Πνύκα και ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε μαζί

Πνύκα και ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε μαζί

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Νίκος Βατόπουλος

Ηταν σαφής η πρόθεση του πρωθυπουργού να προσδεθεί με όποιον τρόπο μπορεί και να γίνει πειστικός στην επανίδρυση της Ευρώπης, όπως την εξήγγειλε από την Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν. Παραμένει ωστόσο ασαφές αν κατάλαβε ότι όσα είπε ο κ. Μακρόν περιλαμβάνουν και την κριτική για όσα ο κ. Τσίπρας πρεσβεύει ή για όσα ο κ. Τσίπρας έπραξε ή δεν έπραξε. Οπως μένει μετέωρο το ερώτημα για το ασυμβίβαστο λέξεων όπως επενδύσεις, ιδιωτικός τομέας και κανονικότητα με τις προθέσεις και το ιστορικό της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μακρόν δεν είπε καμιά φιλοσοφία, απλώς μίλησε καθαρά και κατανοητά με στόχο, προφανώς, να μείνει στο κοινό το βασικό νόημα. Νέα Ευρώπη, με πολιτική αυτοσυνειδησία και συνεργασία, οικονομική ελευθερία και άνοιγμα στη βούληση των πολιτών. Αόριστη αλλά σαφής στόχευση για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Σε ποιο κομμάτι άραγε κολλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του ΑΝΕΛ που έχουν κάνει πρωταθλητισμό στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία; Ας ετοιμαστούμε, όμως, για αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση, να συνδέσει δηλαδή τη νέα σελίδα της Ευρώπης με τη δική της διακυβέρνηση. Είναι κάτι που επικοινωνιακά θα το εξαντλήσει. Και θα το υπομείνουμε εκπαιδευμένοι στη δύναμη της δημαγωγίας.

Αντικειμενικά είναι θλιβερό ότι δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής. Αντιθέτως, «τα επτά χρόνια της κρίσης ανέδειξαν τις αδυναμίες της Ευρώπης». Και ναι, η Ευρώπη έκανε λάθη αλλά όχι μόνο. Και η Ελλάδα για να προχωρήσει οφείλει μέσα στα επόμενα βήματα να συμπεριλάβει και ένα βαθύ και αυστηρό αυτοκριτικό πνεύμα. Αλλά φυσικά, πώς μπορεί να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από τους πρωταθλητές του λαϊκισμού που δεν χάνουν ευκαιρία να διχάζουν την κοινή γνώμη πάνω σε απλοϊκά αλλά αποτελεσματικά τεχνητά επικοινωνιακά κόλπα;

Η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι αβυσσαλέα και ας επιχειρήσει τώρα να προβιβάσει τον εαυτό του σε θιασώτη της νέας Ευρώπης. Ο επί δεκαετίες πετροπόλεμος με τις ευρωπαϊκές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας δεν μπορεί να σβηστεί. Αλλωστε η εξωθεσμική μικροπολιτική υπάρχει στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ και η σκηνοθετημένη μετουσίωσή του σε ένα νέο αμάλγαμα παπανδρεϊσμού, μαδουρισμού και υποτιθέμενου νέου ευρωπαϊσμού δεν πείθει. Τα συγκολλητικά στοιχεία κλωτσάνε. Και το θέαμα είναι απωθητικό. Πνύκα και ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε μαζί.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *