Ε1293: Εκκλησιαστική υποκρισία

Ε1293: Εκκλησιαστική υποκρισία

1. Στα Ευαγγέλια ο Ιησούς επίπληττε δριμύτατα τους Γραμματείς και Φαρισαίους «Ουαί υμίν…». Γιατί; Τους παρομοίαζε με ασβεστωμένους καθαρούς τάφους μα εσωτερικά γεμάτους σαπίλα και νέκρα. Γιατί;

Γιατί ήταν υποκριτές. Όλα τα ιερά και όσια που έπρατταν στους ναούς κι έξω από αυτούς ήταν μόνο για το θεαθήναι (Ματθ: 23.13-28).

Και πώς συμπεριφέρονται σήμερα οι ιεράρχες που ισχυρίζονται πως πρεσβεύουν τη διδασκαλία του Χριστού και διοικούν τις εν Χριστώ εκκλησίες;

Ο Ιησούς μπήκε στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Ο ίδιος και οι 12 ζούσαν λιτά, ντύνονταν κι έτρωγαν λιτά. Κι έλεγε, πάντα κατά την Καινή Διαθήκη, «Τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.»

Οι ιεράρχες ταξιδεύουν με λιμουζίνες (χαλάλι τους)! Φοράνε χρυσοποίκιλτα άμφια και τιάρες και μενταγιόν. Και δυστυχώς ούτε τον καίσαρα (=δηλ. κυβέρνηση) ούτε την επιστήμη αναγνωρίζουν για να παραχωρήσουν σε αυτούς αυτά που πρέπει. 

2. Είναι οι εκκλησιαστικοί μας υπεράνω κάθε αρχής κι επιστημονικής γνώσης. Και να μην τολμήσει ένας διευθυντής/μια διευθύντρια σχολείου να κάνει κάποια υπόδειξη για πρέπουσα υγειονομία σύμφωνα με τις επιστημονικές υποδείξεις και τον νόμο! «Εγώ που κρατώ τον σταυρό είμαι ανώτερος. Πώς τολμάς;». Αυτή είναι, δυστυχώς, η ταπεινότητά τους.

Διαλαλούσαν επί ενάμιση έτος πως δεν υπήρχε κορωνοϊός, πως αν υπήρχε θα αντιμετωπιζόταν με αγιασμό και τον σταυρό, τη «θεία μετάληψη», το φίλημα των εικόνων και με προσευχές! Αυτά μάλλον μεταδίδουν τον ιό!

Ωσότου άρχισαν να αρρωσταίνουν εκκλησιαστικοί όλων των τάξεων από παπάδες και μοναχούς/μοναχές ως τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο. Και κανένα εκκλησιαστικό γιατροσόφι δεν απέδωσε. Μόνο η νοσοκομειακή αγωγή.

3. Ενάμιση έτος αργότερα και μετά από μια Εγκύκλιο καθυστερημένη σαν τις αντιλήψεις τους, ξαναβγήνε ο Αρχιεπίσκοπός και ζήτησε να εμβολιαστούν οι εκκλησιαστικοί και οι εκκλησιαζόμενοι. Ο Κώστας Ιορδανίδης εγκωμίασε στην Καθημερινή (19/11/21 «Εκκλησία και Πανδημία») τον Αρχιεπίσκοπο για τη γενναιότητα που δείχνει. 

Δεν αμφιβάλλω πως ο σεπτός Αρχιεπίσκοπος έχει γενναιότητα. Και αναμφίβολα επιθυμεί και τη σωματική υγεία των πιστών όπως και την πνευματική τους υγεία.

Αλλά, κ. Ιορδανίδη, το ερώτημα που τινάζεται τόσο ορμητικά με αγανάκτηση είναι – Πώς στην ευχή έπρεπε να περάσει ενάμιση έτος για να αφυπνιστεί ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος στους κινδύνους που απειλούν τους πιστούς και με τους οποίους οι πιστοί απειλούν όλους τους άλλους και τους εαυτούς τους;

Ναι, υπήρξαν 2-3 Μητροπολίτες (προεξέχοντος του σεβασμιότατου Ζακύνθου) και ορισμένοι ταπεινοί παπάδες που ανενδοίαστα τάχθηκαν εξαρχής υπέρ των μέτρων και υπέρ του εμβολίου. Μα η πλειονότης τάχθηκε κατά των μέτρων και του εμβολιασμού και συντάχθηκε με τον γελοίο Βελόπουλο που πουλάει από την τηλεόραση γιατρικά για τη φαλάκρα και χριστιανικά μαντζούνια και διαφημίζει «Επιστολές του Ιησού»! Πολιτικάντης να σου πετύχει!

Υπήρξαν περιπτώσεις ιερωμένων που νόσησαν κι ένα μοναστήρι καλογριών ολόκληρο, μα το κρατούσαν κρυφό για να μη φανεί η αδυναμία της θρησκείας και της εν Χριστώ και Χριστού Εκκλησίας.

Γενναιότητα είναι να αντιμετωπίσεις το κακό από την αρχή με τη Λογική σου διάκριση και όχι να περιμένεις ενάμιση χρόνο να αρθείς στο μισό ύψος των περιστάσεων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *