Φοροελαφρύνσεις

Φοροελαφρύνσεις

1. Ο πρωθυπουργός έχει από καιρό εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις. Πολύ νωρίτερα, πολλοί έγραφαν ή έλεγαν πως η φορολογία των χρεωκοπημένων ετών ήταν πολύ βαριά. Στην πραγματικότητα πάντοτε η φορολογία ήταν βαριά και πάντοτε οι πολιτικάντηδες υπόσχονταν μειώσεις – ειδικά στην προεκλογική περίοδο.

Αναμφίβολα, με τη χρεοκοπία, τα βενιζέλεια χαράτσια επί ακινήτων, τις προπληρωμές κλπ, οι φόροι αυξήθηκαν υπέρμετρα.

Δύο πρόσφατα άρθρα στο Κυριακάτικο Βήμα (13/06/14), το κύριο κι ένα του Κλεώπα Γιάννη, επισημαίνοντας τη φοβερή φορολογία επιχειρηματολογούσαν υπέρ της μείωσης φόρων και για την ανακούφιση των φορολογούμενων και για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Ακόμα και οι φόροι στην εποχή παχιών αγελάδων (με δανεικά) ήταν άδικοι κι εμπόδιζαν την ανάπτυξη. Όπως έχω συχνά υποδείξει, μόνο η Γεωφορολόγηση (Land Value Taxation), που προϋποθέτει κάποια εντιμότητα στην κοινωνία, μπορεί να θεωρηθεί ορθή, δίκαιη και αναπτυξιακή. Κάθε άλλη μορφή φορολογίας έχει δυσμενή αποτελέσματα – όπως είναι γνωστό σε όλους τους οικονομολόγους παρότι δεν το λένε όσο συχνά θα μπορούσαν και θα έπρεπε.

Όλη η πρόσφατη αρθρογραφία και υποσχεσιολογία είναι επιπόλαιη και λέει μόνο τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή που δεν αναφέρεται αφορά τις αιτίες για την επιβολή αυτής της υπέρμετρης φορολογίας.

2.  Οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι βαρείς φόροι είναι τρεις.

Πρώτον, οι κυβερνήτες και οι σύμβουλοι τους πάσχουν από άγνοια βαθύτατη. Κυριολεκτικά ουκ οίδασι τι ποιούσι (= δεν ξέρουν πού πάνε τα 4).

Δεύτερον, χρειάζονται κρατικά έσοδα για να αποπληρώνονται τα χρέη.

Τρίτον, χρειάζονται έσοδα για να καλύπτονται τα έξοδα ενός τεράστιου και αδηφάγου Δημόσιου το οποίο διογκώθηκε όχι για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά για την εξυπηρέτηση των πολιτικάντηδων και των ψηφοφόρων πελατών τους.

Έχουμε αναρτήσει πολλά άρθρα για την τερατομορφία του διεφθαρμένου και αντιπαραγωγικού Δημοσίου. Δείτε όμως το τελευταίο του Γ. Κράλογλου.

3.  Αν μειωθούν λοιπόν οι φόροι, ακόμα κι αν σύντομα ακολουθήσει αλματώδης ανάπτυξη (κάτι εντελώς αδύνατο στη φαιδρή χώρα μας), θα πρέπει να παρθούν ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα πρέπει να παρέχουν αντίστοιχα έσοδα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε αποπληρώσει το χρέος μας και η εξόφληση θα πάρει πολλά χρόνια ακόμα – αν ποτέ επιτευχθεί.

Διότι οι κουφιοκέφαλοι κυβερνήτες μας συνεχίζουν να δανείζονται. Όταν δημοσιοποιείται πως «βγαίνουμε στις αγορές» ή πως εκδίδονται πενταετή και δεκαετή ομόλογα και παρόμοια – σημαίνει απλά πως δανειζόμαστε και κάποια ώρα θα πρέπει και τα νέα δάνεια να εξοφληθούν μαζί με τους τόκους!

Απλώς, η εξόφληση μετατίθεται από τους αμετανόητους άρχοντές μας σε πέντε ή δέκα (ή πιο πολλά) χρόνια χωρίς να υπάρχει σοβαρή σκέψη για το πώς και πού θα βρεθούν πλεονάζοντα χρήματα για τέτοιες μελλοντικές αποπληρωμές.

Γι’ αυτό ακούμε το βιολί της ανάπτυξης. Θα έρθουν οι ξένοι (από το Κουβέιτ ή την Κίνα) και θα επενδύσουν κι έτσι θα ανοίξουν δουλειές και το άθλιο Κράτος μας θα έχει εισοδήματα.

Όλα αυτά είναι όνειρα όχι μόνο νύχτας αλλά και ημέρας. Αυτό που βλέπουμε είναι αύξηση φόρων όπως το νέο ξεδιάντροπο περιουσιακό χαράτσι ΕΝΦΙΑ!

4.  Μια λύση μόνο υπάρχει.

Να μειωθεί το Δημόσιο.

Να μειωθεί στους 100 ο αριθμός βουλευτών. Να μειωθούν οι 40 τόσοι υπουργοί σε 10, μαζί τους και τα αντίστοιχα υπουργεία, μαζί τους και οι συμβουλάτορες και παρατρεχάμενοι. Και φυσικά να περικοπούν όλα τα προνόμια τους.

Αναγκαία προϋπόθεση βέβαια είναι να γίνουμε όλοι έντιμοι και να εργαζόμαστε φιλόπονα.

Τέτοια λύση δεν ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν.

Διότι ελάχιστοι θέλουν, ειδικά στο Δημόσιο (από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο καθαριστή), να εργάζονται φιλόπονα και κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο θα γίνουμε όλοι έντιμοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *