76. Διεθνή: Μια σύγχρονη άποψη της Ρωσίας

76. Διεθνή: Μια σύγχρονη άποψη της Ρωσίας

- in Διεθνή
0

Εδώ και μερικά χρόνια η μετασοβιετική Ρωσία θεωρείται “Νιγηρία με χιόνια” (και η Νιγηρία “Μαύρη Ρωσία”). Ο πίνακας με ορισμένα στατιστικά στηρίζει αυτή τη θεώρηση: Sergey Brin, ο συνιδρυτής του Google.

Στο επίπεδο διαφθοράς οι δύο χώρες είναι κοντά με θέσεις 131 η Ρωσία και 136 η Νιγηρία. Με προσδόκιμη βιωσιμότητα 58 και 55. Με φόνους για κάθε 100.000: η Ρωσία 11,31, η Νιγηρία 9,79 κλπ. (Ομολογώ πως δεν ξέρω αν άλλες χώρες προσεγγίζουν όμοιες στατιστικές).

Η μεγαλομανία του Πούτιν εκτείνεται σε πανεθνικό επίπεδο. Λέγεται πως έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο (εκτός από τον Μπάιντεν τώρα) να ανακοινώνει επίσημα πως η Ρωσία είναι “μια υπερδύναμη”, ισότιμη με τις άλλες υπερδυνάμεις. Το θεωρεί δικό του επίτευγμα (!;) και προς αυτό στοχεύουν οι κινήσεις του στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Του κακοφάνηκε που ο Μπάρακ Ομπάμα περιέγραψε τη Ρωσία ως “περιφερειακή δύναμη”. Το θεώρησε ταπεινωτικό. Μα, φυσικά, αυτός δεν είναι ο λόγος που στράφηκε κατά της Δύσης. Η εχθρότητα κατά της Δύσης ήταν ήδη αναπτυγμένη στην εποχή του Μπρέζνιεφ έχοντας πάρει σαφή μορφή στην εποχή του Χρουστσόφ μετά την εισβολή στην Πράγα (Αύγουστος 1968) στη δεκαετία 1970. Τότε οι εθνικιστές και σταλινικοί αντιτάχθηκαν ενάντια στη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, που σηματοδότησε η Κρυφή Ομιλία του Χρουστσόφ στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) με την αποδόμηση του Στάλιν και πήραν νέα ώθηση με την εισβολή, για να απορρίψουν κάθε Δυτική επίδραση την οποία στηλίτευαν ως “ύπουλη και διεφθαρμένη απειλή για τον ρωσικό λαό”. Και το ΝΑΤΟ πολιορκούσε την αναπτυσσόμενη ΕΣΣΔ!!!

Στην Ευρώπη τώρα η Ρωσία θεωρείται “το Βενζινάδικο με πυρηνικά”. Μερικοί βρίσκουν την ονομασία κολακευτική.

Ο Radinsky, επικεφαλής της Ένωσης Κατασκευαστών Συσκευών Πετρελαίου και Αερίου, είπε πρόσφατα – “Στα ρωσικά διυλιστήρια κάθε αντλία, κάθε βαλβίδα, κάθε συσκευή, είναι κατά 90% από το εξωτερικό και η νοητική παραγωγή είναι 100% Δυτική”!

Με άλλα λόγια το Βενζινάδικο είναι δανεισμένο ολοκληρωτικά από τη Δύση! Η απέραντη Ρωσία έχει πετρέλαιο και αέριο στο υπέδαφός της μα δεν μπορεί να το αντλήσει και να το εκμεταλλευτεί χωρίς τη Δυτική νόηση και τεχνολογία.

Στο μεταξύ η πολιτισμένη Δύση, που αφυπνίσθηκε χάρη στην “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” των Ρώσων που βομβαρδίζουν γενικά την Ουκρανία μαζί και χιλιάδες αμάχους, έχει κατεβάσει τη Ρωσία στο επίπεδο που βρίσκονται η Βόρειος Κορέα (κι αυτή με “νιουκς” πυρηνικά), το Ιράν, η Κούβα και η Ερυθραία – χώρες που προωθούν τρομοκρατία.

Κοιτάξτε την απόπειρα να φαίνεται ίση αν όχι καλύτερη Δυτική χώρα η Ρωσία. Είναι μερικές φωτογραφίες από το Εμπορικό Κέντρο στον σταθμό Okhotni Ryad στο Μετρό της Μόσχας λίγες δεκάδες μέτρα από το γραφείο του Πούτιν στο Κρεμλίνο. Μετά την εισβολή και τις

κυρώσεις βλέπουμε, όμως, ενδείξεις κατιούσας. Χρυσαφικά και πολύτιμοι λίθοι πλέον δεν ενδιαφέρουν όσο παλιά: να το ακριβό κοσμηματοπωλείο Σοκολόφ όπου η αναλογία προσωπικού προς πελάτες είναι 4 προς 0 (μηδέν). Στην επόμενη βλέπετε ένα αμερικανικό Starbucks, μόνο που από το μαγαζί λείπουν και τα “ελάφια” και τα “δολάρια” (bucks). Μα τα “ελάφια” συγκεντρώνονται (στην μεθεπόμενη) ακόμα και τώρα, 70 έτη αργότερα, κάτω από

ρομαντικές φωτογραφίες από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Μα δεν τις κοιτούν!

Και η μανία με τη Μόδα συνεχίζει με μεταμοντέρνα συνολάκια για τους (κρύους) δρόμους!

Να και μια ματιά στο άδειο για την ώρα, μα σύντομο ίσως μέλλον με την παρουσία της Κίνας! Και όλα αυτά στο ίδιο Εμπορικό Κέντρο του Βενζινάδικου.

Γι’ αυτό ο πρόεδρος Πούτιν σηκώνει και κουνάει τη σφιγμένη γροθιά του και θυμίζει πως το Βενζινάδικο παρέχει τα απαραίτητα καύσιμα στην Ευρώπη μα έχει και τα “νιουκς”.

Και το τονίζει με Ζ (Ζήτω για τον Πούτιν, Ζήτω για τη νίκη, Ζήτω για την πατρίδα), το Ζ που είναι η μισή Ναζιστική σβάστικα, την οποία κουνά τώρα κατά των Ναζιστών στην Ουκρανία και όπου αλλού!

Οι Ρώσοι αντιφρονούντες υποδείχνουν δυο άλλα σημαντικά πράγματα.

Με την “ειδική επιχείρηση” εναντίον των Ναζί στην Ουκρανία μειώνονται πληθυσμιακά οι νέοι καθώς στρατολογούνται και, με παραβίαση του Συντάγματος, στέλνονται να πεθάνουν εκεί χωρίς καν να ξέρουν γιατί. Ακολουθούν αναγκαστικά το Ζ!

Είναι δύσκολο να κατανοηθούν οι σκοποί της “ειδικής επιχείρησης”. Διότι οι επίσημες δηλώσεις στα (κρατικά πλέον) ΜΜΕ δίνουν διαφορετικές εκδοχές κάθε λίγες μέρες. Δηλαδή, οι ίδιοι οι Ρώσοι πολίτες έχουν δυσκολία να καταλάβουν.

Αλλά, Ζήτω, αν εκφέρεις άλλη από την τρέχουσα εκδοχή φωναχτά ως διαμαρτυρία, κινδυνεύεις να ζήσεις 15 έτη σε φυλακή. Πολύ ζαβολιάρης ο Πούτιν! Ή μόνο ζαβό-ς;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *