Ε1154: Πηγή πανδημίας (2)

Ε1154: Πηγή πανδημίας (2)

Στο προηγούμενο της σειράς Ε1011: Πηγή Πανδημίας, εξέτασα τις διάφορες πιθανότητες σύμφωνα με μερικές αναλύσεις. Το ζήτημα παραμένει δύσκολο καθώς δεν θέλουν όλες οι χώρες να συμμετέχουν ενδελεχώς στην έρευνα για την πηγή και μάλλον τα τεκμήρια έχουν εξαφανιστεί.

Όμως εξακολουθεί να θεωρείται η Κίνα ως σπορέας του ιού με διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογικών Ερευνών στη Γούχαν. Η θεωρία έχει τώρα δυο εκδοχές: (α) ο ιός προέκυψε από αλληλεπίδραση μεταξύ των ερευνητών του Ινστιτούτου, νυχτερίδων και ντόπιου πληθυσμού˙ (β) κατασκευασμένος ιός ξέφυγε από το εργαστήριο από πειράματα που γίνονταν για την αντιμετώπιση υπερ-μολυσματικών παθογόνων.

Υπάρχει και μια άλλη θεωρία που θέλει τον ιό να διέρρευσε από πειράματα για βιολογικό πόλεμο σε άλλο Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο για Βιολογικά Προϊόντα, επίσης στη Γούχαν.

Αλλά γιατί να επιμένουν οι αρμόδιοι με την Κίνα τη στιγμή που υπήρξαν, πριν την επίσημη πρώτη καταγραφή κρουσμάτων στις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο 2019, σποραδικά κρούσματα σε μερικές πολιτείες; Άλλωστε, παρόμοια πειράματα κι έρευνες βιολογικού πολέμου γίνονταν στις ΗΠΑ στο Fort Derick και υπήρξαν διαρροές από εκεί.

Οι Αμερικανοί σίγουρα προώθησαν την ιδέα της Κίνας με πρωτοστατούντα τον πρόεδρο Τραμπ που μιλούσε για κινέζικο σχέδιο καταστροφής της οικονομίας των ΗΠΑ.

Αλλά υπήρξε κι ένας Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ο κ. Shoham, που είχε μαζέψει τις πληροφορίες του ως το 1991, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, και θεωρούνταν αυθεντία. Αυτός μεταβίβασε στις ΗΠΑ το 2020 τις πληροφορίες για τις επικίνδυνες έρευνες στο Ινστιτούτο Ιολογικών Ερευνών και την πιθανή διαρροή και διασπορά του ιού. Μια εκδοχή που έδωσε ήταν πως ασυμπτωματικοί ερευνητές (ή άλλοι) μετέφεραν έξω από το Ινστιτούτο τον ιό. Ο ίδιος πρόσθεσε και το Ινστιτούτο για Βιολογικά Προϊόντα που ιδρύθηκε το 1993.

Ο Shoham ειδοποίησε τους Αμερικανούς κι αυτή έγινε γνωστή πριν τα πρώτα επίσημα κρούσματα στις ΗΠΑ!

Υπάρχει όμως ένα σοβαρό σφάλμα στις πληροφορίες του Shoham. Το Ινστιτούτο για Βιολογικά Προϊόντα, ό,τι κι αν ήταν ή έκανε νωρίτερα, το 2011 έγινε μια ιδιωτική επιχείρηση που ειδικεύθηκε στην παρασκευή και το εμπόριο εμβολίων. Δεν είχε καμιά σχέση με έρευνες μικροβιολογικού πολέμου.

Όπως διαπίστωσαν πολλοί έγκριτοι αρθρογράφοι, δεν είναι καθόλου εύκολο πλέον να ανιχνευθεί η πηγή της πανδημίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *