79. Διεθνή: Κλεφτή ματιά σε Ρωσική επαρχία

79. Διεθνή: Κλεφτή ματιά σε Ρωσική επαρχία

- in Διεθνή
0

Aντιγράφω από τον Misha Firer, Ρώσο αντιφρονούντα με ωραία αίσθηση χιούμορ. Μας ξεναγεί στην επαρχιακή πόλη Vishny Volochek, νομός Tver, ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη. Πληθυσμός 48.000. Τουρίστες σαν τον ίδιο έρχονται για να δουν τα ερείπια των σπιτιών όπως στην Πομπηία. Μόνο που εδώ εξακολουθούν να ζουν άνθρωποι. Έχουν μάλιστα και ηλεκτρισμό.

Να μερικά ερειπωμένα κτίρια, μάλλον ακατοίκητα! Μα και κατοικημένα!

Να, μια ευκατάστατη συνοικία και μια σύγχρονη οικοδομή από τούβλα.

Η εκκλησία με τους επίχρυσους τρούλους της πάντα φροντισμένη για τους θεοσεβείς.

Να και τα Όργανα του Νόμου. Το χρήμα εδώ όπως παντού στην Αγία Ρωσία είναι big business. Τα όργανα, στην παραστρατιωτική στολή τους λειτουργούν ως χρεο-συλλέκτες. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν δάνεια από τράπεζες για πλυντήρια, τηλεοράσεις, κινητά (smartphones) και παρόμοια. Το τμήμα των συλλεκτών είναι δίπλα σε γραφείο κηδειών! Big business!

Υπάρχει και κανάλι κατασκευασμένο από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου (17ος αιώνας). Έχοντας επισκεφθεί την Ολλανδία με τα πολλά κανάλια, προώθησε το φτιάξιμο καναλιών σε όλη την περιοχή από την Αγία Πετρούπολη ως τη Μόσχα. Κανείς δεν τόλμησε να του πει πως η ρωσική γη δεν ήταν, όπως στην Ολλανδία, χαμηλότερη από τη θάλασσα. Και βέβαια ψαρεύεις διάφορα!

Οι νεολαίοι έχουν πιο ενδιαφέρουσες ασχολίες. Μαζεύονται στο κανάλι για περπάτημα ή άλλα παιχνίδια ή σε ένα ανοιχτό θέατρο. Στον τοίχο της σκηνής είναι ζωγραφιές παιδιών με πορτρέτα και άρματα και οπλισμένους στρατιώτες στη μνήμη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Ο μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος είναι το πιο λαμπρό φως της κουλτούρας μας. Τα άλλα, τα πιο πολλά, έχουν περάσει στην καθημερινή χυδαιότητα της προσπάθειας επιβίωσης.

Στη συνέχεια βλέπουμε ένα φημισμένο κτήριο του 19ου αιώνα που ήταν εμπορικά καταστήματα για είδη πολυτελείας μα τώρα χρησιμεύει για στάση λεωφορείου!

Έχουμε μια ισχυρή απέχθεια στο να ανακαινίζουμε και να διορθώνουμε τα παλιά και τα χαλασμένα.

Απέχθεια και στο να πετάμε τα άχρηστα, όπως αυτό το άγαλμα του Βλαδίμιρου Ουλιάνοφ Λένιν που πεισματικά δείχνει τον δρόμο όπου χαθήκαμε για 70 χρόνια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *