E1064: Γραφές, επιστήμες, προφητείες

E1064: Γραφές, επιστήμες, προφητείες

Οι θρησκόληπτοι πιστοί δεν αρκούνται με την κοσμογονία, τη μεταφυσική και την ηθική που διακηρύσσουν οι Γραφές τους. Επειδή έχουν την αφέλεια ή ανοησία να πιστεύουν πως η δική τους θρησκεία είναι η ανώτερη και η μόνη που θα σώσει τους άπιστους και αμαρτωλούς, θέλουν να στηρίξουν αυτή την αντίληψη. Έτσι από τη δεκαετία 1960 παρουσιάζουν εδάφια από τις Γραφές τους τα οποία, υποτίθεται, κατά τη δική τους ερμηνεία, αναφέρουν μοντέρνες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Πρώτους εντόπισα τους βουδιστές. Θυμάμαι ήταν ένα βαρύ βιβλίο με βαρύγδουπους ισχυρισμούς για το big bang ή τη steady state θεωρία. Η πρώτη θεωρία μπιγκ μπανγκ λέει πως το σύμπαν δημιουργήθηκε κάποια χρονική στιγμή, μια κι έξω. Η δεύτερη έλεγε πως η δημιουργία δημιουργείται συνεχώς και απλώνεται: αυτή έχει απορριφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μα τότε, το βιβλίο κατόρθωσε να παρουσιάσει αποσπάσματα που προέβλεπαν και τις δυο θεωρίες.

Μετά συνάντησα το ίδιο ζηλωτικό φαινόμενο και σε ορισμένους ευφάνταστους ινδουιστές επιστήμονες. Αυτοί έβρισκαν πυρηνική φυσική και κβάντα σε στροφές του Rigveda ή άλλων αρχαίων ιερών κειμένων – τα οποία μιλούν για την αυγή να σκάει μέσα από τη νύχτα ή τον ήλιο να προβάλλει μέσα από συννεφιές και παρόμοια, και για τους θεούς να εξολοθρεύουν δαίμονες.

Πρόσφατα συνάντησα στο διαδίκτυο έναν σχετικά σοβαρό μουσουλμάνο αρθρογράφο να παραθέτει εδάφια από το Κοράνι που προβλέπουν την έκρηξη του ατόμου και την έκρηξη μπιγκ μπανγκ!

Και οι χριστιανοί;

Αυτοί, από όσο ξέρω, δεν έχουν επιδοθεί σε τέτοιες ερμηνείες. Μπορεί να γίνει στο μέλλον. Μα έχουν άλλες προφητείες – ανεκπλήρωτες!

Στο Κατά Ματθαίο 10.23 ο Χριστός λέει «Ου μη τελέσητε τας πόλεις του Ισραήλ, έως αν έλθη ο Υιός του Ανθρώπου»: Δεν θα προλάβετε [εσείς, οι μαθητές μου] να περιδιαβείτε τις πόλεις του Ισραήλ ωσότου έλθει [στη Δευτέρα Παρουσία] ο Υιός του Ανθρώπου [δηλ. ο Χριστός, ξανά]. Στο εδάφιο 24.30-34 τους λέει πως θα έλθει πάνω σε νεφέλες με δύναμη και δόξα και αυτό θα γίνει προτού «παρέλθει η γενεά αυτή». Τα ίδια επαναλαμβάνονται στο Κατά Μάρκο 13.24-30 με τη βεβαίωση πως αυτά θα γίνουν σε αυτή τη γενιά! Και τα ίδια λέγονται και στο Κατά Λουκάν 21.25-32 με την ίδια διαβεβαίωση!

Όχι μόνο η γενεά εκείνη παρήλθε, μα εκατοντάδες άλλες. Τίποτα δεν έγινε: η Δευτέρα Παρουσία δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι θεολόγοι και απολογητές κοροϊδεύουν τον αφελή κόσμο με διάφορες δικαιολογίες και ψευτο-ερμηνείες. Μερικοί λένε μάλιστα πως πολλά λόγια του Ιησού είναι δυσεξήγητα. Αυτή η βεβαίωση είναι ένα παράδειγμα!

Υπάρχουν άραγε χριστιανοί που πιστεύουν ακόμα στη Δευτέρα Παρουσία;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *