17. Διεθνή: Κίνα και Μουσουλμάνοι

17. Διεθνή: Κίνα και Μουσουλμάνοι

- in Διεθνή
0

1. Έχω γράψει για το θέμα παλαιότερα και σε σχέση με τους Uighur και σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και τη βοήθεια που δίνει ο Ερντογάν στους Τουρκμένιους αυτονομιστές.

Η Κίνα είναι μια σύγχρονη χώρα με σύγχρονο κράτος, σύγχρονα πολιτικά ήθη και ηγετικά πρόσωπα και σύγχρονους ανθρώπους. Με αυτά θέλω να πω, πως δεν μπορεί να είναι μια ιδανική Πολιτεία όπως ίσως τη θέλουν, ή θα την ήθελαν, πολλοί. Μα ούτε κι ένα καταπιεστικό, ανελεύθερο κράτος λόγω του ΚΚΚ που κυβερνά δίχως αντιπολίτευση. Έχει τα καλά και τα κακά του. Νομίζω, όμως, μετά από πολλή ενδελεχή έρευνα, πως έχει, παρά το μονοκομματικό καθεστώς και την παραπλανητική προπαγάνδα των Αμερικανών, περισσότερα καλά από πολλές ψευτοφιλελεύθερες δημοκρατίες.

2. Πολλά άρθρα στο Διαδίκτυο κατηγορούν την κινέζικη κυβέρνηση πως καταπιέζει το Θιβέτ και τους Ουίγκουρ στη Νότια Xinjiang (δυτική Κίνα). Για το Θιβέτ θα γράψω αργότερα.

Επαναλαμβάνω πως, σύμφωνα με μερικούς δημοσιογράφους, ανεξάρτητους και σχετικά ουδέτερους, δεν καταπιέζονται οι Ουίγκουρ, ούτε διώκονται για την πίστη τους (Ισλάμ), ούτε κινεζοποιούνται.

Ναι, υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης που είναι φυλακές κι εδώ κρατούνται περίπου 13.000 Ουίγκουρ μουσουλμάνοι. Μα τι είναι αυτοί;

Αυτοί είναι τρομοκράτες αποσχιστές, όπως έχω ξαναγράψει, που συνεργάζονταν με άλλες ομάδες τουρκικών φυλών και πολλοί είχαν εκπαιδευτεί στη Μέση Ανατολή (ίσως και στην Τουρκία) κι επιδίδονταν σε κοινές τρομοκρατικές πράξεις όπως βομβισμοί και δολοφονίες…

Πολλοί από αυτούς είναι νέοι από φτωχές οικογένειες δίχως παιδεία και δίχως γνώση της γενικής κινέζικης γλώσσας (Μάνταριν) που δεν έβρισκαν δουλειά και δεν είχαν τι να κάνουν. Πριν το 2016 προσχωρούσαν στις τρομοκρατικές ομάδες του Τουρκεστάν και προκαλούσαν αιματηρές φασαρίες.

3. Τι έπρεπε να κάνει το ΚΚΚ (ή η κυβέρνηση);

Τι κάνουν, οι κυβερνήσεις στις σοσιαλδημοκρατίες της Δύσης;

Όπου υπάρχει αδύναμη κυβέρνηση αιθεροβαμόνων (όπως του Τσίπρα 2015-2019), οι ταραχοποιοί αφήνονται να κάνουν το κέφι τους (ως “επαναστατικοί” ήρωες, συχνά) σε βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Όπου υπάρχει πιο συνετή και ισχυρή κυβέρνηση, αυξάνονται οι δυνάμεις Ασφαλείας και προωθείται το κυνήγι των τρομοκρατών – στην Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία.

Το ίδιο έκανε και η Κίνα. Η ασφάλεια στη Χσιντζιάνγκ αυξήθηκε ποικιλότροπα με όλα τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και ανθρώπων. Έτσι εξηγείται η αυξημένη παρουσία αστυνομίας και στρατού και καμερών παντού – για τα οποία γκρινιάζουν οι ψευτοφιλελεύθεροι.

Οι κρατούμενοι Ουίγκουρ επιμορφώνονται και οι ανεπάγγελτοι εκπαιδεύονται σε επαγγελματική κατάρτιση σε ειδικά Κέντρα.

4. Δεν υπάρχουν άλλα στρατόπεδα.

Τα προγράμματα γενικής κι επαγγελματικής επιμόρφωσης δεν είναι σαν τα παλαιά γκουλάγκ. Εδώ τώρα οι κρατούμενοι εκπαιδεύονται για 6 μέρες την εβδομάδα και την 7η πάνε στα σπίτια τους, αν έχουν ή θέλουν!

Τον Δεκέμβριο 2018 η Οργάνωση για Ισλαμική Συνεργασία με 56 χώρες-μέλη εξέφρασαν φόβους ότι γινόταν καταπίεση. Μετά όμως από την επίσκεψη κι επιθεώρηση των στρατοπέδων και κέντρων επιμόρφωσης, τον Μάρτιο 2019 η Γραμματεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκωμιάζει τις προσπάθειες της Κινέζικης κυβέρνησης να φροντίζει επαρκώς τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουίγκουρ!

Αυτά τα επίσημα έγγραφα υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *