95. Διεθνή: Τουρκία

95. Διεθνή: Τουρκία

- in Διεθνή
0

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια ευνοϊκή “γεωπολιτική” τοποθεσία, ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και Ασία από τη μια πλευρά και τα Βαλκάνια και την Ευρώπη από την άλλη. Είναι επίσης κοντά στη Ρωσία κι ελέγχει τα Στενά του Βόσπορου που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα.

Επιπλέον είναι μια γεωγραφικά μεγάλη χώρα με πληθυσμό 80 εκμ., που σημαίνει μια πολύ μεγάλη αγορά.

Γεωπολιτικά ήταν πολύ χρήσιμη στην Αμερική τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου καθώς η Τουρκία προσέφερε πολύτιμο έδαφος για στρατιωτικές βάσεις που απειλούσαν τη Σοβιετική Ένωση και, αργότερα, το Ιράν.

Αυτό δεν ισχύει πλέον. Για το Ιράν η Αμερική έχει βοήθεια από τη Βρετανική βάση στην Κύπρο, το Ισραήλ, το Ιράκ και ορισμένα Αραβικά κράτη. Για την ευρωπαϊκή Ρωσία έχει τις χώρες του ΝΑΤΟ (Βαλτικές, Πολωνία, Ρουμανία και τώρα τη Φινλανδία). Για την ανατολική, τη Σιβηρία έχει την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και ίσως τη Μογγολία με την οποία έχει καλές σχέσεις. Οπότε η Τουρκία έχει χάσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα.

Μα το πρόβλημα είναι η τρομερή αστάθεια που βγαίνει από την υπέρμετρη φιλοδοξία των Τούρκων πολιτικών οι οποίοι βλέπουν πως έχουν χάσει την πρότερη σπουδαιότητά τους και προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή και δύναμή τους με αναθεωρητισμό (Αιγαίο, κυρίως, και Ανατολική Μεσόγειο από την Κρήτη ως την Κύπρο, ως τη Συρία) και στρατιωτικό επεκτατισμό στην Κύπρο και στη Συρία. Στη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορεί να κάνει πολλά διότι εκεί είναι οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία και Ρωσία. Επίσης από την ανικανότητά τους στα οικονομικά έχοντας τώρα έναν υπέρογκο πληθωρισμό που απειλεί με όλεθρο – χάρη στην εκτεταμένη διαφθορά.

Στις 2 Ιουλίου το ρωσικό πλοίο “Zhibek Zholy” από το λιμάνι Μπερντιάσκ (Νότια Ουκρανία, κατεχόμενη από Ρώσους τώρα στη θάλασσα Αζόφ) αγκυροβόλησε στο τουρκικό λιμάνι Καρασού μεταφέροντας (κλεμμένο) σιτάρι, 7000 τόνους.

Αυτή ήταν μια ακόμα εξυπηρέτηση της Νατοϊκής δήθεν Τουρκίας προς τη Ρωσία που είναι αυτή την εποχή άσπονδος εχθρός του ΝΑΤΟ. Και δεν είναι η μόνη εξυπηρέτηση.

Η Τουρκία δεν έχει επιβάλει τις κυρώσεις που επέβαλαν όλες οι άλλες νατοϊκές χώρες (με εξαίρεση την Ουγγαρία του Ορμπάν). Έχει αγοράσει όπλα από τους Ρώσους, και συνεχίζει να συναλλάσσεται, αγοράζοντας καύσιμα και πουλώντας άλλα αγαθά (σε ρούβλια). Έφερε αντιρρήσεις στην είσοδο στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία – παζαρεύοντας για την άρση του εμπάργκο αγοράς όπλων από αυτές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δημιουργεί ταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας στρατιωτικά τις ΑΟΖ στην Κύπρο, στα ελληνικά Δωδεκάνησα και στην Νότια Κρήτη. Απειλεί ευθέως τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Στέλνει κοπάδια μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου.

Γενικά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως ειλικρινές μέλος του ΝΑΤΟ αφού απειλεί άλλα κράτη-μέλη του.

Δυστυχώς υπάρχει ένας ηλίθιος πρόεδρος στις ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν, ένας άβουλος καγκελάριος στη Γερμανία ο κ. Σολτς (με πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και ίσως 5 εκμ. Τούρκους στην Γερμανία) κι ένας πανηλίθιος Γεν. Γραμ. του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ (πρώην ανίκανος πρωθυπουργός της Νορβηγίας), που συνεχίζουν να αγνοούν την εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, αγνοώντας πως εκεί επικρατεί ένα δικτατορικό καθεστώς δίχως δημοκρατία.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς τους άγριους απόγονους και νοσταλγούς των Οθωμανών. Πρέπει να μάθουμε να ελισσόμαστε ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές κακοτοπιές και ηλίθιους συμμάχους. Όπως με την πανούκλα του κορωνοϊού! Αυτό βέβαια προϋποθέτει Έλληνες πολιτικούς πολύ καλύτερους. Πού θα βρεθούν αυτοί;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *