63. Διεθνή: Ισραηλινή διπλωματία

63. Διεθνή: Ισραηλινή διπλωματία

- in Διεθνή
0

1. Δεν μπορεί κάποιος που εξετάζει τη διεθνή σκακιέρα, κυρίως δε στην Ανατολική Μεσόγειο, να αγνοήσει τη διπλωματία και το εμπόριο του Ισραήλ, το οποίο παίζει θαυμάσια σε όλες τις κατευθύνσεις.

Στην ιστορία του το εβραϊκό έθνος ήταν πάντα μεμονωμένο και παντού διωκόμενο ή καταπιεσμένο. Υπήρχε φθόνος από τους γηγενείς σε κάθε χώρα όπου ρίζωσε μια κοινότητα Εβραίων μικρή ή μεγάλη. Διότι συνήθως ήταν ευκατάστατες οικογένειες και δάνειζαν χρήματα – κάτι που ο χριστιανισμός απαγόρευε στον Μεσαίωνα. Μα και όπου ήταν φτωχοί, ιδίως αφού τους είχαν λεηλατήσει οι καλοί χριστιανοί, πάλι τους μισούσαν οι θρησκευόμενοι γηγενείς χριστιανοί, διότι τους θεωρούσαν υπεύθυνους για τη θανάτωση του Χριστού, έστω και αν ο θάνατος υποτίθεται πως ήταν προδιαγεγραμμένος από τη βούληση του Θεού.

2. Μετά το 1948, οπότε το Ισραήλ έγινε πια κράτος ανεξάρτητο και καταφύγιο για τους απανταχού Εβραίους, το μίσος δεν κόπασε μα οπωσδήποτε μετριάστηκε. Εκτός από ορισμένους Άραβες που αρχικά θεώρησαν τους Εβραίους υπεύθυνους για τα πάθη των «Παλαιστινίων» – ωσότου πολλά αραβικά κράτη αντιλήφθηκαν πως οι «Παλαιστίνιοι» ήταν εξίσου υπεύθυνοι.

Παρά τις καταδίκες του Ισραήλ, ιδίως την εποχή που η KGB προωθούσε τους τρομοκράτες «Παλαιστίνιους» και την αντι-εβραϊκή προπαγάνδα της, πολλές χώρες, ακόμα και αραβικές, είχαν παρασκηνιακές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο έκανε παρασκηνιακή διπλωματία με τις υπερδυνάμεις: Αμερική και Ρωσία και τώρα Κίνα. Είχε δε πολύ καλές σχέσεις με μικρότερες δυνάμεις – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία.

Τώρα, εκτός από την Κίνα, έφτιαξε διπλωματικές σχέσεις και με ορισμένες αραβικές χώρες – Ιορδανία, Αίγυπτο, Εμιράτα.

3. Οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία είναι σχεδόν φυσικές μα και απαραίτητες.

Η Ρωσία έχει ένα πόδι σταθερά στη Συρία και η Συρία είναι μια γειτονική χώρα που εξ αρχής ενδιέφερε το Ισραήλ. Η Ρωσία δεν απειλεί το Ισραήλ και ο Πούτιν είναι ίσως ο πιο θερμός υποστηρικτής των Εβραίων από την Επανάσταση του 1917 και δώθε.

Υπάρχουν στο Ισραήλ χιλιάδες Εβραίοι από τη Σοβιετική Ένωση. Και αυτοί έχουν συγγενείς (πολλές χιλιάδες, συνολικά) στη Ρωσία, όπως και στην Ουκρανία. Έτσι υπάρχουν στενοί δεσμοί πέρα από διπλωματικά και οικονομικά ενδιαφέροντα.

Στη διπλωματία πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία για να μπορούν να αντισταθμίζουν τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και Ρωσίας – Περσίας.

Υπάρχουν και κάποιες στρατιωτικές ανταλλαγές και συνεργασίες.

Από το 2008 υπάρχει (σχεδόν) ελεύθερη δίχως βίζα μετακίνηση για τους πολίτες των δυο χωρών.

4. Οι σχέσεις με την Κίνα είναι πιο λεπτές και πιο περίπλοκες. Διότι η Κίνα έχει μια οικονομία 30 φορές μεγαλύτερη του Ισραήλ.

Το 2019 οι εξαγωγές του Ισραήλ στην Κίνα ανήλθαν σε 4,85 δις $ ενώ οι εισαγωγές ήταν σχεδόν διπλάσιες, 9,92 δις $. Η εμπορική συνεργασία με την Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη για το Ισραήλ. Εξάγει ολοκληρωμένα κυκλώματα, ηλεκτρικά μηχανήματα και όργανα μέτρησης καθώς και ορισμένες υπηρεσίες. Συγχρόνως εισάγει άζωτο (και υποπροϊόντα του), ραδιοτηλεοπτικά όργανα και υπολογιστές.

Ο Ιουδαϊσμός θεωρείται νόμιμη, αναγνωρισμένη θρησκεία στην Κίνα και υπάρχει μια εδραιωμένη εβραϊκή κοινότητα εκεί, στο Πεκίνο και στη Σαγκάη.

Στο Ισραήλ υπάρχουν περίπου 20.000 Κινέζοι, εργαζόμενοι ως επί το πλείστον.

Οι Ισραηλινοί δεν παρεμβαίνουν ούτε καν σχολιάζοντας τα εσωτερικά της Κίνας. Οι Κινέζοι αναγνώρισαν τους Παλαιστίνιους της Χαμάς ως αντιπροσώπους, καταδικάζουν την πολιτική του Ισραήλ που δημιουργεί οικισμούς και θέλουν ένα ανεξάρτητο κράτος Παλαιστινίων.

Ταυτόχρονα στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ειρήνης και καταδικάζουν τη βία (Παλαιστινίων) κι έχουν συνεργασία στα Στρατιωτικά με το Ισραήλ που τους παραχώρησε το βόρειο μέρος του λιμανιού της Χάιφα!

Δεν υπάρχει κράτος του ίδιου μεγέθους που να επιδίδεται σε τόσο επιτυχημένη διπλωματική κι εμπορική δραστηριότητα σαν το Ισραήλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *