Δ108: Ρωσικά προβλήματα

Δ108: Ρωσικά προβλήματα

- in Διεθνή
0

1. “Ο Απρίλης θα είναι ο σκληρότερος μήνας” του έτους 2023 για τους Ρώσους στην Ουκρανία.

Ναι, ξοδεύω πολύ χρόνο ερευνώντας την κατάσταση στη Ρωσία, διότι εκτός από την εμπλοκή της στην αισχρή εισβολή κι επέκταση σε πόλεμο στην Ουκρανία, είναι πλέον, εδώ και χρόνια, ένα τρομοκρατικό κράτος με θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το δικαίωμα βέτο για αποφάσεις που δεν συμφέρουν το καθεστώς Πούτιν! Τώρα μάλιστα θα προεδρεύουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και είναι πολλοί που θα ήθελαν να τους εκδιώξουν.

Μερικοί, από τους λιγοστούς πλέον ακτιβιστές αντιφρονούντες, περιγράφουν το καθεστώς ως μια τρομοκρατική, κλεπτοκρατική, ολιγαρχία, που επιτρέπει μόνο στην ελίτ και τους πλούσιους να ζουν σχετικά άνετα, ενώ οι πολλοί υπόλοιποι, ο λαός, το έθνος, ζουν σαν βόδια στην κοπριά τους σ’ ένα μαντρί – και αυτοί δεν φαίνονται να νοιάζονται!

Άλλοι χρησιμοποιούν την εικόνα πολιτών που ζουν σαν σκλάβοι και πάνε σε πόλεμο να πεθάνουν για να σκλαβώσουν άλλους!

2. Ένας νέος Μολδαβός ονόματι Necoglai που ζούσε στη Μόσχα πρόσφατα, αρχές Δεκεμβρίου, γύρισε ένα βίντεο όπου περιγράφει τα παθήματά του. Νωρίτερα, γύρισε ένα βίντεο υπέρ της επιστράτευσης μα ζητώντας περισσότερη προσοχή και φροντίδα για τον ρουχισμό και οπλισμό των νέων στρατιωτών. Τον συνέλαβαν, στα κρατητήρια τον ξυλοκόπησαν, τον κούρεψαν γουλί, τον κακοποίησαν με ένα μπουκάλι κόκα-κόλα και τον απέλασαν.

Αν αυτός που είναι πλούσιος, πασίγνωστος στα ΜΜΕ και ξένος υπήκοος δέχεται τέτοια μεταχείριση, τι παθαίνουν οι κοινοί γηγενείς;

Στην Αγία Πετρούπολη μια συμμορία 20 νεαρών τρομοκρατούσε μια γειτονιά και όταν κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν στην αστυνομία, πήραν την απάντηση πως το ίδιο γίνεται εδώ και χρόνια και σε άλλες γειτονιές!

Οι Τσετσένοι του Καντίροφ συχνά και συστηματικά βασανίζουν όποιους θεωρούν εχθρούς και πριν μερικά χρόνια, είχαν σκοτώσει τη δημοσιογράφο Πολιτόφσκαγια και τον αντιπολιτευόμενο Μπόρις Νέμτσοφ: κανείς δεν τιμωρήθηκε ούτε για τα προσχήματα.

Ο Prigozhin, ηγέτης των ιδιωτικών μισθοφόρων Wagner, εκτελεί όσους πιστεύει πως τον προδίδουν ή τον εχθρεύονται με βαριοπούλα. Έχει πάρει πολλά παράσημα και περισσότερα χρήματα από τον Πούτιν!

3. Πολλά προ-πουτινικά τρολ στο Διαδίκτυο κάθε τόσο πληροφορούν πως η Ουκρανία είναι τελειωμένη. Όπου να ’ναι οι Ρώσοι θα ξαμολήσουν πυρηνικά χαμηλής ισχύος ή νέες στρατιές και νέους πυραύλους. Επιχειρηματολογούν πως όντως οι υποχωρήσεις τους έχουν σκοπό την εξαπάτηση των Ουκρανών. Αυτά είναι φαντασιώσεις.

Να η πραγματικότητα – αυξανόμενοι σωροί νεκρών Ρώσων! Που συχνά τα πτώματα δεν επιστρέφονται στις οικογένειές (εγκαταλείπονται από τους ίδιους τους Ρώσους!) ή αποτεφρώνονται σε περιφερόμενους αποτεφρωτήρες κι επίσημα καταγράφονται ως αγνοούμενοι!

Δεν αναφέρονται καθόλου στις δεκάδες χιλιάδες νεκρών Ρώσων (πάνω από 80.000 ίσως κοντά στις 100.000) και άλλες τόσες χιλιάδες τραυματιών. Ούτε, φυσικά, στις εκατοντάδες αρμάτων που εγκαταλείφθηκαν σε άρτια κατάσταση, τις πυροβολαρχίες και τα διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, ούτε και τα κατεστραμμένα τανκς, οχήματα, κανόνια, ντρόουν ελικόπτερα, αεροσκάφη και τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά, είναι και οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων διανοούμενων, πλουσίων, αντιφρονούντων, φυγάδων από την επιστράτευση κλπ. Οι νέοι σκοτώνονται ή αχρηστεύονται. Οι πιο ικανοί φεύγουν. Μένουν οι γέροι και ανίκανοι!

Και οι κυρώσεις που έχουν σακατεύσει την οικονομία!

Όπως είπε ο Πύρρος Βασιλιάς της Ηπείρου στον 3ο αιώνα πκε: “Μια ακόμα τέτοια νίκη κατά των Ρωμαίων κι εξολοθρευθήκαμε!”

4. Οι Ρώσοι δεν ξέρουν πια γιατί πολεμούν ή μάλλον επιχειρούν να καταστρέψουν την Ουκρανία με τον δολοφονικό βομβαρδισμό αμάχων (γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων) και υποδομών. Οι Ουκρανοί ξέρουν πολύ καλά πως πολεμούν για ανεξαρτησία.

Το 1991 (1/12) το 90,92% σε όλη την επικράτεια ψήφισαν για απόσχιση από τη Ρωσία και πλήρη ανεξαρτησία. Στην Κριμαία ψήφισαν υπέρ 54,19% – ενώ οι Ρώσοι την θέλουν ρωσικό έδαφος! Στις άλλες περιοχές ψήφισαν υπέρ πάνω από 95%!

5. Ο Πούτιν ξέρει, όπως και οι στρατηγοί του, πως η Ρωσία χάνει τον πόλεμο – και οικονομικά και πολιτισμικά καταστρέφεται.

Οι σύμμαχοι στην Ασία (και αλλού) εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Μόνο το Ιράν και η Βόρεια Κορέα τον βοηθάνε με όπλα.

Οι κυρώσεις σφίγγουν και πονάνε όλο και βαθύτερα, όλο και περισσότερο, σε κάθε τομέα – και στη στρατιωτική βιομηχανία.

Η δημοτικότητα του “εθνικού πολέμου” και της “εκκαθάρισης των Ναζί” κατρακυλάει καθώς η συνθηματολογία πείθει μόνο φανατικούς πλέον.

Οι αντίπαλοι του προέδρου περιμένουν στα παρασκήνια. Υπάρχει τώρα (Μάρτης 2023) σοβαρή διαφορά γνώμης μεταξύ των “συμμάχων” στο Κρεμλίνο και στρατηγών και Βαγκνέρων, οι οποίοι παραγκωνίζονται!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *