Για τις παροχές υπηρεσιών των φαρμάκων σαν πρώτη γραμμή βοήθειας, νομίζω πως θα ήταν ανώφελο να μιλήσω. Ο Φαρμακοποιός βρίσκεται στην κορυφή των δημοφιλέστερων επαγγελμάτων. Ειναι λοιπόν προτιμότερο να αναφερθώ στη δεινή οικονομική κατάσταση του Ελληνικού φαρμακείου και στους υπαίτιους αυτής.
Μία από τις βασικές αιτίες της παρούσας οικονομικής κατάστασης στο χώρο της υγείας, είναι ο κ. Λοβέρδος, υπουργός υγείας και τα αθεράπευτα ελλαττώματα του.
Ένα εκ των οποίων είναι η έντονη επιθυμία του για προβολή, εξ’ού και η τακτική παρουσία του στα κανάλια και δή στο φιλοκυβερνητικό Mega με πρωτοστατούντες την κα Τρέμη, τον κ. Καψή και άλλους. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην ενδιαφέρεται για την ουσία των προβλημάτων ή για τη λύση τους, ανεξαρτήτως αν θα τρίξει η καρέκλα του, αλλά για το πώς θα φανεί στον κόσμο.
Είναι επίσης περίεργη η εμμονή του ν’ απελευθερώσει το ωράριο των φαρμακείων. Το νομοσχέδιο περί ελεύθερου ωραρίου, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ίδιο, καταψηφίστηκε από τους βουλευτές. Ο λαός από την άλλη ουδέποτε εξέφρασε παράπονο για το ωράριο των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί διαφωνούν με το συνεχές ωράριο, διότι δεν μπορεί ένας φαρμακοποιός να δουλεύει δεκατρείς ώρες ημερησίως, καθότι απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού. Ο κ. Λοβέρδος μετά την ήττα του στη Βουλή ανακοινώνει ότι θα επαναφέρει το θέμα του συνεχούς ωραρίου με καινούρια τροπολογία. Σε συνδυασμό με κάποιες επαφές που είχε στις αρχές του 2010 με κάποια εβραϊκή πολυεθνική εταιρία (Pharmaplus), αφήνει ερωτηματικά για το σκοπό της εμμονής του.
Ας έρθουμε στην οικονομική δυσχέρεια όλου του φαρμακευτικού κλάδου. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οτι το ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου μετονομαζόμενο σε ΟΠΑΔ και νυν ΕΟΠΥΥ, όπως και πολλά άλλα ταμεία, δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους προς τα φαρμακεία, χρέη δεκατεσσάρων μηνών. Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Λοβέρδος εμπαίζει όλο τον κλάδο. Τον Μάρτιο του 2011 είχε πεί στα κανάλια οτι εάν δεν πληρωθούν οι φαρμακοποιοί εντός μηνός θα παραιτηθεί. Ψέμα. Το Νοέμβριο του 2011 είπε οτι υπήρχαν χρήματα και θα πληρωθούν τα χρέη προς τα φαρμακεία, τα οποία τελικά πήγαν σε πληρωμές συντάξεων. Αλλο ψέμα. Τον Ιανουάριο του 2012 στα κανάλια πάλι είπε, με σύμφωνο τον κ. Βουδούρη, πρώην διοικητή του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και νυν ΕΟΠΥΥ, οτι στο τέλος Φεβρουαρίου θα πληρωθεί το 20-30% των οφειλών και τέλος Μαρτίου το υπόλοιπο ποσό. Τρίτο μεγάλο ψέμα! Αντιθέτως οι φαρμακοποιοί το μήνα Μάρτιο του 2012 εκβιαστικά υπέγραψαν μια δήλωση οτι θα πάρουν τις οφειλές τους, μόνο εάν δεχτούν μείωση 3,5% απο τα οφειλόμενα και χωρίς να ζητήσουν τόκους, διαφορετικά, εάν δεν συμφωνούν ας προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Θα αναφέρω με λίγα λόγια μερικά ακόμη θέματα, που δεν επιτρέπει η ομάδα Λοβέρδου ν’ ακουστούν για να μην τσαλακωθεί η εικόνα του:
1.Με άρθρο του Μνημονίου η κυβέρνηση διαμέσου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πρέπει να εισπράττει τη συμφωνημένη επιστροφή τμήματος χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρίες, 4% μηνιαίως. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει εφαρμοσθεί.
2.Υποσχέθηκε ότι το Rebate (η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων βάση τζίρου, των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία), αποτελεί ισοδύναμο μέτρο με την μείωση του ποσοστού κέρδους και έτσι θα ισχύσει το ένα από τα δύο. Παρ’ όλα αυτά το Rebate εφαρμόζεται ήδη. Τώρα όμως συζητιέται και η μείωση.
3.Απο τις εταιρίες υπήρχε ένα ποσοστό έκπτωσης προς τις φαρμακαποθήκες το οποίο μετακυλιόταν στα φαρμακεία. Αυτό ο κ. Λοβέρδος (το 2011) το απαγόρεψε προς όφελος των εταιριών, χωρίς λόγο. Μετά από εννιά μήνες ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα και απάντησε ότι ήταν λάθος και θα το επαναφέρει. Το επανέφερε, αλλά καμία εταιρία πλέον (εκτός της Glaxo) δεν το εφαρμόζει.
4.Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στο χώρο της υγείας έχει να κάνει με τις εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις φαρμακαποθήκες. Όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα, τόσο αυξάνεται το κέρδος των εταιριών από τις εξαγωγές. Ο νόμος λέει ότι οι εταιρίες πρώτα καλύπτουν την εγχώρια αγορά και μετά εκ του πλεονάσματος κάνουν τις εξαγωγές τους. Αυτό όμως δεν τηρείται δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων με αποκορύφωμα την εταιρία Roche. Μέχρι πρότινος φάρμακα υψηλού κόστους, σχεδόν όλα ανοσοκατασταλτικά (για θεραπεία καρκίνου), δινόντουσαν από τα θεραπευτήρια ΙΚΑ (τώρα ΕΟΠΥΥ). Κατόπιν η Roche δεν παρήχε στα θεραπευτήρια αυτά τα φάρμακα και οι ασθενείς τα προμηθεύονταν από τα φαρμακεία, αφού τα φαρμακεία τα πλήρωναν μετρητοίς στη Roche. Με την τελευταία ανακοίνωση μείωσης τιμών των φαρμάκων στης 17/4/12, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να προμηθευτούν πια αυτά τα σημαντικά φάρμακα ούτε από τα θεραπευτήρια ούτε από τα φαρμακεία, διότι στην εταιρία δεν συμφέρει πλέον να τα διανέμει στην αγορά. Το αστείο είναι ότι ο κ. Λοβέρδος δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό.
5.Κάποια ασφαλιστικά ταμεία όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΣΑΥ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ και μερικά άλλα, χρεωκόπησαν λόγω οικονομικής αφαίμαξης τους από το κράτος. Το κράτος, για να κλείσει κάποιες μαύρες τρύπες που έχει δημιουργήσει το ίδιο, πήρε τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και εκτός από αυτό το μερικό κλείσιμο κάποιων μαύρων τρυπών, τα τζόγαρε στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα, ασφαλιστικά ταμεία με τεράστιο οικονομικό εύρος να βρεθούν στα τάρταρα. Τώρα 13/4/12, έρχεται ο κ. Λοβέρδος ωρυόμενος στη Βουλή κατά των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου, να τους πει ότι αφού έτσι επιθυμούν ας γίνει το ταμείο τους νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Όμως έτσι θα στερηθούν οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση ή ενίσχυση. Ας δώσει τα χρήματα που υφάπραξε και ας τους αφήσει ήσυχους και ανεξάρτητους. Κανείς ναυτικός δεν ζήτησε τη βοήθεια του κ. Λοβέρδου ποτέ!
Εντέλει αν ήθελε το Υπ. Υγείας να βοηθήσει τους πολίτες αυτής της χώρας, ας άφηνε στην κρίση τους την επιλογή ασφαλιστικού φορέα, δημοσίου ή ιδιωτικού. Στην ελεύθερη αγορά η προσφορά και η ζήτηση θα εξυγίαινε τον χώρο πολύ γρήγορα. (Μιλάω για την επιλογή ασφαλιστικού φορέα, την επιλογή διαγνωστικού κέντρου και Νοσοκομειακής περίθαλψης, εκτός από τη φαρμακευτική αγορά).
Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (ΟΑΕΕ), πρέπει να δίνουν κάθε μήνα 430 ευρώ για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, σε αντίθεση με μια ιδιωτική εταιρία, που για τις ίδιες παροχές παίρνει μόνο 100-150 ευρώ μηνιαίως.
6. Εδώ και μήνες αυτός ο δήθεν φιλολαϊκός υπουργός κ. Λοβέρδος ωρυόταν άλλη μια φορά στη Βουλή και στα κανάλια για τον τρόπο συνταγογράφησης.
Υποστήριζε ότι την 1η Απριλίου θα αλλάξει ο τρόπος συνταγογράφησης και η εμπορική ονομασία των φαρμάκων θα μετατραπεί σε δραστική ουσία από τους ιατρούς, με υποχρεωτική επιλογή του πιο φθηνού φαρμάκου, από τη μεριά του φαρμακοποιού. Δεν ήξερε όμως ότι τα έβαλε με ένα από τα μεγαλύτερα λόμπι της Ελλάδας (αυτό των ιατρών), καθώς έθιγε τη σχέση τους και τα ανάλογα τεράστια οφέλη τους από τις εταιρίες. Γι’ αυτό στις 12 με 13 Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν οι γιατροί να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία και κάτω από κάθε εμπορική ονομασία θα υπάρχει γραμμένη και η δραστική ουσία, ουσιαστικά χωρίς λόγο. Το αστείο είναι ότι ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να δώσει το πιο φθηνό (κοινώς γεννόσημο) φάρμακο, διότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν είναι ενημερωμένο (16/4/12). Δεν νομίζω να είναι τυχαίο.
Ας σταματήσω εδώ τον χείμαρρο παρατυπιών, ψεμάτων και ληστειών, που προανέφερα και ας κρατήσουμε μια ελπίδα για αίσια έκβαση των αλλαγών στον χώρο της υγείας.
-ο-
χαπάκιας
8 Comments
Ανώνυμος
Αγαπητε φιλε χαπακια,το σχολιο σου με βρισκει απολυτως συμφωνο.Συμπληρωνω απλως οτι σε βοηθεια του Λοβερδου προσετρεξε εσπευσμενως ο πολυς Στεφανος Μανος αρθρογραφωντας στην Καθημερινη σε βαρος του κλαδου των φαρμακοποιων,σε χρονικη περιοδο οπου η οικονομια διελυετο κατω απο το βαρος πασης φυσεως σκανδαλων οπως λαθρεμποριο (κυριως απο λαθρομετναστες),μιζες (κυριως απο πολιτικους και πολιτειακους παραγοντες),λαθροχειριες ,σωματεμποριο,αντισυνταγματικα μνημονια,δολιες πτωχευσεις κλπ.Απ οτι φανηκε κατα τον επιφανη οινονομολογο Στεφανο Μανο απ ολα τα ανωτερω μειζονα σημασια ειχε το ποσοστο κερδους των φαρμακοποιων καθως και το ωραριο λειτουργιας φαρμακειων,κι ετσι ασχοληθηκε κι απασχολησε και την κοινη γνωμη επαρκως!!!Ο προφανης παραλογισμος του ολου ζητηματος εχει να κανη με συγκεκριμμενα παρανομα συμφεροντα που στοχευουν στην κατασυκοφαντηση του κλαδου προκειμενου να τον αλωσουν αφου ως γνωστον ητο ο μονος υγειης οικονομικα επιχειρηματικος κλαδος της Ελληνικης αγορας.Το θεμα " φαρμακο" δηλαδη ερευνα παραγωγη και διακινηση ,δεν ειναι νεο αλλα παμπαλαιο (εγω τουλαχιστον το παρακολουθω απο το 1974)και θα επρεπε οσοι ασχοληθηκαν με το ζητημα να ηταν καλυτερα……"διαβασμενοι".Αλλα επειδη στην Ελλαδα σημερα οι περισσοτεροι προτιμουν να γραφουν παρα να διαβαζουν,ειπανε οτι ….θελανε και γελασε και το παρδαλο κατσικι!!!!Οσοι ομως ενδιαφερονται σοβαρα,μπορουν να μελετησουν την διατριβη του Δαγρε Ιωαννη στο βιβλιο 'η φαρμακευτικη δαπανη στην Ελλαδα" και θ αντιληφθουν περι τινος προκειται. Αριστοκρατης
Νικόδημος
Αγαπητέ Αριστοκράτη,
Πολλά ευχαριστώ για το σχόλιο σας και, πιο πολύ, για την τακτική παρακολούθηση του ιστολογίου μας.
Όπως υπέδειξα νωρίτερα, ο κ. Μάνος ούτε μοναδικός ούτε ιδανικός είναι, αλλά τυχαίνει να πρεσβεύει – για την ώρα – τη φορολόγηση της γης σκέτης (όχι ακινήτων όπως ο κ. Τζίμερος και άλλοι). Επίσης έχει ευρύτερες φιλελεύθερες απόψεις, δηλαδή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι φαρμακοποιοί. Έτσι βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις αυτού του ιστολογίου και για τους λόγους αυτούς υποστηρίζεται.
Αν μετά από τα τόσα άρθρα που έγραψα για τον διαχωρισμό της έγγειου επιφάνειας (έδαφος σκέτο), από τα έργα επάνω της (καλλιέργειες, κτίσματα κλπ), η διαφορά δεν σας είναι κατανοητή, δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο. Είναι η σημαντικότερη άποψη της Πολιτικής Οικονομίας.
Σε αρχαίες εποχές, οι συντεχνίες (guilds) δεν ήταν τα μοχθηρά μορφώματα των σημερινών συνδικάτων που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους. Αφού έχετε διαβάσει τόσο πολύ, πρέπει να ξέρετε πως όχι μόνο στην Ελλάδα ή στη μεσαιωνική Ευρώπη, αλλά και σε ασιατικές κοινωνίες, οι συντεχνίες δημιουργήθηκαν ως κλειστοί οργανισμοί για να προστατεύουν την τέχνη (υφαντουργία, χρυσοχοια, λιθοξοια, ξυλουργία, βυρσοδεψία κλπ) από άσχετους και να τη μεταδίνουν σε καλά εκπαιδευμένους ασκούμενους μαθητές ούτως ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι συμπολίτες τους. Έτσι ξεκίνησαν, και όχι για να έχουν προνόμια σε βάρος άλλων.
Οι αληθινοί αριστοκράτες είναι οι άριστοι κι επομένως φιλελεύθεροι. Για τον αριστοκρατικό, φιλελεύθερο, ανοιχτό νου, δεν μπορούν να υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα όπως έχουμε στη χώρα μας.
Φιλικά, Νικόδημος.
Ανώνυμος
Αγαπητέ χαπάκια,
Αναμφίβολα το δημοφιλές επάγγελμα του φαρμακοποιού έχει δοκιμαστεί σκληρά απο το κλίμα αστάθειας, ασυνέπειας και πολιτικού "είπα – ξείπα" που μαστίζει τον τόπο μας επί σειρά ετών.
Ομολογώ όμως ότι κάποιος εκσυγχρονισμός στο θέμα του συνεχούς ωραρίου, είναι προς όφελος του καταναλωτή. Πιθανόν να μην χρειάζεται ένα φαρμακείο σε κάθε γωνία, αλλά με συνεργασία φαρμακοποιών, μεγαλύτερες μονάδες με βελτιωμένη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών.
Στην Αμερική πέρα από τις αλυσίδες των φαρμακείων που σε κάθε περιοχή διανυκτερεύουν καθημερινά, λειτουργούν φαρμακεία και μέσα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα οποία επίσης διανυκτερεύουν καθημερινά, δηλαδή λειτουργούν επί εικοσιτερτραώρου βάσεως, όπως και τα συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ.
Στην παράγραφο 5, αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δίνουν κάθε μήνα 430 ευρώ για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε αντίθεση με μια ιδιωτική εταιρία που για τις ίδιες παροχές παίρνει μόνο 100-150 ευρώ μηνιαίως. Τυχαίνει να είμαι ασφαλισμένη στον ΕΟΠΥΥ και η δι-μηνιαία χρέωση του κλάδου ασθενείας είναι 185 ευρώ (ασφ. κατ. Π03). Δεν δικαιολογώ τον ΕΟΠΥΥ, αντιθέτως θεωρώ απαράδεκτη την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη που παρέχει.
Φιλικά,
Κλωθώ
-χαπάκιας-
Ως προς την συνένωση φαρμακείων σε μεγαλύτερες μονάδες συμφωνώ, αλλά είναι μεγάλο θέμα. Εξυπηρέτηση όμως απο τους φαρμακοποιούς υπάρχει ήδη μέρα νύχτα, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ξέρετε, η διανυκτέρευση πληρώνεται εξτρα.
Το υγειές σε μια κοινωνία είναι να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες, είτε είναι επιχειρηματίες είτε όχι. Δεν ασκούμε πολιτική εις βάρος κάποιας μερίδας πολιτών. Σίγουρα εάν ακολουθήσουμε τα δεδομένα της εξαντλητικής καπιταλιστικης οικονομίας των Η.Π.Α. θα πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να μένουν ανοικτά όλο το εικοσιτετράωρο. Αλλά για τους επιχειρηματίες είναι ανθρώπινο αυτό το ωράριο; Και ειδικά των φαρμακοποιών που δεν μπορούν να έχουν υπάλληλο έναν ανειδίκευτο, παρά μονο πτυχιούχο φαρμακοποιό; Το ζητούμενο είναι να ζούμε αξιοπρεπώς και όχι με όλο μας το είναι στραμμένο στο κέρδος.
Οσον αφορά το άρθρο 5 όπου αναφέρω για την εισφορά της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των 430 ευρώ μηνιαίως, μέσα σε παρένθεση σημειώνω ότι πρόκειται για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ και νυν ΕΟΠΠΥ.
Ανώνυμος
Αγαπητέ Χαπάκια,
Παρακολουθώ τον τρόπο σκέψης σας, αλλά φοβάμαι ότι δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά συμφέροντα του φαρμακευτικού κλάδου. Οι αγορές σήμερα είναι δυναμικές και τα κάθε είδους σύνορα προστατευτισμού καταρρέουν.
Μήπως επιχειρηματίες του μέλλοντος θα είναι αυτοί που θα αντιληφθούν ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ικανότητά τους να υπηρετήσουν το καλύτερο συμφέρον του καταναλωτή? Αν δεν το καταλάβουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί, θα ανοίξουν την πόρτα στους ξένους… Αν είχαμε έγκαιρα δρομολογήσει ένα Ελληνικό μνημόνιο, θα 'βρισκε ανοικτή πόρτα η Τρόικα?
Διαβάζοντας το άρθρο σας έμαθα ότι η PharmaPLUS είναι Εβραϊκή πολυεθνική. Κρίμα που τα συνεργαζόμενα με το δίκτυο PharmaPLUS φαρμακεία δεν εξυπηρετούν Ελληνικά συμφέροντα. Έγινα πρόσφατα πελάτης ενός απο αυτά, πρόκειται για το φαρμακείο της κ. Σούλης Σταθοπούλου στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, όπου βρίσκω τα πάντα, λαμβάνω απόδειξη αγοράς (χωρίς να τη ζητώ και να νοιώθω τύψεις), με την κάρτα μέλους κερδίζω 13% rebate σε όλες τις αγορές εκτός φαρμάκων, επωφελούμε απο προσφορές 1+1 προϊόν δώρο και αυτή την εποχή εκτίμησα ιδιαίτερα την έκπτωση 25% σ' όλα τα αντιηλιακά της Avene… και το φαρμακείο είναι ανοικτό κάθε Σάββατο απο τις 9:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.
Σχετικά με το άρθρο 5, μήπως η εισφορά των 430 ευρώ μηνιαίως αφορά τον κλάδο σύνταξης για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ και νυν ΕΟΠΠΥ?
Φιλικά,
Κλωθώ
Ανώνυμος
Αγαπητε Νικοδημε,ειναι δικη μου η μεγαλη χαρα κι ευγνωμοσυνη για την δυνατοτητα που μου παρεχει ο ιστοτοπος να μελετω αρθρα σου αλλα και να επικοινωνω.Απαντωντας λοιπον στο σχολιο περι αριστοκρατιας πιστευω οτι ο αριστοκρατης πρεπει εκτος απο φιλελευθερος να ειναι και φιλαληθης.Και γι αυτο υποστηριζω οτι ο ορος φιλελευθερος ως πολιτικος προσδιορισμος ειναι αοριστος.Η σημερινη αποκαλουμενη ελευθερη οικονομια ειναι πληρως υποταγμενη στις τραπεζες οπως ολοι πλεον κατανοησαμε.Αν ομως εμπαινε καποιος στον κοπο να μελετηση δημοσιευμενους ισολογισμους κολοσσιαιων εταιριων εισαγμενων στα χρηματιστηρια την τελευταια δεκαετια,θα διαπιστωνε αμεσως τα ασυγκριτα υπερμεγεθη (σε σχεση με τις πωλησεις τους)δανεια που επαιρναν απο τραπεζες.Χαρακτηριστικο αυτου του γεγονοτος ειναι οτι τον 12/2008 αυτοκτονησε ο 99ος πλουσιωτερος ανθρωπος του κοσμου στην Γερμανια επειδη οπως δημοσιευθηκε,δεν μπορεσε να λαβη επιπλεον δανειο αν και επι 6 μηνες προσπαθησε ανεπιτυχως.Αλλα ολοι σημερα γνωριζουν τον υπερμετρο δανεισμο κρατων μηδε και των ΗΠΑ εξαιρουμενων.Κατα την γνωμη μου δεν υπαρχει σημερα ελευθερη οικονομια.Μαλλον προς την ελευθεριοτητα φερει,και την ασυδοσια.Τις συνεπειες τις ζουμε πλεον.Και για να επιστρεψουμε και στα δικα μας 12.000.000euro δανεισθηκαν απο την ATTICA BANK προσφατα Πασοκ και Ν.Δ.
Οσον αφορα τις συντεχνιες συμφωνω απολυτα μονον που η μονη και κραταια συγχρονη συντεχνια ειναι εκεινη των πολιτικων. Αριστοκρατης
Νικόδημος
Αγαπητέ Αριστοκράτη,
Συμφωνώ: ο αληθινός αριστοκράτης είναι και φιλελεύθερος και φιλαλήθης! Ο όρος 'φιλελεύθερος' έχει μολυνθεί από ψευτο-φιλελεύθερους που είναι στην πραγματικότητα νεο-συντηρητικοί με άκρατη ελευθεριότητα για αισχροκέρδεια. Έγραψα μερικά άρθρα και για αυτό το θέμα: Κάπηλος Καπιταλισμός, Αγορές και Κρίση, Αγορές και Χρήμα, κλπ. Δεν έχω καμμιά συμπάθεια για αυτούς τους νεοσυντηρητικούς.
Ο φιλελεύθερος είναι φιλαλήθης εξ'ορισμού, ξέρετε. Διότι τελικά μόνο η Αλήθεια μας ελευθερώνει από την άγνοια που είναι και η μεγαλύτερη και σκληρότερη σκλαβιά. Για την οικονομία η αλήθεια είναι ελεύθερο εμπόριο και Γεφορολόγηση. Αν ο κ.Τζήμερος υιοθετούσε την Γεωφορολόγηση, θα τον υποστήριζα ανεπιφύλακτα.
Φιλικά, Νικόδημος
Υ.Γ. Σύντομα θα αναρτήσουμε άρθρο για τη λειτουργία φιλελεύθερου κράτους.
Ανώνυμος
Κατ' αρχην θα ηθελα να διορθωσω ενα λαθος μου.Το ονομα της εβραικης εταιριας ειναι farmaplus και οχι pharmaplus.Ζητω συγγνωμη εαν εθιξα καποιους.
Ο leon tolstoi στο εργο του'' μια εξομολογηση'' γραφει.Η πιστη βρηκε την εκφραση της στη λεξη 'προοδος'. Εκεινη την εποχη ενιωθα οτι αυτη η λεξη ειχε καποιο νοημα.Κανοντας τη ζωη που εκανα τοτε,βασανιζομουν,οπως καθε ατομο, απο το προβλημα πως να ζησω μια καλυτερη ζωη. Δεν καταλαβαινα ακομα οτι ,δινοντας την απαντηση 'ζω ακολουθωντας την προοδο',μιλουσα ακριβως οπως ενας ανθρωπος που βρισκεται πανω σ' ενα πλοιο που το σπρωχνουν ο ανεμος και τα κυματα και που οταν θεσει στον εαυτο του την σημαντικοτερη,την κρισιμη ερωτηση,'προς τα που να κατευθυνω το πλοιο;' αποφευγει να απαντησει και λεει μονο 'Καπου μας πηγαινουν τα κυματα'. Χαπακιας.