“Διεύρυνση Δημοκρατίας” (Γ’)

“Διεύρυνση Δημοκρατίας” (Γ’)

1. Ανώνυμος φίλος του ιστολογίου μας, έστειλε την ακόλουθη ερώτηση-σχόλιο σε σχέση με το άρθρο μου “Διεύρυνση Δημοκρατίας” (Β’) :

Φίλος, πρότεινε πρόσφατα κάτι (που εκτίμησα ως) ενδιαφέρον : ότι δικαίωμα ψήφου θα έπρεπε να έχουν όλοι όσοι διαμένουν στην χώρα, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Το σκεπτικό, είναι πως αυτοί/ες μέλλει να μοιραστούν τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών τους, όχι οι ομογενείς που κατοικούν έξω από τα σύνορα. Βέβαια, θα χρειαζόταν να οριστεί τι σημαίνει “διαμένουν”, αλλά φαίνεται ότι εύκολα θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ασφαλή κριτήρια (π.χ. αν εξακριβωμένα απασχολούνται εδώ, ή/και έχουν οικογένεια εδώ, για μία περίοδο κάποιων μηνών ή ετών). Είναι αρκετοί, ώστε κομίζοντας την διεθνή εμπειρία τους να εμπόδιζαν την άνοδο χυδαίων λαϊκιστών. Ποια είναι η γνώμη σας για κάτι τέτοιο; 

Αυτό είναι σοβαρό θέμα και δεν μπορεί να απαντηθεί επιπόλαια με συνθηματολογίες του συρμού. Αμέσως αμέσως εγείρονται δυο ερωτήματα:

“Τι είδους Πολιτεία θέλουμε και ποια είναι τα κριτήρια μας;”

2. Υπάρχει γνώση/σοφία και υπάρχει άγνοια/μωρία. Αυτές οι ιδιότητες ενυπάρχουν στους πολίτες και ακολούθως αυτοί αυτόματα διαιρούνται σε γνωστικούς (όπου υπερέχει η γνώση και φροντίζουν για το σύνολο) και άμυαλους (όπου υπερέχει η μωρία και με αντικοινωνικές ενέργειες φροντίζουν μόνο για την προσωπική τους καλοπέραση).

Το θέμα δεν είναι αν θα ψηφίζουν “όσοι διαμένουν στην χώρα” και ποιοι ακριβώς είναι αυτοί (όχι όμως όσοι Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό). Αυτό δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό και η κατάσταση θα συνεχίζει μάλλον προς το χειρότερο.

Αυτή τη στιγμή όσοι Έλληνες ξενιτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι  καλά μορφωμένοι  κι έχουν πρωτοβουλία και νοημοσύνη. Πήγαν στο εξωτερικό και δουλεύουν (όχι ως ανειδίκευτοι εργάτες – λαντζέρηδες και οικοδόμοι, όπως στα μεσοπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια, μα) σε σχετικά καλές θέσεις που, λόγω της κρατικής παλαβομάρας και παραλυσίας στη χώρα τους, δεν έβρισκαν εδώ. Πολλοί διαπρέπουν. Αντίθετα, οι εδώ διαμένοντες ντόπιοι και (λαθρο-)μετανάστες είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους πολύ χαμηλού επιπέδου. Είναι παράλογο οι γνωστικοί που έμειναν εδώ να μοιράζονται τις επιπτώσεις των επιλογών ηλιθίων που τυχαίνει να διαμένουν στη χώρα.

3. Το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί ότι μόνο οι (περίπου) γνωστικοί ψηφίζουν. Γιατί;…

Οι γνωστικοί θα λάβουν υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες όλων, συμπεριλαμβανομένων και των μουρλών και καθυστερημένων. Οι μουρλοί και καθυστερημένοι εκ φύσεως είναι ανίκανοι να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες όχι μόνο των άλλων μα και τις δικές τους.

Υπάρχουν οι πιστοποιημένοι τρελοί, όσοι έχουν γεροντική άνοια και οι εκ γενετής αυτιστικοί κλπ. Αυτοί ξεχωρίζουν εύκολα και δεν ωφελεί κανένα να ψηφίζουν.

Εξίσου εύκολα ξεχωρίζουν και οι άλλοι καθυστερημένοι.

Πρώτοι είναι όλοι οι πολιτικάντηδες από το 1980 και δώθε. Όλοι είπαν απανωτά ψέματα. Μερικοί όντως παραιτήθηκαν. Πολλοί οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Αυτόβουλα κανείς δεν  παραιτήθηκε ευθύς μόλις διπίστωσε πως το κόμμα του που τώρα κυβερνούσε δεν τηρούσε, δεν εφάρμοζε, τα υποσχεθέντα.

Μετά είναι όλες οι κομματικές και συντεχνιακές οργανώσεις που με τις απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις και παρόμοιες ενέργειές τους έβλαψαν ή παρεμπόδισαν τις δραστηριότητες των νομιμόφρονων πολιτών και συνεπώς την οικονομία της χώρας (και τα δικά τους συμφέροντα!).

Υπάρχουν επίσης άλλοι απατεώνες κι εγκληματίες (έμποροι ναρκωτικών και όπλων, κλέφτες, ληστές, επαγγελματίες φονιάδες, νονοί της νύχτας, παιδεραστές κλπ).

4. Η αληθινή διεύρυνση δημοκρατίας με δικαιοσύνη θα επέλθει με μείωση του εκλογικού σώματος όχι με αύξηση – όπως αληθινή ευημερία στη χώρα θα επέλθει με μείωση του κράτους όχι με διεύρυνσή του.

Σήμερα με την τρισάθλια παιδεία μας, τι γνωρίζει ένας 20άχρονος για τη διακυβέρνηση και οικονομία της χώρας; Ή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές, για τις σχέσεις και διάφορα προβλήματα, στο διεθνές πεδίο; Και πώς κρίνει;…

Η ψήφος στους 17άρηδες και τα μαθητικά συμβούλια στα σχολεία – με χύμα χαβαλέ, πλάκα και μαγκιά – είναι της ίδιας αναρχοαριστερής ή “δημοκρατικής” αντίληψης και οδηγούν στον εξευτελισμό και την καταστροφή.

Η ψήφος να δοθεί μόνο σε όσους έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή δική τους επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και δεν έχουν καταδίκες για σοβαρές παραβάσεις.

Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για καθυστερημένους!

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Χαίρομαι, διότι συμφωνώ τόσο με το πλαίσιο όσο και με το περιεχόμενο της πρότασής σας. Λυπάμαι, διότι έχω εμπειρία σαρκαζόμενου κάθε φορά που επιδίωξα την παρουσίαση παρόμοιων προτάσεων στον κοινωνικό (μου) περίγυρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *