Αφελείς αναλύσεις

Αφελείς αναλύσεις

- in Επικαιρότητα
0

1. Μερικοί αναλυτές ή σχολιαστές δείχνουν να είναι αθεράπευτα ρομαντικοί και νομίζουν πως τα μύχια ευχετήριά τους είναι η πραγματικότητα.

Ο κ. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Yale ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Εδώ έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία πολιτικο-οικονομικού περιεχομένου και η Κυριακάτικη Καθημερινή του παραχωρεί μια άπλετη στήλη στις κεντρικές σελίδες της.

Πρόσφατα έγραψε (4/12/2016) για την ανάγκη να αλλάξουμε υπόδειγμα στην Ελλάδα. Πολύ ορθά στηλίτευσε την “εκτυφλωτική αντίφαση ενός πρωθυπουργού που απαιτεί δανεικά από το ΔΝΤ τη στιγμή που παραδίδει σοσιαλιστικά μαθήματα από την Κούβα” [στην κηδεία του Κάστρο] κι έπλεξε “το εγκώμιο του υπαρκτού σοσιαλισμού, ενός νεκρού συστήματος”. Επίσης υπέδειξε πως λόγω της εκκλησιαστικής παράδοσης που καλλιέργησε την εχθρότητα προς τη Δύση, της χούντας που στηριζόταν από δυτικές δυνάμεις και της underdog culture (= παρακατιανή νοοτροπία του χαμένου, καταπιεσμένου κι αδικημένου !), μεγάλη μερίδα του λαού υποστηρίζει “χαμένους” ηγέτες όπως ο Μιλόσεβιτς, ο Σαντάμ κι ο Κάστρο, που τόλμησαν “να τα βάλουν “με την ισχυρή Αμερική.

2. Κανένας από τους τρεις ή  άλλους “χαμένους” ηγέτες δεν τόλμησε ποτέ “να τα βάλει ” με την Αμερική. Και ο Μιλόσεβιτς και ο Σαντάμ δέχτηκαν καταιγιστική επιδρομή από τους Δυτικούς απλά και μόνο διότι αυτό επέβαλλε το συμφέρον (βιομηχανίες όπλων και χημικών, κατασκευαστικές εταιρείες και παρόμοια) των ΗΠΑ με άθλιους προέδρους όπως ο Κλίντον και ο Μπους νεότερος. Ο δε Κάστρο και οι σύντροφοί του εξεγέρθηκαν κατά του ντόπιου δικτάτορα Μπατίστα, είχαν στήριξη από τη Σοβιετία και ουδέποτε συνήλθαν από το Αμερικανικό εμπάργκο.

Δεν πρέπει κανείς να υιοθετεί αβασάνιστα τα λόγια καθηγητών, διότι παρότι θεωρούνται αυθεντίες, στην πραγματικότητα συνήθως μένουν στην επιφάνεια του θέματος και το εξετάζουν επιπόλαια.

Ο κ. Καλύβας όμως ενώ πολύ ορθά διαγνώσκει το “σύνδρομο κακομοιριάς” που διαπνέει μεγάλο μέρος της ελληνικής νοοτροπίας, κάνει μια εκτίμηση για την κατάσταση της κοινωνίας.

3. Λίγο μετά το ξεκίνημα της κρίσης, τον Νοέμβριο του 2011 είχε δημοσιεύσει άρθρο στην Καθημερινή – ” Η δυναμική της ανασυγκρότησης” όπου διέβλεπε κάποια ευρωπαϊκή ώσμωση στην Ελλάδα και ως αποτέλεσμα την “ολοκληρωτική απαξίωση της πολιτικής τάξης” και πως η  κρίση ήταν η απαρχή για κάτι καλύτερο ίσως: πως “η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για ριζική αλλαγή ” και η στήριξή της “θα αυξάνεται όσο ξηλώνεται το παλιό σύστημα”!

Η όλη ανάλυση του κ. Καλύβα ήταν τόσο αφελής που έγραψα τότε στο Βίγλα το κάπως μακροσκελές σημείωμα “Αλλαγή (Β)” στις 9/11/11, όπου έδειχνα πως αυτά όλα ήταν πολύ άστοχα. Όπως είδαμε τα τελευταία έξη έτη δεν υπήρξε καμιά απολύτως απαξίωση του παλιού πολιτικού συστήματος. Απεναντίας, με τους Συριζανέλληνες το παλιό σύστημα δυνάμωσε.

Υποθέτω πως ίσως και ο κ. Καλύβας βλέπει πως οι πολιτικάντηδες απλά ανακυκλώνουν και το σύστημα και τον αξιολάτρευτο εαυτό τους. Και το κάνουν με άνεση διότι απολαμβάνουν ατιμωρησία και διότι αυτό έχει συνηθίσει το έθνος στην ηλίθια πλειοψηφία του.

4. Στο πρόσφατο άρθρο του, ο κ. Καλύβας πάλι κάνει αφελέστατες διαπιστώσεις. Γράφει:

“Η ελληνική κοινωνία αξίζει σίγουρα κάτι καλύτερο και πιστεύω πως είναι έτοιμη για μια μεγάλη αλλαγή υποδείγματος. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σύνδρομο της κακομοιριάς με ένα πνεύμα πεποίθησης και επιτυχίας … Περάσαμε μέσα από τη θύελλα μιας μεγάλης κρίσης και σταθήκαμε όρθιοι. Αποκτήσαμε μια εμπειρία που είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται”.

Οπωσδήποτε μπορούμε να κάνουμε πολλά και οπωσδήποτε πολλά γίνονται τόσο από τους πολιτικάντηδες της κυβερνήσεως και της αντιπολίτευσης όσο και από τους συνδικαλιστές, τους εκπαιδευτικούς και άλλες ομάδες και τάξεις, μα δεν είναι καθόλου αυτά που εύχεται (διότι περί ευχολογίου πρόκειται, όχι ανάλυσης) ο κ. Καλύβας.

Το σαχλό σύστημα δικονομίας επιτρέπει σε βαρυποινίτες, όπως ο Αφγανός που καταδικάστηκε σε 16 έτη κάθειρξης αφού έκλεψε και πέταξε σε γκρεμό μια νέα στην Κέρκυρα (που ευτυχώς δεν σκοτώθηκε), να αποφυλακίζονται σε 1 ή 2 έτη. Ο Αφγανός μετά το έσκασε στη Γερμανία, μα οι ελληνικές Αρχές δεν έβγαλαν ένταλμα και δεν ειδοποίησαν την ΕΕ για τον επικίνδυνο κακοποιό, που βίασε και σκότωσε μια άλλη νέα στη Γερμανία!

Αυτά μας συμβαίνουν. Δεν αποκτήσαμε καμιά χρήσιμη εμπειρία και οι μεγάλες αλλαγές είναι προς το χειρότερο.

Έχουμε δε ακριβώς αυτό που μας αξίζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *