Ασκήσεις επί χάρτου

Ασκήσεις επί χάρτου

- in Επικαιρότητα
0

1.  Για μια ακόμα φορά η Τρόικα έθεσε στην κυβέρνηση το καυτό ερώτημα: «Γιατί δεν  απολύετε από τον Δημόσιο Τομέα;»

Επί τρεις μήνες τώρα η εγχώρια κυβερνητική τρόικα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) μας παραμυθιάζουν με διαβεβαιώσεις πως βρέθηκαν, ή σχεδόν βρέθηκαν τα €11,6 δις – εκτός από κάτι μικροποσά ψίχουλα. Και οι τρεις κομματάρχες εγκωμιάσθηκαν από τα μίντια και από πολλούς ξένους για το αίσθημα ευθύνης, για την σύμπνοια και αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης προχωρώντας στην εφαρμογή επώδυνων (οριζόντιων!) μέτρων και σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλώνισαν τη χώρα και την Ευρώπη βεβαιώνοντας τους πάντες για την αποφασιστικότητα τους: «Θα κάνουμε όλα όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τρία τελευταία έτη». (Ο κ. Στουρνάρας, Υπουργός Οικονομίας, ήταν πιο επιφυλακτικός, πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του.)

Και το κλίμα στην Ευρώπη άρχισε να αλλάζει: οι περισσότερες χώρες (και η Γερμανία) δείχνουν περισσότερη κατανόηση και διάθεση να βοηθήσουν.

Αλλά με την έλευση των ξένων τροϊκανών, οι οποίοι εξετάζουν τα σχέδια και τα προτεινόμενα μέτρα για την εξοικονόμηση των €11,6 δις με την αντικειμενικότητα του μικροσκοπίου, ανακαλύπτουν πως στην πραγματικότητα λείπουν €3δις ίσως και €6δις!

Κι επειδή δεν παίρνουν απάντηση στο ερώτημα τους, κι επειδή οι τόσο σπλαχνικοί προς το Δημόσιο κομματάρχες δεν θέλουν να το πληγώσουν με πραγματικές συγχωνεύσεις και μειώσεις, οι τροϊκανοί πιέζουν για πρόσθετες («οριζόντιες») περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και ό,τι άλλο θα μειώσει το δημοσιονομικό μας έλλειμμα. Η ύφεση θα βαθύνει και ο κοσμάκης θα υποφέρει κι άλλο. Οπότε πάλι φταίει το επάρατο Μνημόνιο και οι άσπλαχνοι δανειστές μας που θέλουν πίσω τα δανεικά – με τα οποία συντηρείται το λαμπρό κράτος μας.

2.  Γίνεται πολύς λόγος και ντόρος για την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής περίπτωσης.

Η μόνη ιδιαιτερότητα που έχει σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι η απληστία των πολιτικών για εξουσία και πλούτο.  Αυτή γεννά τη δειλία τους να μειώσουν το κράτος με συγχωνεύσεις και απολύσεις, να αντιμετωπίσουν αυστηρά και οριστικά τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά στο Δημόσιο όπου οι ίδιοι είναι βυθισμένοι πάνω από τα αυτιά τους και να δώσουν προς αξιοποίηση τα διάφορα κρατικά περιουσιακά στοιχεία – τα οποία ακόμα παραμένουν άγνωστα! (Το πακέτο των τεσσάρων αεροπλάνων που επωλήθησαν – μέρος της αξιοποίησης! – κινδυνεύει να αποτύχει διότι δύο από αυτά είναι σε κακή κατάσταση. Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν όλες οι κρατικές υπηρεσίες.)

Στην απληστία μπορούμε να προσθέσουμε άγνοια, ανικανότητα και μπόλικη μαγκιά του τύπου «εμείς είμαστε άπιαστοι ατσίδες».

3. Όλες οι μεγαλοστομίες του κ. Σαμαρά περί μεταρρυθμίσεων αποδεικνύονται τώρα κούφιες και τα μέτρα σπασμωδικές ασκήσεις επί χάρτου χωρίς πολλή σχέση με την πραγματικότητα. Συνεχίζεται, με άλλα λόγια, ο εμπαιγμός του λαού και των ξένων.

Αστραφτερό παράδειγμα οι τελευταίες ανακοινώσεις για τα εισοδήματα που δήλωσαν οι διάφοροι καλλιτέχνες. Ποιους κοροϊδεύουν οι εφορίες; Είναι δυνατόν αυτές οι περιώνυμες ντίβες να εισπράττουν για ένα ολόκληρο έτος €4.000 ή έστω €10.000; Το ερώτημα είναι γιατί δεν επεμβαίνουν άμεσα οι έφοροι, η ΣΔΟΕ κλπ να τους κυνηγήσουν ανελέητα.

Γιατί δεν μας λένε ξεκάθαρα ποιοι είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες με τα εκατομμύρια και τα ακίνητα στο εξωτερικό και με ποιους τρόπους τους έχουν κυνηγήσει;

Πόσα χρήματα εισπράχθηκαν από αυτούς και ποια ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν;

Γιατί όλα τα μίντια αποφεύγουν να κατονομάσουν αυτούς τους εγκληματίες και αναφέρονται σε αυτούς με αοριστίες;

Αυτά θέλει να μάθει ο κόσμος για να καταλάβει πως κάτι επιτέλους άρχισε να λειτουργεί ορθά στη χώρα μας.

4. Και παραμένει το καυτό ερώτημα των τροϊκανών: Γιατί δεν γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο;

Γιατί πρέπει ακόμα μια φορά να την πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι;

Πριν ένα χρόνο περίπου, αρχίσαμε αυτό το μπλογκ με μια σειρά πέντε άρθρων για την ανάγκη μείωσης του κράτους. Και το επανέλαβα σε κάθε ευκαιρία.

Η αρχή πρέπει να γίνει από τον ακριβοπληρωμένο «οίκο ανοχής» της Βουλής. Οι βουλευτές είναι πάρα πολλοί και οι «αποζημιώσεις» τους υπερβολικές για να μην αναφερθούν όλα τα έξτρα που απολαμβάνουν. 100 βουλευτές (με πολύ πιο αξιόλογες περγαμηνές από αυτές που διαθέτουν οι τωρινοί) είναι αρκετοί. Οι υπάλληλοι της Βουλής όπως έχει καταδειχθεί από πολλούς σχολιαστές επίσης είναι υπεράριθμοι καθώς έχουν σχεδόν διπλασιασθεί σε μια δεκαετία χωρίς ουσιαστικό λόγο, άλλον από την άθλια πρακτική των βουλευτών και υπουργών να διορίζουν συγγενείς και φίλους σε αυτό το πιο κλειστό των επαγγελμάτων.

Να μειωθούν τα υπουργεία και οι αντίστοιχοι υπουργοί με τους πολυάριθμους συμβούλους τους.  10 υπουργεία είναι υπεραρκετά.

Να κοπούν τουλάχιστο δύο από τα τέσσερα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης. Ποιος νοήμων πολίτης κάθεται να παρακολουθήσει τις γελοιότητες που προβάλει το κανάλι της Βουλής στις συνεδριάσεις είτε της ολομέλειας είτε των διαφόρων επιτροπών;

Κι από κει και πέρα να μειωθεί το υπόλοιπο κράτος.

5. Τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει χωρίς καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση. «Βουλιάζουμε αλλά δεν αλλάζουμε», όπως εύστοχα έγραψε ο κ. Τσούκας. Η «Ρόδος και το πήδημα» είναι ακριβώς εδώ στον «Οίκο Ανοχής» της Βουλής (των Ελλήνων!)

Πουθενά αλλού δεν φαίνεται η υποκρισία των λαϊκιστών της αρρωστημένης αριστεράς, των Ελληνοκαμμένων και των Χρυσαυγιτών, όσο στην ατολμία τους να παραπέμψουν νυν και πρώην υπουργούς και βουλευτές για τη συμβολή τους στη χρεοκοπία της χώρας που είναι εγκλήματα κατά του Έθνους.

Όλοι γνωρίζουν πλέον τι έχει γίνει. Όλοι γνώριζαν πάνω-κάτω τι γινόταν. Ας μην κάνουν τις αθώες περιστερές. Ναι, βέβαια, ήταν οι κυβερνήσεις του Πασόκ και της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα οι πρωθυπουργοί και οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί τους, που φέρουν την ευθύνη άμεσα. Αλλά κανείς δεν έμεινε αμέτοχος. Όλοι συνέπραξαν στο έγκλημα έστω παθητικά. Και το συνεχίζουν με την ατολμία και την απραξία τους.

Στον Χολαργό, στο ένα άκρο της οδού Τήνου όπου ενώνεται με τη Φανερωμένης, από τις 3 τρέχοντος (Σεπτέμβριος) υπάρχει μια φοβερή διαρροή νερού. Ο ιδιοκτήτης ενός φούρνου και μιας καφετέριας εκεί κοντά ειδοποίησαν τον Δήμο. Σήμερα 12 του μηνός η διαρροή συνεχίζει – ένας πίδακας που ξεπερνά το ένα μέτρο. Τέτοιες είναι οι κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες μας σε όλα τα επίπεδα.

Οι ρητορείες των αντι-μνημονιακών είναι κι αυτές εικονικές ασκήσεις επί χάρτου άνευ ουσίας: γίνονται μόνο για ψηφοθηρία.

Δεν υπάρχει Αιδώς (=ντροπή) και Νέμεσις (=τιμωρία). Και όταν αυτές οι δύο θεότητες αποχωρήσουν, έγραψε ο Ησίοδος στο Έργα και Ημέραι, τότε η κοινωνία καταστρέφεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *