11. Διεθνή: Ποια η πρώτη ανάκαμψη από την πανδημία;

11. Διεθνή: Ποια η πρώτη ανάκαμψη από την πανδημία;

- in Διεθνή
0

Κάποιος Mowen Gola κάνει μια εκτίμηση στο Διαδίκτυο για τη χώρα που πρώτη θα ανακάμψει από την οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου της οικονομίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ (IMF) πρωταθλήτρια θα είναι η Κίνα.

Σε έκθεση του στον Ιούνιο 2020 το ΔΝΤ με τα στοιχεία που έχει για τους πρώτους 5 μήνες του έτους, οπότε η κρίση κορυφώθηκε (αν και η κορύφωση συνεχίζει στην Ινδία και τη Λατινική Αμερική), η εκτίμηση του Ταμείου είναι πολύ πιο δυσοίωνη για το 2020 από το 2009 (A crisis like no other: An uncertain recovery).

Ένας δε από τους σπουδαιότερους επενδυτές, ο Ray Dalio, μιλά για κραχ, όχι κρίση, σαν εκείνο του 1929 και την τρομακτική ύφεση του 1930. Οι οικονομίες παγκοσμίως θα συρρικνωθούν κατά σχεδόν -5% μα μερικές από τις προηγμένες χώρες μπορεί να φθάσουν και -8%.

 

Ο πίνακας δείχνει τη μείωση στο ΑΕΠ (=Gross Domestic Product = GDP). Σαν συνέπεια θα υπάρξει μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε 175 χώρες!

Η Κίνα είχε μια μείωση στο ΑΕΠ πέρυσι όπως και φέτος ήδη. Μα είναι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΝΤ, η μόνη χώρα που διατηρεί θετικό πρόσημο με σίγουρο 1% φέτος. Και οι προβλέψεις του ΔΝΤ (που δεν είναι οργανισμός με προ-Κινέζικη εύνοια) δίνουν αλματώδη αύξηση του ΑΕΠ για το 2021.

Έτσι το 2021 η Κίνα θα έχει την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Όσο και αν το φοβούνται ο Τραμπ και οι πολιτικάντηδες στις ΗΠΑ, όσο και αν ουρλιάζουν ή θρηνούν, θα υποχωρήσουν, όσο και αν δεν τους αρέσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

255. Πολιτική Οικονομία: Δυσκολίες Δημοκρατίας

1. Ακολουθώντας τον δάσκαλό του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης,