Πώς καθυστερούμε τη μετάλλαξη Δέλτα

Πώς καθυστερούμε τη μετάλλαξη Δέλτα

ΒΗΜΑτοδότης

Αυξημένα, έστω και σε μικρό ποσοστό σε σύγκριση με προχθές (1/7/2021), ήταν τα νέα κρούσματα. Προχθές ήταν 761, χθες με τις νέες μετρήσεις έγιναν 771. Οι επιστήμονες προβληματίζονται, παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση σε σχέση και με τη μετάλλαξη Δέλτα, και προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ωστόσο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, έστω και σε μικρό ποσοστό και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνος, οι ειδικοί δεν ανησυχούν.

Για παράδειγμα, όπως μου λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας και υπεύθυνη των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν ξεπερνούν τις 50. Πρώτη φορά τόσο μικρός αριθμός εισαγωγών από τότε που άρχισε το τρίτο κύμα. Να σκεφτείτε ότι χθες (2/7/2021) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας οι νοσηλευόμενοι με covid-19 ήταν 600, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Πριν από μία εβδομάδα ξεπερνούσαν τους 1.000! Οι 50 ασθενείς που διακομίστηκαν χθες στα νοσοκομεία ήταν και οι 50 ανεμβολίαστοι. Το ίδιο και οι 600 που νοσηλεύονται. Η κυρία Κοτανίδου φέρνει ως παράδειγμα την Αγγλία, λέγοντας ότι μπορεί εκεί να αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν. Και όσες εισαγωγές γίνονται δεν γίνονται με βαριά συμπτώματα.

Τι μέλλει γενέσθαι όμως με τη μετάλλαξη Δέλτα που κάνει δυναμικά την εμφάνισή της και στην Ελλάδα; Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, όπως λέει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος θεωρεί ότι έως το τέλος του Αυγούστου το 90% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων θα προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι Γερμανοί λένε ότι έως το τέλος Ιουλίου το 80% των κρουσμάτων στη Γερμανία θα προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το θέμα για μας είναι, λέει ο κ. Μόσιαλος, να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην χώρα μας. Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι να την καθυστερήσουμε έως το τέλος Αυγούστου γιατί εάν αυξηθούν τα κρούσματα έως το τέλος Ιουλίου, τότε θα υπάρχει, όπως λέει ο κ. Μόσιαλος, ένα «μικρό προβληματάκι». Πώς θα επιβραδύνουμε τον ρυθμό εξάπλωσής της; Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων (έστω και εάν υπήρξε άρση περιοριστικών μέτρων).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *