13. Διεθνή: Κανονικότητα στη Συρία

13. Διεθνή: Κανονικότητα στη Συρία

- in Διεθνή
0

1. Στις εθνικές εκλογές Ιουλίου 2020 το κόμμα του Bashar al-Assad κέρδισε 177 από τις 250 έδρες αποκτώντας καθαρή αυτοδύναμη πλειοψηφία. Μόλις 33% ψήφισαν (από 57% το 2016) λόγω της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου και της οικονομικής δυσπραγίας. Η πανδημία επίσης έπαιξε κάποιο ρόλο.

Η αντιπολίτευση, φυσικά, θεώρησε την υπόθεση θεατρική παράσταση εκ μέρους των Ασάντ και “παράνομη”! Ίσως, από μια άποψη, να έχουν δίκιο. Δεν υπήρξαν ελεύθερες εκλογές από τότε που το κόμμα Μπαθ των Ασάντ ήρθε στην εξουσία.

Υπάρχει φοβερός πληθωρισμός. Το 80% του πληθυσμού ζει σε φτώχεια και τώρα απειλούνται με λιμοκτονία μέσα στα ερείπια.

Πολλά εκατομμύρια Σύριοι έφυγαν πρόσφυγες στην Τουρκία, Ελλάδα, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιορδανία, στον Λίβανο. Πάνω από 600.000 πέθαναν στον βάρβαρο πόλεμο, και μαχόμενοι και άμαχοι και από τις δυο πλευρές.

2. Εντούτοις, ο εμφύλιος φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του. Πολλές περιοχές της χώρας έχουν ησυχάσει και οι ισλαμιστές τρομοκράτες που υποστηρίζονταν από ξένες δυνάμεις (“μετριοπαθείς επαναστάτες” τους έλεγαν οι υποστηρικτές τους) έχουν εξοντωθεί. Μέρη όπως οι Χομς και Αλέππο έχουν ανοικοδομηθεί και περίπου ένα εκατομμύριο έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, όσα απέμειναν κατοικήσιμα. Μα φυσικά θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και μεγάλα κεφάλαια για να επανέλθει ο παλιός ρυθμός «κανονικότητας».

Αναμένεται τώρα πως οι Ρώσοι κυρίως θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην ανοικοδόμηση μα θα βοηθήσουν τα Εμιράτα και η Σουδαραβία.

3. Αλλά τώρα εμπλέκεται και το Ισραήλ και το Ιράν.

Οι Ρώσοι στηρίζουν το καθεστώς του Ασάντ. Οι Τούρκοι στηρίζουν ορισμένους συμμαχικούς επαναστάτες. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε κατάπαυση εχθροπραξιών και οργανώνουν περιπολίες ειρήνευσης. Οι Ιρανοί επίσης βοηθούν με όπλα και άντρες και το Ισραήλ ένιωσε να απειλούνται τα βόρεια σύνορά του.

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους Σύριους να έχουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Khordad, ρωσικής τεχνολογίας, μα ανεπτυγμένους τώρα στο αμυντικό οπλοστάσιο του Ιράν. Οι Ρώσοι έχουν τους πολύ ισχυρότερους πυραύλους S-300 στις δικές τους βάσεις στη Συρία μα δεν τους δίνουν σε Σύριους. Το Ιράν μπορεί να δώσει τους Khordad. Ως εκ τούτου Ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν ιρανικές δυνάμεις στη Συρία.

4. Η Συρία έχει μεγάλη ποικιλία εθνοτήτων και θρησκειών με τις σέχτες τους. Χρειάζεται κάποιον πολιτικό ηγέτη δίχως προφανείς έντονες σχέσεις με κάποια από αυτές.

Ο Ασάντ είναι τέτοιος. Πολλοί είναι εχθρικοί και αναμφίβολα υπάρχει μεγάλη διαφθορά. Μα δεν φαίνεται κάποιος άλλος ικανός να αναλάβει.

Επενδύσεις άρχισαν να εισέρχονται στη Συρία και η ανοικοδόμηση έχει ξεκινήσει, όπως ανέφερα ήδη, σε πολλές περιοχές και πολλούς τομείς.

Η επικράτηση των ισλαμικών (φανατικών) δυνάμεων δεν θα εξασφάλιζε ποτέ την ειρήνη στη χώρα. Αυτοί ήθελαν και θέλουν να εγκαθιδρύσουν τον θρησκευτικό νόμο Σαρία και να κατρακυλήσουν 200 χρόνια πίσω. Ευτυχώς αυτοί οι δήθεν “δημοκρατικοί πολεμιστές για ελευθερία” έχουν υποχωρήσει σε όλα τα μέτωπα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *