Δελτία Ειδήσεων

Δελτία Ειδήσεων

- in Επικαιρότητα
0

1. Γιατί μας βασανίζετε τόσο ανελέητα κες και κοι Κοσιώνη, Στάη, Τρέμη, Τσαπανίδου, Χατζηνικολάου και λοιπές παρουσιάστριες και λοιποί παρουσιαστές;

Είστε αναμφίβολα εξαίρετοι άνθρωποι αλλά στο Δελτίο Ειδήσεων περιμένω να ακούσω ειδήσεις: τί σημαντικό έχει γίνει στη Χώρα μου και τί σημαντικό έχει γίνει σε άλλες χώρες του πλανήτη. Κι όμως κάποτε περνά μια ολόκληρη ώρα (μαζί με διαφημίσεις) και έχω ακούσει ελάχιστα. Γιατί;

Διότι πpοφανώς δεν γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ειδήσεων και ακατάσχετης φλυαρίας κι έτσι μας δίνετε τις δικές σας απόψεις κι εξηγήσεις για συμβάντα και τεκταινόμενα αντί για γεγονότα. Είναι τόσο δύσκολο να παρουσιάσετε τα γεγονότα ελεύθερα από τις προσωπικές σας εκτιμήσεις;

Σε όλα τα προγράμματα τηλεόρασης που τυπώνονται σε ημερήσιες εφημερίδες ή εβδομαδιαία φύλλα διαβάζουμε “Ειδήσεις”! Κι εσείς ονομάζεστε παρουσιαστές (παρουσιάστριες)! Δεν ονομάζονται αυτές οι δραστηριότητες “ωριαίες συζητήσεις για μερικά γεγονότα” από την κα Τρέμη ή τον κο Χατζηνικολάου και τους βοηθούς τους (ή όποιο άλλο τηλεοπτικό πρόσωπο).

2. Και γιατί καλείτε να μιλήσουν ή δέχεστε να παρέμβουν τηλεφωνικά βουλευτές – και αναφέρω μερικούς στην τύχη – όπως ο κ. Πρωτόπαπας (του ΠΑΣΟΚ) ή ο κ. Στυλιανίδης (της ΝΔ) ή ο κ. Μεντρέκας (του ΚΚΕ); Ή, όπως κάνετε συχνά, βάζετε 2 ή 3 βουλευτές από διαφορετικά κόμματα ταυτόχρονα στο ίδιο Δελτίο;

Είναι δυνατόν ποτέ αυτά τα άβουλα καλοβολεμένα στη Βουλή πλάσματα να πουν το παραμικρό που θα μπορέσει να εκληφθεί ως είδηση; Τα γνωρίζετε χρόνια τώρα. Γνωρίζετε πως θα εκφέρουν μόνο την κομματική γραμμή που χάραξε το Αφεντικό τους και θα την διατυμπανίσουν στην πασίγνωστη ξυλοφωνική συνθηματολογία τους.

Τέτοιες ανυπόφορα ανιαρές παρουσιάσεις μπορούν να γίνονται στις εκπομπές της κας Τσαπανίδου ή της κας Αντωνοπούλου που θεωρούνται μαγκαζίνα ενημερωτικά για κάπως σοβαρότερες πλευρές της ζωής (πολιτική, υγεία, παιδεία κλπ), σε αντίθεση με τις κουτσομπολίστικες ελαφρότητες και χαζομάρες άλλων παρουσιαστριών. Αλλά τί γυρεύουν τέτοια πρόσωπα σε Δελτία Ειδήσεων;

Σίγουρα γνωρίζετε πως αυτά τα πλάσματα ουδέποτε λένε μια προσωπική σκέψη διότι έχουν τόσο συγχωνευθεί στο κομματικό κατεστημένο, που, εκτός από λιγοστές εξαιρέσεις, έχουν χάσει την ικανότητα σκέψης. Αν το Αφεντικό ξάφνου προτείνει ένα δημοψήφισμα όλοι βελάζουν “Ναι-αι-αι! Η Δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία σε δράση! Ναι-αι-αι!” Αν το Αφεντικό αργότερα αλλάξει γνώμη και το δημοψήφισμα αποσυρθεί – “Ναι-αι-αι! Συνετός ο έντιμος πατριώτης, ο άγρυπνος ηγέτης!”

Ο κ. Σαμαράς έθεσε τρεις όρους προτού δεχθεί να συνεργαστεί με τον κ. Παπανδρέου (και κ. Παπούλια) για τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης “Εθνικής Συναίνεσης” (ή ό,τι άλλο). Από τα παράθυρά σας επί μέρες παρέλαυναν τα στοχαστικά σκληροπυρηνικά στελέχη της ΝΔ (και μια λαλίστατη κα βουλευτής εμφανέστατα δικηγορίζουσα) όπου υπεραμύνονταν με την ίδια ξυλοφωνική επιχειρηματολογία της φρονιμάδας του αρχηγού τους. Ένας από τους όρους ήταν η παραίτηση του πρωθυπουργού (κι έτσι η Χώρα μας θα έμενε με ακέφαλη κυβέρνηση για αρκετές μέρες)! Σήμερα, μετά από τέσσερις μέρες διαβουλεύσεων, κανένας όρος του σπουδαίου αρχηγού δεν έχει τηρηθεί!

Γιατί πρέπει εμείς να ακούμε ξανά και ξανά τις ανοησίες των κομματικών αγελών; Μας φθάνουν και περισσεύουν τα κακαρίσματα των κομματαρχών.

3. “Γιατί μας βασανίζετε;” ξαναρωτώ.

Αφού τους καλείτε που τους καλείτε, γιατί δεν τους αφήνετε να ολοκληρώσουν την πρότασή τους; Πρώτον, είναι αγενέστατο να τους διακόπτετε, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε τί έχουν πει ως τα μισά της πρότασής τους. Δεύτερον, είναι φοβερά ενοχλητικό για μας που παρακολουθούμε. Τρίτον σχηματίζουμε πολύ άσχημη γνώμη για σας, διότι εκτός από το να σας αποδίδουμε αγένεια και αλαζονεία, συχνά μας φαίνεται πως δεν προσέχετε ή, άλλοτε, πως κάνετε επίδειξη γνώσεων – ενώ ίσως πάσχετε από την ίδια άγνοια που αγχώνει τους καλεσμένους σας.

Υπάρχει κι ένας τέταρτος σημαντικότατος λόγος. Είναι χρήσιμο να ακούμε ακέραια τη χειμαρρώδη λογοκοπία της κας Κανέλλη και της κας Βόζενμπεργκ ή την εκρηκτική συνθηματολογία του κ. Μεντρέκα ή Πρωτόπαπα ή Τσίπρα κι έτσι να πειθόμαστε και πάλι να μην προσχωρήσουμε σε αυτά τα κόμματα.

Όμως θα ήταν πράγματι καλύτερα να πάψετε να τους καλείτε. Γνωρίζετε πολύ καλά πλέον πως όταν έχετε εκπροσώπους δύο ή πιο πολλών κομμάτων, σύντομα θα μιλούν ταυτόχρονα οπότε θα μπείτε στη συζήτηση κι εσείς και θα έχουμε μια κακοφωνία 3 ή 4 ατόμων και δεν θα καταλαβαίνουμε τίποτα εμείς. Είναι κρίμα να μη μπορείτε να επιβάλλετε την πρέπουσα τάξη. Σας αρέσουν αυτές οι οπερατικές κακοφωνίες;

Σε μένα καθόλου.

4. Γράφει ο κ. Α. Παπαχελάς: Στις τηλεοπτικές μας οθόνες κυριαρχούν χρόνια τώρα συνδικαλιστές, υστερικοί ή γραφικοί πολιτικοί, παράφρονες που παριστάνουν τους ειδικούς και διάφορα άλλα νούμερα. Το καταλαβαίνω ότι τα νούμερα φέρνουν νούμερα σε τηλεθέαση, αλλά κοιτάξετε που φθάσαμε… (Καθημερινή 8/11/11).

Δύο πράγματα τουλάχιστον παραλείπει ο καλός αυτός δημοσιογράφος. Πρώτον ότι πολλοί τηλεπαρουσιαστές (-στριες) συνιστούν μια παρεμφερή και ίσως χειρότερη κατηγορία “νούμερων” με τέτοια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Δεύτερον, όσοι, σαν εμένα, δεν βρίσκουν ούτε διασκεδαστική ούτε ενημερωτική αυτή τη χοντροκομμένη παράσταση που περνά ως ειδησεογραφία στρέφονται σε άλλους διαύλους ενημέρωσης και διασκέδασης.

Ευτυχώς υπάρχουν τα dvd, άλλα δορυφορικά κανάλια και δίλεπτα ή πεντάλεπτα δελτία ειδήσεων.

5. Έκκληση: λυπηθείτε μας!

Tα αφεντικά σας θέλουν νούμερα τηλεθέασης. Ωραία, κάνετε τα διάφορα νούμερά σας με τους συνδικαλιστές, πολιτευτές και άλλους γελοίους τύπους που καλείτε. Εκφράστε και τις απόψεις σας.

Αλλά δώστε μας 20-30 λεπτά πραγματικών ειδήσεων, δίχως τις δικές σας εμβριθείς πλην όμως αχρείαστες φιοριτούρες. Πιθανόν και σεις να υποφέρετε από τη χαμηλή στάθμη των καλεσμένων σας και των εκπομπών σας. Αλλά εσείς πληρώνεστε.

Εμείς όμως πληρώνουμε.

Λυπηθείτε μας, λοιπόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *