεστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Παρατηρήθηκε ξαφνικά πως η Λευκορωσία (μια σχεδόν απολυταρχική χώρα με πολλά κατάλοιπα Σοβιετίας) διπλασίασε τις εξαγωγές νεκταρινιών και ροδάκινων στη Ρωσία. Μόνο που η ίδια δεν παράγει τέτοιες ποσότητες αυτών των φρούτων.

Λίγη έρευνα έδειξε πως έξυπνοι έμποροι σε ένα πολυεθνικό δίκτυο έκαναν εισαγωγές από Ισπανία και Ιταλία κι εξαγωγές στη Ρωσία. Διότι η Ρωσία έχει βάλει κυρώσεις στις χώρες της ΕΕ απαγορεύοντας εισαγωγές από αυτές! (Θα θυμάστε πως οι δικοί μας φρουτοπαραγωγοί στα βόρεια γκρίνιαζαν έντονα τότε καθώς έχαναν σημαντικές εξαγωγές!)

5. Ρώσοι εισαγωγείς που εφοδιάζουν τα αναρίθμητα σουπερμάρκετ στην αχανή χώρα τους, επινόησαν αυτό το κόλπο για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες προμηθεύοντας φρούτα και λαχανικά μέσω Λευκορωσίας, που δεν επηρεάζεται από βλακώδη εμπάργκο.

Τώρα, παρότι μερικές επιχειρήσεις εδώ κάνουν νόμιμες εξαγωγές στη Ρωσία, το πολυεθνικό δίκτυο έχει έρθει στη χώρα μας και οι δικοί μας παραγωγοί εξάγουν στη Ρωσία και αλλού ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες!

6. Στη Χίο επισκέφθηκα το Μουσείο Μαστίχας κοντά στο Πυργί και τον Εμπορειό όπου σε αφήνει έκθαμβο κι ευγνώμονα η παρουσίαση της αποκλειστικής Ελληνικής καλλιέργειας και παραγωγής μαστίχας για όλο τον κόσμο! Με λεφτά της τράπεζας Πειραιώς και της Ευρώπης κατασκευασμένο!

Να η δράση πάλι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!

Κι έχεις τον Ψαλιδοχέρη να εγκαινιάζει και να σφετερίζεται για την τρισάθλια κυβέρνησή του έργα σαν την Ιόνιο Οδό που σχεδίασαν κι εκτέλεσαν άλλοι – και που με το τσούρμο των αναρχοαριστερών του πολέμησε με επαίσχυντη αισχρότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *