Ε1084: Τέχνη

Ε1084: Τέχνη

Νικόδημος

Τι είναι καλή τέχνη; Εδώ μια σύντομη ματιά στη Ζωγραφική.

Υπάρχουν πολλές απόψεις, δόγματα και ατέρμονες συζητήσεις περί αισθητικής που προσπαθούν να στηρίξουν και δικαιολογήσουν αρέσκειες και απαρέσκειες, δηλαδή γούστα. Υπάρχει και το ρητό των Λατίνων De gustibus non est disputandum: δεν μπορούμε να λογομαχούμε για τα γούστα.

Κάποια Vicky Rajput πόσταρε στην ιστοσελίδα Quorum του Διαδικτύου, 12 Απριλίου 2021, αυτήν την παρουσίαση – τρεις πίνακες που άρεσαν προπολεμικά και τρεις που άρεσαν μεταπολεμικά:

«Εξασφάλισαν ότι όλοι τώρα μπορούν να πάνε σε Σχολή Καλών Τεχνών!» λέει η λεζάντα στο τέλος. 

Οι τρεις προπολεμικοί δεν είναι από τους καλύτερους που μπορούμε να δούμε. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι. Και οι τρεις μεταπολεμικοί έχουν κάποια σχέση μόνο με την πραγματικότητα της γεωμετρίας και των χρωμάτων. Δεν είναι απαραίτητο, βέβαια, να σχετίζεται η Τέχνη με την καθημερινή πραγματικότητα. Εξ άλλου, συχνά στην εποχή μας η πραγματικότητα είναι νοητική θολούρα και σύγχυση.

Είναι μια πολύ αξιέπαινη παρουσίαση. Διαλέγετε και παίρνετε.

Τώρα που άνοιξε και η Εθνική Πινακοθήκη μπορείτε να πάτε και να θαυμάσετε! Και το «αριστούργημα» του Πικάσο – και πολλά άλλα παρόμοια.

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Ε1498: Απώλειες στον πόλεμο Ουκρανίας

Γράφω αυτό το άρθρο στις αρχές Ιουνίου. Πριν