Εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς

Εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς

Ένα βροντερό ΟΧΙ στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ΕΥΔΑΠ – παρότι υποστηρίζω στις πλείστες περιπτώσεις ανεπιφύλακτα την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανελέητη συρρίκνωση του κράτους.

Το νερό είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου, ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να αφεθεί στην απληστία οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχείρησης (όπως έγινε με την Αττική Οδό και άλλες όμοιες παραχωρήσεις) από πανηλίθιους πολιτικάντηδες που δεν θέλουν να σκέφτονται και να σχεδιάζουν έγκαιρα, δεν ενδιαφέρονται διόλου για τον λαό που διατείνονται πως “υπηρετούν”, εκτός για να αποαπάσουν ψήφους με παραπλανητικά “θα” και εύκολες παροχές έτσι που να μπρούν να παραμείνουν στην ποθητή τους εξουσία.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο ανίκανοι, είναι και αλαζόνες και απατεώνες περιωπής.

Παρότι δεν  πολυσυμπαθώ τον κ. Ξυδάκη ως αρθρογράφο, σήμερα παραθέτω αυτούσιο το άρθρο του:

Εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς
Του Νίκου Ξυδάκη

Η ανακοινωθείσα πώληση των μεγάλων εταιρειών υδάτων, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους, πρέπει να συνεκτιμηθεί μαζί με τις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Ελεύθερης Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, και τις προτροπές του απελθόντος επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Πριν από μερικές ημέρες ο επίτροπος Μπαρνιέ, απαντώντας στην ευρωπαϊκή οργάνωση Right2Water, δήλωσε: «Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της Ε.Ε., δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα». Η οργάνωση είχε συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο υπογραφές, ζητώντας από την Ε.Ε. να μην ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο κ. Μπαρνιέ υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί να εξαιρεθεί το πόσιμο νερό από τις ιδιωτικοποιήσεις και είπε ότι αντιλαμβάνεται γιατί εξαγριώνονται οι πολίτες όταν ακούνε πως οι υπηρεσίες ύδρευσης θα ιδιωτικοποιηθούν. Ηταν σαφής.

Ο κ. Γιουνκέρ επίσης, προ ημερών, σε δημόσια ομιλία του στην Αθήνα, ενώπιον του πρωθυπουργού και όλης της πολιτικής ηγεσίας, ήταν επίσης κατηγορηματικός: «Μην πουλάτε τα νησιά σας. Είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά τις δημόσιες επιχειρήσεις να τις πουλήσετε στην τιμή που εσείς θέλετε».

Γιατί λοιπόν η τόση σπουδή να πουληθούν τα νερά; Είναι δέσμευση του νέου Μνημονίου. Ιδού το παράλογο: η τρόικα, στην οποία μετέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβάλλει στην Ελλάδα να παραβεί την κοινοτική βούληση και την επιδιωκόμενη κοινή πολιτική. Να είναι άραγε τόσο μεγάλο το τίμημα που θα ελαφρύνει το δημόσιο χρέος; Μα υπολογίζεται σε ολίγες εκατοντάδες εκατομμύρια, τη στιγμή που η εταιρεία έχει λαμβάνειν από απλήρωτους λογαριασμούς του Δημοσίου περί τα 800 εκατ. Είναι ζημιογόνος μήπως; Το 2012 είχε τζίρο 360 εκατ. και αύξηση προ φόρων κερδών κατά 43,6%, στα 51 εκατ. Το δε εργασιακό κόστος περικόπηκε κατά 50%.

Με δεδομένη τη διαμορφούμενη πολιτική υδάτων στην Ε.Ε., η πώληση των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ θέτει την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *