Λαγούμια κάτω από τα τείχη

Λαγούμια κάτω από τα τείχη

Τασούλα Καραϊσκάκη

Πριν από μια εβδομάδα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη από την έναρξη του πολέμου, μέσω Zoom, σε τέσσερις Ρώσους δημοσιογράφους, τρεις από φιμωμένα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα, τον ιστότοπο Meduza, το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd, την εφημερίδα Novaya Gazeta (μέσα σε τρεις δεκαετίες έχουν δολοφονηθεί έξι δημοσιογράφοι της) και έναν ανταποκριτή της εφημερίδας Kommersant. Η μετάδοση της συνέντευξης απαγορεύτηκε από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, όμως εκατοντάδες χιλιάδες εντός και εκτός Ρωσίας την είδαν μέσα σε λίγες ώρες στο YouTube, στο γερμανικό OstWest, στο jaj.gr και αλλού.

Η τεχνολογία σκάβει λαγούμια κάτω από τα τείχη επιτρέποντας την πρόσβαση σε κλειδωμένους ιστότοπους και μη λογοκριμένες πληροφορίες. Συνδέσεις VPN, δηλαδή εικονικού ιδιωτικού δικτύου που θωρακίζουν την τοποθεσία και την ταυτότητα του χρήση και ξεκλειδώνουν απαγορευμένα περιεχόμενα, εφαρμογές απορρήτου, λογισμικά που καλύπτουν μεμονωμένες συνδέσεις στο διαδίκτυο σαν φλούδες κρεμμυδιού παρέχοντας πλήρη ανωνυμία, ιδιωτικές συνδέσεις οι οποίες εξαφανίζονται σαν νιφάδες χιονιού που λιώνουν καθώς αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις, κρυπτογραφημένα μηνύματα Telegram κ.ά. έχουν εκτοξευτεί στη Ρωσία ανοίγοντας λιγάκι τα σφαλισμένα παράθυρα στον κόσμο. Μετά το μαύρο από τη Roskomnadzor στο BBC, τη Deutsche Welle, τη Φωνή της Αμερικής, το Radio Free Europe/Radio Liberty, το Current Time που εκπέμπει από την Πράγα, η πρόσβαση στο ρωσικό τους περιεχόμενο πολλαπλασιάστηκε συγκριτικά με τις ημέρες ελεύθερης διασύνδεσης προ της εισβολής. Για το σπάσιμο του φράχτη προς την αλήθεια όχι μόνο επιστρατεύτηκαν λύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως η εφαρμογή κωδικοποιημένης πρόσβασης app της Deutsche Welle, αλλά ξεθάφτηκαν και ξεπερασμένες λύσεις χαμηλής τεχνολογίας. Για παράδειγμα το BBC επανέφερε τις εκπομπές σε βραχέα κύματα αποκλειστικά για τη Ρωσία και την ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ εγκαινίασαν ένα δορυφορικό κανάλι που εκπέμπει στα ΑΜ.

Είναι ένας πόλεμος μεταξύ της αυταρχικής κατασταλτικής Ρωσίας και ακτιβιστών, οργανώσεων, εταιρειών, δυτικών κυβερνήσεων που επενδύουν στην ανεμπόδιστη ενημέρωση ως ένα από τα βασικότερα μη στρατιωτικά μέσα άμυνας διευκολύνοντας την ασφαλή (αφανή) πρόσβαση των Ρώσων στα συμβαίνοντα, όπως το μακελειό στη Μπούτσα. Αποτελεί στοίχημα των δυτικών η αντίσταση στην τυραννία του προπαγανδιστικού ψεύδους, στη μετα-αλήθεια του Πούτιν, ο οποίος με τη διαρκή επανάληψη παραπλανητικών συνθημάτων και μύθων κρατά τους πολίτες του στην άγνοια και την υποταγή, μακριά από τον θόρυβο του θανάτου, από την πλημμυρίδα των δακρύων. Η οργουελική ρωσική τεχνοεπιτήρηση διαβρώνεται με τα μέσα που έχει οικοδομηθεί. Είναι η αέναη διπλή χρήση των ανθρώπινων επιτευγμάτων: η υποχθόνια και η λυτρωτική.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *