26. Διεθνή: Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία

26. Διεθνή: Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία

- in Διεθνή
0

1. Όλος ο κόσμος σχεδόν στη Δύση εγκωμιάζει τη Νέα Ζηλανδία και τις άξιες κυβερνήσεις της, ιδίως την Jacinda Ardern (πρωθυπουργός από 26/10/17).

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας έχουν κάνει γενναίες περικοπές στις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα. Έχει γίνει παράδειγμα η Νέα Ζηλανδία προς μίμηση για τις χώρες που προσβλέπουν σε μία πολιτική Ειρήνευσης. Έχει λίγο στρατό ξηράς, καθόλου ετοιμοπόλεμη μαχητική αεροπορία και μόνο δύο επιθετικά πλοία υπολογίσιμου βεληνεκούς – μα αυτά κρατούνται για την άμυνα της χώρας!

Έτσι οι Νεοζηλανδοί δρέπουν εγκώμια και βελτιώνουν την οικονομία τους καθώς τα πρώην εξοπλιστικά κονδύλια διοχετεύονται σε άλλους τομείς ή, καθώς έχουν ανάλογα μειωθεί και οι φόροι που πληρώνουν οι κάτοικοι της χώρας.

2. Τώρα, αν ζούσαμε σε ιδανικές συνθήκες ειρήνης όπου οι πάντες επιδιώκουν ειλικρινείς φιλειρηνικές καταστάσεις παντού, τέτοια πολιτική θα ήταν αξιέπαινη. Μα δεν έχουμε τέτοιες συνθήκες. Μερικές χώρες είναι φανερά επεκτατικές κι επιθετικές (Τουρκία), άλλες είναι κάπως απρόβλεπτες (Αμερική, Κίνα, Ρωσία). Υπάρχουν επίσης αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις που εισδύουν σε πολλές χώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις εκβιάζουν και πιέζουν κυβερνήσεις (και στην Ασία και στην Αφρική).

Αν ξεσπούσε κάποιος πόλεμος στη νοτιοανατολική Ασία, σε κείνες τις θάλασσες ως τη Νότια Γουινέα, τι θα έκανε η Νέα Ζηλανδία;

Οι Νεοζηλανδοί (Κίουϊς, τους λένε κοροϊδευτικά οι Βρετανοί και οι Αυστραλοί) δεν είναι φοβιτσιάρηδες. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έστειλαν στρατό να πολεμήσει με τους Βρετανούς ενάντια στις χιτλερικές ορδές στη Βόρειο Αφρική και πολέμησαν παντού γενναία (και στην Ελλάδα, στην Κρήτη).

Μα τώρα, τι δυνάμεις θα μπορούσαν να παρατάξουν;

3. Οι Νεοζηλανδοί αναπαύονται στην ασφάλεια που τους παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας – η οποία δεν μειώνει τις στρατιωτικές της δαπάνες και, μάλιστα, διατηρεί ενεργή συμμαχία με χώρες της (Βρετανικής) Κοινοπολιτείας και με τις ΗΠΑ (αν και τελευταία είναι απρόβλεπτη). Η Νέα Ζηλανδία (τα δυο νησιά νοτιο-ανατολικά της Αυστραλίας) παίζει τώρα έναν δόλιο ρόλο καθόλου έντιμο.

Ο χάρτης δείχνει καθαρά πως σκέφτονται την κατάσταση πολέμου οι Νεοζηλανδοί.

Διότι επαφίονται στη στρατιωτική δύναμη των Αυστραλών και τους συμμάχους τους στη Δύση ενώ αυτοί βυθίζονται σε μία ονειροπαρμένη κατάσταση Νέας Εποχής. Ως χώρα, γίνεται ολοένα πιο αφερέγγυα – αφού η προσφορά της σε μία σύρραξη θα ήταν μόνο 2 πολεμικά πλοία τα οποία όμως θα έμεναν στη Νέα Ζηλανδία για την άμυνά της!

Θα έπρεπε σίγουρα να συνέλθουν οι Νεοζηλανδοί και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους παραδοσιακούς συμμάχους τους. Είμαι βέβαιος πως οι Αυστραλοί ( = Aussies, κοροϊδευτικά) θα υπερασπιστούν και τη Νέα Ζηλανδία αν υπάρξει τέτοια ανάγκη, μα οι Νεοζηλανδοί θα έπρεπε να είναι και να φέρονται ως καλοί σύμμαχοι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *