Η ντροπή του άρθρου 90

Η ντροπή του άρθρου 90

Του Σωκρατη Τσιχλια

Ας ξεχάσω προς στιγμήν την αστειότητα της προσωρινής εκπομπής της λεγόμενης Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, η οποία υποτίθεται ότι υλοποιεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάποιοι, κάπου εκπέμπουν κάτι που βρήκαν… επειδή πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επιδείξει πυγμή και έκλεισε την EΡΤ. Πολιτική πράξη χωρίς κανένα νόημα καθώς και παράνομη ήταν, εξ ου και η απόφαση του ΣτΕ, αλλά και αναποτελεσματική, καθώς η τρόικα δεν δέχθηκε ως απολυμένους τους 2.600 υπαλλήλους της.

Ας ξεχάσω προς στιγμήν, επίσης, ότι η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, η αξιολόγηση των δομών και των προσώπων, κατέληξε σε μια ακόμη άδικη βαρβαρότητα της τελευταίας στιγμής, οριζόντιας λογικής, που δεν προσφέρει ούτε δημοσιονομικά οφέλη ούτε λειτουργεί εξυγιαντικά ή παραδειγματικά. Την ξεχνάω προς στιγμήν, ή μάλλον βρίσκω το κουράγιο να την ερμηνεύσω: για μια «κυβέρνηση κολλημένη στον τοίχο», για μια χώρα «υπό εκβιασμό», όπως είπε στη Βουλή προχθές η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ίσως δεν υπήρχε άλλη λύση.

Πώς να ξεχάσω όμως, πώς να δικαιολογήσω, την αθλιότητα του άρθρου 90 του πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία μοριοδοτούνται ευνοϊκότερα ως προς τη διαθεσιμότητα όσοι υπάλληλοι είχαν αποσπασθεί σε γραφεία υπουργών! Με απλά λόγια, θεωρείται ιδιαίτερο προσόν να είσαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «ημέτερος». Ποια διεστραμμένη αντίληψη σ’ αυτήν την τόσο τραγική για την πατρίδα και για χιλιάδες εργαζόμενους συγκυρία, κυριάρχησε στους συντάκτες του νομοσχεδίου; Πώς τόλμησαν να προχωρήσουν ακόμη μία φορά σε κατάφωρη αδικία; Ρητορικά τα ερωτήματα. Πρόκειται για την ίδια πολιτική ελίτ που δεν θέλει και δεν μπορεί να εμπεδώσει μια ελάχιστη αίσθηση δικαιοσύνης σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές μοιράζοντας τα βάρη της χρεοκοπίας, ανάλογα με τις αντοχές των πολιτών. Είναι οι ίδιοι που καταργούν χιλιάδες υπαλλήλους με μια φράση αλλά αδυνατούν εδώ και τρία χρόνια να ανακαλύψουν έστω ένα σεντς από τα δισ. της φοροδιαφυγής. Αν συνεχίσει να κινείται σ’ αυτή την παρανοϊκή γραμμή, η κυβέρνηση θα καταστρέψει λίγο λίγο και τα κόμματα που τη συναπαρτίζουν και την Ελλάδα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *